En migga skriver:

Någonstans har jag hört att kravprofilen på nästa generaldirektör är klar och att en platsannons är på gång att publiceras. Är det dags igen för en avpolletterad politiker? I det förflutna har det bland annat varit Maj-Lis Lööf och Christina Rogestam.

Dumheterna om arbetstillståndsärendena fortsätter. På verksnätet kunde vi i förra veckan, under rubriken Vårda arbetskraftsreformen, läsa följande referat av vad Billström sagt vid ett möte med verkets chefer:

”Han sade vidare att den politiska inriktningen ligger fast. Han tryckte särskilt på vikten av att arbetskraftsreformen vårdas. För verkets del gäller det att stå för en snabb handläggning och säkerställa att regelverket efterlevs.”

Också i förra veckan kunde följande läsas på verksnätet om prognosen för antalet framtida arbetstillståndsärenden:

”Prognosen för övriga ärendeslag ändras på ett antal punkter. Bland annat väntas antalet som vill arbeta i Sverige öka något nästa och följande år. Prognosen höjs från 34.000 till 35.000 (förstagångsansökningar) per år. Antalet ansökningar om förlängning väntas också öka.”

Nu hinner arbetstillståndsenheterna inte med att handlägga, eller rättare sagt med att blunda-och-bevilja de inkomna ansökningarna i den takt ärendena strömmar in. Tusentals ärenden ligger i balans. Ändå är riktlinjen att cirka 85 % av ärendena ska handläggas utan att ingående kontrolleras. Därför beviljas cirka 90 % av ansökningarna.

Arbetssättet blunda-och-bevilja öppnar upp för allsköns fiffel och båg. Det vi såg och hörde i media för drygt en vecka sedan om hur Skatteverket går miste om skatteintäkter på grund av missbruket av arbetstillstånd på thaimassage-ställen i Stockholm finns i andra varianter i andra branscher.

Jag som har mycket lång erfarenhet av arbetsområdet migration kan inte förstå att man i en lågkonjunktur fortsätter att ge arbetstillstånd i sådana yrken som i Sverige boende arbetssökande ska kunna komma ifråga för. När jag för en tid sedan läste statistiken för årets första åtta månader gjorde jag bedömningen att enbart cirka 20 % av arbetstillstånden beviljades till yrken där det i Sverige råder brist på arbetskraft.

Tänk så bra det hade varit om årligen cirka 25.000 av de lediga jobben istället hade tillsatts med arbetssökande som är bosatta och registrerade som arbetssökande i Sverige! Det måste vara ofantligt mycket bättre samhällsekonomiskt att även korta anställningar med några månaders varaktighet tillsätts med redan i Sverige bosatta personer istället för att anlita arbetskraft från utlandet.

Men vi kan nog bara drömma om att migrationsministern står upp och säger att på grund av lågkonjunkturen kommer enbart arbetstillstånd att beviljas i yrken där det råder brist på inhemsk arbetskraft.

Kommentar: Ja, vad ska man säga? Kanske att det är alltså inte ”bara” asylinvandringen som havererat och det är inte bara på området ”ensamkommande minderåriga asylsökande” som havererat, det har havererat också på arbetstillståndsområdet. Hej & Hå!

© Denna sajt.