Klicka på bilden för att ta del av presentationerna av kandidaterna

I april 2024 är det presidentval i Finland. Vem som ska efterträda den populära och omtyckta nuvarande presidenten Sauli Niinistö, står skrivet i stjärnorna. Mycket hinner hända innan det är dags för oss finländare att gå till valurnorna.

Här är lite ”lättsmält” information om kandidaterna, som kan vara intressant också för svenskar att ta del av; intresset för Finland har ju blivit lite (med betoning på ”lite”) större i och med Finlands inträde i Nato och allt som händer vid den finskryska gränsen med hybridpåverkan från Ryssland som låter skjutsa unga män från Afrika och Mellanöstern till den finskryska gränsen.

Just nu, i slutet av november 2023, finns det två verkliga toppkandidater som i mätningarna hela tiden ligger sida vid sida och omväxlande är nr 1 och nr 2, nämligen dessa två:

Klicka på bilderna för att se dem i större storlek.

Det är en mycket brokig samling personer som vill bli president i Finland. Här presenterar Yle dem på ett enkelt och direkt sätt, deras utbildning och tidigare uppdrag, men också lite annat om dem, som till exempel att Pekka Haavisto dj:at på olika klubbar under namnet ”DJ Peksi” och att Alexander Stubb talar många språk, förutom finska, svenska och engelska även tyska och franska. Jag gissar att han också klarar sig bra på italienska efter sin tid i landet. Hans framgångar i triathlon är också väl kända.

Övriga presidentkandidater, som samtliga presenteras kort av Yle, är:

*  Olli Rehn
*  Jussi Halla-aho
*  Li Andersson
*  Jutta Urpilainen
*  Mika Aaltola
*  Sari Essayah
*  Harry ”Hjallis” Harkimo