Klicka på textrutan för att komma till artikeln på Yles sajt (på finska).

Shams, 24, som återsänts till Afghanistan: “Talibanerna dödar mig om jag åker ut från Kabul.”

En sakkunnig vid en internationell migrationsrganisation uppmanar dem som återsänts med tvång att bege sig ut på en ny flyktresa.

Många länder i Europa har börjat flyga tillbaka afghaner. I år har man flugit ut ca 250 personer till Afghanistan, personer vilkas asylansökningar har avslagits. Förra året återsändes 580 afghaner från Europa.

Från Finland flögs tio afghaner natten mot tisdag den 4 april till Kabul. Veckan innan kom det plan från Tyskland, Sverige och Österrike. Tusentals afghaner har också återvänt frivilligt när de upptäckt att det är omöjligt att få uppehållstillstånd.

EU-länderna liksom Afghanistans regering anser återsändandet vara tryggt. De asylsökande och organisationer som stödjer dem är av annan åsikt. Större delen av Afghanistan behärskas av våldsamma terroristorganisationer som talibaner, IS och al-Qaida.

Nyhetsbyrån Reuters har intervjuat asylsökande som återvänt till Afghanistan. Deras berättelser går inte att bekräfta via andra källor.

24-årige, före detta polisen Shams Ahmadi har sökt asyl i Tyskland redan två gånger. Han säger att talibaner sprängde hans hus i Ghazni-provinsen och att de dödade hans far.

– Jag kan inte leva i Afghanistan. Om jag lämnar Kabul skjuter talibanerna mig, säger han.

Reza Alizada, som återsänts från Norge, är orolig för att han inte har någon försörjning i landet där arbetslöshetsnivån är 40 procent.

– Ingen hjälper mig, jag har inga nätverk som kan hjälpa mig att hitta ett jobb.

Det afghanska samhället är försvagat efter decennier av krig. Internflyktingar finns det redan gott om i landet.

Ett nytt problem är grannlandet Pakistans agerande, Pakistan har beslutat deportera alla afghaner utan papper. Det innebär att det ganska snabbt kan komma upp till en miljon skyddslösa människor till Afghanistan.

FN:s migrationsorganisation IOM försöker bistå människor som återsänds till Afghanistan. Dess sakkunnige i Kabul, Masood Ahmadi, anser att tvångsåtersändande är fel sätt att agera.

– Om du återvänder till Afghanistan mot din vilja, är du inte redo att komma tillbaka. Att återanpassa sig tillbaka till det afghanska samhället är mycket svårt och tvångsåtersändandet ger en bild av misslyckande.

– Jag uppmanar dem att lämna landet på nytt, säger  IOM:s sakkunnige Masood Ahmadi.

Kommentar: Det är lite märkligt att en sakkunnig vid en FN-organisation uppmanar människor som helt uppenbart inte fått rätt att stanna i ett europeiskt land att bege sig dit igen. Och sorgligt att det ser ut som det gör i Afghanistan och andra länder. Men någonstans måste en förändring i dessa länder börja så att människor kan leva där och inte tar sig till länder och kulturer som är mycket främmande från deras egen. Flera europeiska länder har också rest sig ur askan, byggt upp sina samhällen efter krig och elände.

Många av de afghaner som återvänt (tusentals har ju också gjort det frivilligt) borde med en del av sina nyvunna erfarenheter och nya kunskaper starkt bidra till att förändra landet till det bättre. Det går ju inte att tömma landet på unga som i stället blir rotlösa och hamnar i segregerade områden i Europa.

© översättning Merit Wager