Klicka på text- och bildrutan för att läsa hela artikeln.
Under rubriken Landet som är bäst i världen på väldigt mycket skriver jag om det som jag även tidigare uppmanat till:
Sverige, lär av Finland!
Läs gärna hela texten. Här några utdrag:
Många svenskar tror att Sverige och Finland är mycket lika varandra. Så är det inte. Våra länder har betydligt fler olikheter än likheter. Det finns stora skillnader i historia, kultur och traditioner och även i ”mentalitet”, det som också brukar benämnas ”folksjäl”. Kampen för självständighet, de hårda krigen, fattigdomen och sorgen över alla döda har format det finska folket på ett annat sätt än Sverige där man levt i fred och där man inte i varje familj och släkt har mist män, söner, farbröder, morbröder, kusiner, vänner.
Vidare i texten:
Situationen i Sverige är annorlunda. Här kämpar polismyndigheten med sjunkande förtroende från allmänheten, och arbets- situationen för poliser är illa. En rubrik i finska Ilta-Sanomat, IS (Kväll-Nyheterna) den 22 januari lyder: ”Svensk polis berättar om fenomenet som väcker vrede – polisen attackeras om och om igen – ’Vi kommer inte att ge oss’”. I artikeln rapporteras om de ständigt återkommande grova attackerna mot svenska poliser.
Under lång tid har jag undrat över varför man från svensk sida inte ber att få komma och göra djuplodande, gedigna studiebesök i Finland hos såväl polisen som försvaret och Gränsbevakningsväsendet men också på asyl- och migrationsområdet.
I Finland är samarbetet mellan Polisen och försvaret samt Gränsbevakningsväsendet reglerat i lag. Att hjälpa varandra och samarbeta har en lång tradition och det fungerar.
Och, avslutningsvis:
Sverige har turen att ha landet som är bäst eller nästan bäst i världen på många viktiga samhällsområden, bara på några stenkasts avstånd. Varför inte be finländska kollegor om hjälp med att sätta samman gedigna studiebesök i de verksamheter där Finland är världsledande? För att få andra perspektiv och ta till sig en del av det som gör att Finland inte har de ”utmaningar” Sverige har.
Klicka på text- och bildrutan för att läsa hela artikeln.
Jag har också tidigare föreslagit att man från svensk sida ska söka lärdom och inspiration från Finland och hittar en artikel lite grann på just det temat, skriven på samma tidnings ledarsida för 4,5 år sedan, den 22 augusti 2013. Ur texten:
Det går att lära av Finland. För att ge svenska elever förutsättningar att klara sig i framtiden bör man: 1) sluta politisera skolan, 2) ge lärarna en gedigen och krävande utbildning, 3) återinföra studentexamen, 4) ge lärarna så stor frihet som möjligt att lägga upp sitt arbete utan för mycket pappersarbete och, sist men inte minst, 5) göra klart för föräldrar att i skolan är det lärarna och rektor som bestämmer.
Klicka på text- och bildrutan för att läsa hela artikeln.
Samma dag, den 28 januari 2018, som min text publiceras på Svenska Dagbladets ledarsida, finns också den här artikeln av Maria Ludvigsson. Den börjar så här:
En spaning är att Finland är nästa land vi kastar imponerade blickar mot. Det tycks vara ett svenskt drag, att alltid ha ett ”wow-land” som återkommer i jämförelser, inspirationstal och reportage. Finland har, trots sin närhet såväl geografiskt som kulturellt – vi delar till och med ett språk – märkligt lite utrymme i svensk offentlighet.
Texten avslutas:
Den finska skolan har under en tid fungerat som förebild i svensk debatt. Vi häpnar och förundras hur ett land helt nära oss kan ha en lärarstatus som är jämförbar med svenskars aktning för fotbollsspelare. Det är kör till lärarutbildningen och svårt att komma in.
Bildningsidealet är intakt liksom den klassiska kunskapssynen. Det finns förstås fler områden vi med fördel sneglar lite extra på Finland. –Ta bara konstvärlden!
Men visst är det något njuggt över vår relation till Finland?
Jag har spridit information om olika samhälleliga och andra företeelser i Finland ända sedan jag började skriva här den 5 maj 2005 och har publicerat mängder av intressanta texter om och från Finland. Många artiklar har jag översatt från finska. Sådant som berättas i dem kommer ytterst sällan en svensk publik till del eftersom de inte kan läsas av svenskar om ingen översätter dem eller rapporterar direkt om det som artiklarna handlar om. De senaste årens texter om och från Finland finns samlade här. Ta er gärna tid att läsa åtminstone några av dem!