Den 24 mars lämnade två pappor, Nikolas Laios och Kewin Lundberg, in en gemensam begäran om frivillig skadereglering till Justitiekanslern, JK.
Jag har nära följt och stöttat Nikolas Laios mer än nioåriga kamp för en normal och regelbunden umgängesrätt med sin son, tillika hans kamp för den gemensamma vårdnad av sonen som han automatiskt hade fått om han varit gift med barnets mor. Turerna har varit många, psykiskt och ekonomiskt mycket påfrestande. Också för hans närstående. Första gången av många som jag skrev om detta offentligt var den 15 juni 2017 i tidningen Hela Gotland: 70 år gammal paragraf mot barnets bästa. I den artikeln skrev jag bland annat:
Så här borde det inte se ut i jämställdhetens förlovade land, i Sverige som säger sig vilja efterleva FN:s barnkonvention och sätta barnets rättigheter i främsta rummet. Ändå är det en nära 70 år gammal lagparagraf, stadfäst av statsråd födda i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, bland dem Ernst Wigforss (1881), Gustav Möller (1884), Gunnar Sträng (1906) och Tage Erlander (1901), som än i dag reglerar barns rätt till sina fäder.
Den ålderdomliga lagen är direkt skadlig för de barn vilkas mödrar vägrar samarbeta med barnens pappor. Den måste ändras och ogifta föräldrar jämställas med gifta. För barnens bästa.
År har lagts till år och givetvis påverkas ett barn av den oförmåga och ovilja hos dess föräldrar (förälder) att se till att umgänget med båda fungerar. Vilket barnet också hela tiden själv velat.
I skrivelsen till JK har alltså två pappor gjort gemensam sak och kräver skadestånd av staten på 100.000 kronor vardera samt ersättning för ombudskostnader. I inlagan anges följande grund för kraven:
Grunder
Sökandena menar att regleringen i föräldrabalken 6 kap. 3 §, som automatiskt medför att modern ensam står för vårdnaden om föräldrarna inte är gifta, kommer i konflikt med högre normer såsom rättighetskatalogen i 2 kap. regeringsformen (särskilt 2 kap. 13 §) samt även med Barnkonventionen och rätten till familjeliv i artikel 8 ensamt och/eller i kombination med förbudet mot olikbehandling i artikel 14 i Europakonventionen. Därför får bestämmelserna i föräldrabalken inte tillämpas (regeringsformen 11 kap. 14 §). detta får bestämmelserna i föräldrabalken inte tillämpas (regeringsformen 11 kap. 14 §). Detta berättigar till ett ideellt skadestånd.
Därefter räknas de olika bestämmelserna, konventionscitaten med mera som står i konflikt med det som stadgas i den nu snart 73 år gamla texten i föräldrabalken upp (texterna under varje rubrik kan läsas i den bifogade inlagan):
I sak
Barnkonventionen
Diskrimineringsförbudet i Europakonventionen
Diskrimineringsförbudet i regeringsformen 2 kap. 13 §
Sammanfattning
Det får anses konstaterat att den uppmärksammade regleringen i föräldrabalken står i strid med regeringsformen, Barnkonventionen och Europakonventionen. Med anledning av detta torde ett ideellt skadestånd utgå till sökandena vilket Justitiekanslern bör beakta i sitt övervägande.
Klicka på textrutan för att läsa hela inlagan.
Lästips
• Be my guest # 117 Nikolas Laios, Juldagen 2015 – 25 december 2015. Ur texten:
Till min älskade son Iosef
Det här är din tredje jul i livet och den tredje julen som du inte får fira med mig.
Vi pappor i Sverige blir automatiskt vårdnadshavare för våra barn bara om vi är gifta med mammorna. Din mamma och jag var inte gifta när du föddes och på grund av gamla lagar och regler som inte har ändrats i takt med verkligheten så har jag som din pappa nu inte de möjligheter att vara med och bestämma och påverka vad som är bäst för dig, som jag borde ha. För du är ju lika mycket min son oavsett om din mamma och jag var gifta eller inte när du föddes.
