Nikolas Laios har arbetat inom barnomsorgen, kriminalvården och som umgängesstödjare. Han är sedan fem år tillbaka engagerad i frågor som rör barns rättigheter och hur dessa påverkas av svenska lagar, socialtjänst och rättsväsende.

Han är involverad i regeringens pågående utvärdering av vårdnadsreformen från 2006 och är verksam inom flera organisationer för barns rätt till sina föräldrar.

Nikolas blev själv pappa till Iosef i december 2012.

Till Iosef

Snart ska vi vuxna välja vilka som ska bestämma över hela Sverige.

Den här gången skriver jag inte bara till dig utan också till mammor och pappor som ska välja vilka som ska bestämma i Sverige. Vi ska göra det på 9:an i kalendern, där det står september.

Det här kommer att bli svårt för mig att förklara och svårt för dig att förstå, men jag ska börja använda lite ord nu.

De som bestämmer bara för dig (tingsrätten) har bestämt en sak.
De som bestämmer i Sverige (regeringen och riksdagen) har bestämt en annan sak.
Polisen (de vet du vilka det är) har bestämt en tredje sak.

De som bestämmer om dig och mig (tingsrätten) har nu ändrat sig igen och pappa får INTE vara med och bestämma. Pappa får inte veta någonting alls om ditt liv och vet inte ens var du går i skolan. Efter att du inte fick komma till pappa på fyra månader så började polisen titta på varför och sa att det är olagligt att hålla dig borta från din pappa. