Den 13 juli vände sig Afghanistans förre president, Hamid Karzai, direkt till sina unga landsmän i en artikel i AP News:

“This country has everything, youths, educated people,” he said. “I call on the young generation to not leave your country, stay here. … You must trust in your country, peace will come.”

Och denna video publicerades av regeringsägda RTA Dari den 13 juli:

Afghanistans förre president, Hamid Karzai:
“Jag uppmanar landets ungdomar att inte lämna sitt land för att tjäna andra länder.”
Han säger att främmande länder idag är stormakter tack vare sina unga generationer.
(För information: Översättningen är gjord av Google translate)

Kommentar: Givetvis ska de unga männen stanna i landet – och återvända dit om de lämnat det – för att kämpa för, och bidra på alla sätt till sitt lands och sitt folks framtid. Vad som hade hänt i till exempel Finland under krigen, om unga och även äldre finska män hade flytt och lämnat kvinnor, barn och gamlingar kvar och – viktigast – Finland åt sitt öde, är skrämmande att tänka på. Finland hade inte varit finskt idag, det hade inte varit fritt och det hade inte varit ett av världens allra bästa länder att leva i, om inte finländarna hade tagit till vapen och, beredda att offra sina liv, stridit med all kraft mot den övermäktiga fienden.

Jag förväntar mig inte att svenskar ska förstå, men vet att mina egna landsmän finländarna, och personer som deltagit i andra krig i Europa eller som har föräldrar eller mor- och farföräldrar som gjort det, förstår. Män lämnar inte sitt land och sitt folk i svåra tider. Män lämnar inte sina fruar, barn, mammor, mormödrar, farmödrar, mostrar, fastrar etcetera i sticket. Den sortens beteende är inte på något sätt acceptabelt.

Så förre presidenten Hamid Karzai har helt rätt när han uppmanar landets unga att inte lämna Afghanistan. Och i bland annat Sverige, men också i andra europeiska länder, finns tiotusentals afghanska män varav många inte ens har tillstånd att vistas där, som omedelbart borde återvända till sitt land som behöver dem.

Här är några länkar till artiklar om situationen i Afghanistan just nu och om pågående fredssamtal. Jag är absolut ingen expert på situationen i Afghanistan. Min utgångspunkt för det här inlägget är enbart att man inte överger sitt land när landet behöver en.

Jag har länkat till några artiklar och videoklipp, så att var och en själv kan ta till sig det som sägs och skrivs. Jag är förstås också medveten om att det finns många andra artiklar, andra videoklipp än de som jag länkar till. Det står självklart var och en helt fritt att själv leta information från olika håll och bilda sig en egen uppfattning. I själva verket så är det mycket viktigt att inte bara lita på första bästa information någon presenterar för en. Och det är extra viktigt att inte lita blint på svenska medier.

•  Ghani: Security Situation Will Improve in 3 Months – Tolo News 13 juli 2021
•  Stream of Afghan asylum seekers reported in eastern Turkey – AL-Monitor 13 juli 2021
•  Official: Afghan delegation, Taliban to talk peace in Qatar – AP News 13 juli 2021

 

© denna sajt. Vänligen respektera det.