Nikolas Laios har arbetat inom barnomsorgen, kriminalvården och som umgängesstödjare. Han är sedan sju år tillbaka engagerad i frågor som rör barns rättigheter och hur dessa påverkas av svenska lagar, socialtjänst och rättsväsende.
Han är involverad i regeringens pågående utvärdering av vårdnadsreformen från 2006 och är verksam inom flera organisationer för barns rätt till sina föräldrar.
Nikolas blev pappa till Iosef i december 2012.
Julbrev till min son Iosef, tolv år
Den här julen vill jag berätta för dig vad som har hänt kring barn och föräldrar i Sverige. Jag vill berätta om pappan som tar hand om sitt barn helt ensam men bara får en halv föräldradag. Jag vill berätta om vad den nya organisationen ”250 tusen barn” har gjort för att få ut budskapet om hur det står till med Sveriges lagar och synen på barn.I år samarbetade pappa med en pappa som på grund av en gammal lag fick vänta sju långa år på att få bli vårdnadshavare till sitt eget barn. Vi börjar där.
Tillsammans med den pappan skapade vi sådant som du tycker är så kul, nämligen små snabba filmer och reels. Vi gjorde inslag på Facebook och Instagram men i synnerhet TikTok, där de har fått stort genomslag med tiotusentals tittare per film och hundratals kommentarer till varje film. Det ledde till många spännande dialoger med folk som lämnat kommentarer som i sin tur lett till nya korta filmklipp med förklaringar.
En podcast gjordes också med hjälp av AI om den gamla, omoderna lagen och om hur man gör för att försöka ändra den, för att visa hur omvärlden ser på Sverige sätt att behandla frågan om vårdnaden av barn, som är så viktig för så många pappor och barn.
Den ensamma pappan som fick en halv föräldradag istället för 480 dagar.
Pappan blev enligt lagen från 1949 inte vårdnadshavare för sitt barn när det föddes. Inte ens fastän han bodde tillsammans med mamman. Sedan när de som bestämmer beslutade att han var den enda passande vårdnadshavaren så fick han ensam ta hand om sitt barn som fick bo med honom hela tiden. Pappan tänker nu stämma Sverige och dem som bestämmer.Det kom en unik dom i tingsrätten
Nu har det gått så långt i Sverige att barn inte bara förlorar sin pappa vid födseln, utan även om mamman och pappan bråkar om var barnet ska bo och om de ska bestämma tillsammans över barnet. Det är så vanligt att barn inte får träffa sin pappa att domare numera skriver det i domskäl. Du läste om Barnkonventionen i skolan och den lät så bra, men Sverige följer inte det som står i den fast den skrivits in i lagboken. Sverige ser inte till att barn får vara med båda sina föräldrar.
Såhär skriver den som bestämde (domaren) i domen:
”Sammanfattningsvis konstaterar tingsrätten att det inte är ovanlig att den förälder som får ensam vårdnad om ett barn på sikt utesluter den andra föräldern från barnens liv. I det här fallet, när det för närvarande inte pågår något umgänge mellan barnen och den föräldern som barnen inte bor hos, är därför särskild försiktighet påkallad när det gäller att ta beslut om ensam vårdnad. Tingsrätten anser också att de skäl som talar för en gemensam vårdnad i detta fall väger tyngre än de som talar för ensam vårdnad.
Parterna ska därför även i fortsättningen ha gemensam vårdnad om barnen.”Nya regler för de vuxna
De som bestämmer, Riksdagen, bestämmer om ändringar i lagen, till exempel att barn ska få egna ombud, alltså en vuxen som ska hjälpa barnen att få fram vad barnen önskar och vill. Det kan vara lite svårt eftersom berättelsen om hur ett barn har det och hur ett barn mår ibland kan vara påhittat.
Det ena svåra är att pappor inte får vara med från början på grund av den gamla lagen. Då blir det fel från början och så har det varit för dig och mig.
Det andra är att när någon ljuger om vad som har hänt så händer ingenting. Då blir det fel. När barn ljuger om viktiga saker så säger man till. När vuxna ljuger så händer ingenting. För vuxna gäller något som heter mened, som betyder att man har ljugit. På juristspråk kallas det också ”osann partsutsaga” och ”falsk tillvitelse”. Alla de krångliga orden betyder alltså att man inte talat sanning.
De som ska säga till de vuxna gör det tyvärr inte det alltid. Därför komnmer sanningen om hur ett barn mår inte alltid fram
FN:s Barnkonvention, som du läste om i skolan och undrade om den gäller i Sverige, har varit lag i Sverige i fyra år den 1 januari 2025.
Men pappor blir inte vårdnadshavare till sina egna barnpch det betyder att Sverige bryter mot barnkonventionen. Pappor får heller inga föräldradagar, ingen föräldrapenning och ingen stöttning eller hjälp från samhället, när de inte är gifta med barnets mamma.Lagen, där xdet står så här, tål att synas igen.
Barnet står från födelsen under vårdnad av båda föräldrarna, om dessa är gifta med varandra, och i annat fall av modern ensam.
– 6 kap. 3 § Föräldrabalken (1949:381)
Den svenska föräldrabalken strider därmed mot
– Barnkonventionen (numera svensk lag)
– Diskrimineringslagen
– Grundlagen
– EuropakonventionenEn stat har inte rätt att göra ett sådant intrång i människors familje- och privatliv.
Fråga för Justitiekanslern, JK
Förra året skrev jag om en pappa som ville bli likadant behandlad som en mamma och också få vara hemma med sitt nyfödda barn. Han fick inga föräldradagar för att de inte var gifta.
Förra året lämnade jag och den pappan in en fråga om skadestånd till Justitiekanslern. Inget stort skadestånd, mest ett symboliskt sådant för att få reda på om Sverige fortfarande tycker att pappor och barn inte automatiskt ska ha rätt att finnas i varandras liv.
Justitiekanslern tycker att Sverige ska fortsätta agera enligt den här gamla lagstiftningen från 1949 på grund av att möjligheten att stämma finns. Den tar dock ingen hänsyn till att det tar sju år för pappa Erik, två år för pappa Kewin och fyra och ett halvt år för dig och mig.
Iosef, min son! I år får vi fira jul tillsammans! I New York av alla ställen, och jag ska få visa dig en fantastisk stad och få gå med dig och se Harry Potter på Broadway. En långresa tillsammans som har varit en dröm vi haft i ett decennium blir äntligen av. Din mamma och jag har fått ett allt bättre samarbete som föräldrar till dig.
I år har du bett mig vara en ”hårdare” (!) pappa och jag antar att det är på grund av av att jag alltid fått vara både mamma och pappa åt dig. Alla år av att ta hand om dig ensam, utan hjälp från släkt och vänner eftersom du helt enkelt inte fått tiden att lära känna dem. Alla år utan barnomsorg eller föräldradagar tillsammans.
Som det mesta i livet kan en orättvis och jobbig situation vändas till något bra. En utmaning, för det har det varit, som bestått av att skapa en relation med dig på 50 mils avstånd. Tåg, flygplan, inställda möten, avbrott, frustration och långa tider av stor saknad och känslor av tomhet.
Men vi har ändå lyckats skapa en stark relation mellan en far och en son – mellan mig och dig – som är präglad av samhörighet och stark kärlek. En kärlek som kanske bara kan formas i eld. I att du, när vi har träffats, alltid bara varit med mig från när du vaknat tills du somnat. Inget dagis eller skola. Ingen annan förälder eller andra släktingar. Bara du och jag, ibland i veckor. För det är jag tacksam denna jul.
Med hopp om att Sverige ska få nya bra lagar och bra nya sätt att värna om alla barns rätt till sina föräldrar som högsta prioritet.
God Jul min fina son, jag älskar dig!
Pappa
Far och son
Tidigare texter av Nikolas Laios på denna sajt:
* Be my guest # 117 Juldagen Nikolas Laios – 25 december 2015
*Be my guest # 123 Juldagen: Nikolas Laios – 25 december 2016
* Be my guest # 130 Nikolas Laios – 24 december 2017
* Be my guest # 133 Nikolas Laios – 4 september 2018
* Be my guest # 136 Nikolas Laios – 24 december 2018
* Be my guest # 145 Nikolas Laios – 24 december 2019
* Be my guest # 150 Nikolas Laios – 24 december 2020
* Be my guest # 155 Nikolas Laios – 24 december 2021
* Be my guest # 169 Nikolas Laios – 24 december 2022
Texter om Nikolas Laios på denna sajt:
* I Sverige år 2017 ska det inte vara skillnad mellan ”äkta” och ”oäkta” barn som det var förr i tiden! – 17 mars 2017
* Ogifta pappor bör jämställas med gifta pappor – 70 år gammal lagparagraf borde ha ändrats för flera decennier sedan – 18 januari 2021