• Be my guest # 123 Nikolas Laios, Juldagen 2016 – 25 december 2016. Ur texten:
Till Iosef, min fyra år gamle son
Så kom beskedet att du inte får fira jul med mig i år heller. Pappa lovade dig att han “skulle fråga dem som bestämmer”. Det gjorde han.
Jag kunde inte föreställa mig att du inte skulle tillåtas komma igång med din kontakt med din släkt genom att fira din första jul med mig vid fyra års ålder. Det här är fjärde julen i rad som du, min son, inte får fira med din pappa.
• Be my guest # 131 Nikolas Laios, Julafton 2017 – 24 december 2017. Ur texten:
Till Iosef, min fem år gamle son
Så fick du inte fira jul med mig i år heller. ”De som bestämmer” hade sagt att i år skulle du få fira din första jul med pappa och kusinerna. Precis som de sa förra året. Men det blev istället som alla år du har levat.
Detta år har det dock hänt något. Förut pratade vi om att pappa inte får vara med och bestämma, men i år har “de som bestämmer” sagt att pappa också får bestämma. Det tog fyra år och alla resurser som fanns och lite till, men nu får pappa vara med och kan ta hand om dig ordentligt, får prata med doktorn och med fröknarna på dagis.
• Be my guest # 137 Nikolas Laios, Julafton 2018 – 24 december 2018. Ur texten:
Till min son Iosef
I år har jag inte behövt skriva den här texten riktad till dig för att du ska kunna läsa den i efterhand. Vi har oss själva att tacka för det.
Kanske mest för att du, fantastiska lilla människa, under många månader av undanhållanden och utsatthet fortsatt att tala om för både domare, medlare och socialtjänst att du vill vara mycket hos pappa.
Vår övervakade veckokontakt via videosamtal, som alltid på något sätt blir saboterad, blir helt plötsligt ett 25 minuter långt samtal. Du vägrar lägga på för att du har läst om FN:s barnkonvention i förskoleklassen och citerar ur den när du blir ombedd att lägga på med: “Jag har rätt till både min mamma och min pappa”.
• Be my guest # 145 Nikolas Laios, Julafton 2019 – 24 december 2019. Ur texten:
Till min son Iosef
Rätten till ditt ursprung och ditt arv fick ett abrupt slut när du inte längre kunde träffa din farfar, som gick bort före sommaren i år. När du sa: “Jag önskar att jag hade fått träffa honom lika mycket som jag har träffat morfar, så att jag inte bara kände honom på sjukhuset” så förstod jag att en rättighet hade tagits ifrån dig. Den rättighet som du ändå lyckats formulera och känt inom dig var din egen. Du verkade intuitivt känna att det inte borde vara på det sättet. Sedan du träffade farfar första gången när du var 2,5 år gammal så har gångerna blivit få på grund av sabotage och undanhållanden.
• Be my guest # 150 Nikolas Laios, Julafton 2020 – 24 december 2020. Ur texten:
Till min son Iosef, åtta år
FN:s Barnkonvention, som du läste om i skolan och som du undrade om den gäller i Sverige, blev lag i Sverige den 1 januari 2020.
Efter att konventionen blivit lag så blev de som bestämmer klara med att undersöka hur bra Sverige är på att följa konventionen. Det blev klart för en månad sedan. Undersökningen visar att Sveriges lagar och processer inte alls följer barnkonventionen och det som har förstört så mycket för dig, lagen om att ogifta pappor inte blir vårdnadshavare, bryter mot artikeln som handlar om barns rätt till omvårdnad av båda sina föräldrar.
• Be my guest # 155 Nikolas Laios, Julafton 2021 – 24 december 2021. Ur texten:
Till min son Iosef, nio år
Iosef, du vet hur jag alltid säger att om något är fel så får man försöka ändra på det. När någon gör fel i vuxenvärlden så kan den bli tvungen att betala pengar i böter eller skadestånd. När ett land har gjort fel så kan man fråga om landet vill betala pengar om man visat vad landet gjort fel. I vårt fall är det så här:
– Sverige fick egentligen inte störa vår familj.
– Sverige får inte behandla pojkar och flickor olika.
– Sverige ska se till att barn får vara med sina föräldrar.
– Sverige får inte behandla barn till föräldrar som inte är gifta annorlunda än de barn som har gifta föräldrar.