Varje år detta datum, den 6 december, firar vi att Finland år 1917 blev ett eget, fritt och självständigt land. Otroligt mycket har hänt sedan dess, Finland är nu ett land som är respekterat i hela världen och som rekordsnabbt antogs som medlem i militäralliansen Nato för åtta månader, något som inte gillades av alla (men vilka beslut gör väl det?). Vad det kommer att innebära i framtiden kan givetvis ingen veta med säkerhet och själv har jag vinglat lite mellan för och emot. Framtiden får utvisa om de politiskt styrande, som var eniga i beslutet att gå med, gjorde det rätta för Finland. Allt kan inte förutses.

Den ryska hybridoperationen, som gick ut på att sända främst unga män från olika länder i Mellanöstern till den finska östgränsen för att söka asyl (!), fick ett snabbt slut genom snabba beslut att stänga alla gränsstationer, och hann förhoppningsvis inte skada Finland. De som hann komma innan gränsstationerna stängdes utreds nu ytterst noggrant för att ta reda på om det bland dem finns personer som är uppenbara ”säkerhetsrisker”. Samtliga kommer enligt uppgift att genomgå en snabbprocess för att ta reda på om det bland dem finns någon med asylskäl; övriga kommer att utvisas.

Yle, både den finskspråkiga delen och den svenskspråkiga, publicerar reportage och videoklipp och uppmärksammar allt som händer under dagen och kvällen i samband med firandet (och de olika demonstrationer som hålls).

President Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio är för sista gången värdpar vid Självständighetsdagens mottagning; i april 2024 väljs en ny president efter den avgående, populäre och respekterade Sauli Niinistö. Presidenten har i år bjudit in gäster till slottet från hela sin tid som president.

Nästan varje år sedan jag började skriva här har jag publicerat en text om Självständighetsdagen, här den allra första texten från 2006. Därefter ligger några av texterna genom åren, många av dem har gott om illustrationer, klicka på länkarna om ni vill se dem och även läsa lite mer än de här korta utdragen:

•  Finland. Självständighetsdagen den 6 december 2006: Hyvää itsenäisyyspäivää!

Republikens president har beslutat att på självständighetsdagen befordra totalt sex personer till general eller amiral på. Presidenten delar dessutom ut totalt 5 447 ordnar.

•  Finland. Självständighetsdagen den 6 december 2011. Mottagning på ambassadörens residens.

Finland köpte år 1941 det vackra trevåningshuset, De Geerska palatset, på Västra Trädgårdsgatan. Här hålls mottagning varje år på självständighetsdagen och så även i år. Gästerna är så många att vi får delas upp i två omgångar: en del kommer mitt på dagen, andra på kvällen. Själv tillhörde jag “kvällsgänget” och träffade många härliga finländare och andra som ville fira Finlands självständighet. Här en liten bildkavalkad från kvällen

Finland. Glimtar från Självständighetsmottagningen på presidentens slott den 6 december 2015

Salomon Altschuler, 102-årig finländsk jude (född i Viborg 1913), som tjänade sitt land genom Vinterkriget, Fortsättningskriget och Lapplandskriget. Och fick agera tolk åt tyska officerare…

– Hela min ungdom gick åt i krigen och jag gifte mig under ett av dem Det var att ta en risk, jag visste ju inte om jag skulle klara mig helskinnad. Inte en enda dag var jag borta från mitt uppdrag. Tack gode Gud så slutade det hela lyckligt.

Presidentparet uppehöll sig länge i rummet där krigsveteranerna satt och drack kaffe, för övrigt de enda gästerna som åt och drack vid sittande bord. När krigsveteranerna, under ledning av Armas Ilvo, sjöng den känslosamma Veteraanin iltahuuto (Veteranens kvällstapto), tårades presidentens ögon.

•  Finland. Självständighetsdagen den 6 december 2019. Möte med två krigsveteraner – en svensk och en finländare.

I år liksom förra året på mottagningen och året dessförinnan på förhandsvisningen av den tredje och mest storslagna filmatiseringen avOkänd soldat (trailer på Youtube) träffade jag den svenske krigsveteranen Jan Erik Kjellberg. Nästa gång han fyller år blir han 96.
———-
En ny bekantskap bjöds jag också på: Kurt Antskog, finlandssvensk krigsveteran boende i Stockholm. 96 år fyllda.

Kuriosa: Allra sist i ovan text har jag – för första och hittills enda gången – lagt  in en ljudfil. Jag samtalar med/intervjuar Kurt Antskog och trots sorlet så hör man nog vad vi säger.

•  Finland. Självständighetsdagen den 6 december 2021.

Självständighetsdagen har en prägel av högtidlighet och fosterländskhet. En gudstjänst där presidenten och regeringen närvar hålls i domkyrkan i Helsingfors. Dagspolitiken läggs åt sidan och tacksamhet över självständigheten genomsyrar firandet.

I övrigt i ovan text: länk till en text med ingressen:

Professorn i nationalekonomi, Jan-Otto Andersson, kan sin statistik. Han har plöjt igenom åtskilliga rader av siffror och tabeller under sin karriär. Men det som han alltid fastnat för är jämförelser där lilla Finland klarat sig bäst i världen.

 © denna sajt.