I samband med att MTV Nyheter rapporterar om – och publicerar en bild av – en man som försökte råna en person som kom emot honom på gatan genom att knivhugga honom, lägger redaktionen också ut information om  brottsstatistiken i Finland 2017, som jag här gör tillgänglig för mina läsare. Den kanske kan vara av intresse för en del. Eller rentav för många. Kanske för den svenska regeringen och andra svenska politiker? Kanske för den svenska Polismyndigheten. För att inte tala om BRÅ. Men självklart för allmänheten som, i varje fall i Finland, har rätt att få veta hur det ligger till och vad delar av deras skattepengar går till.

Som synes har narkotikabrotten och de grova narkotikabrotten ökat ganska kraftigt medan däremot såväl trafikbrotten minskat ganska kraftigt. Rattfylleriet har däremot dessvärre ökat med 3 procent. Att egendomsbrotten minskat med 9 procent är mycket positivt och än mer positivt är att bedrägeribrotten minskat med nästan en fjärdedel, det vill säga hela 24 procent!

Våldsbrotten har i princip varken ökat eller minskat, samma sak gäller sexualbrotten i stort. Men synnerligen oroande är att – precis om i Sverige – har våldtäkterna ökat med hela 9 procent till 1.272. En trend som måste brytas.

Så här enkelt, tydligt och faktabaserat informerar Polisen i Finland allmänheten om hur det ser ut statistiskt på brottsområdet i landet. Inga krusiduller, inga utvikningar, inga förklaringar, bara rak information.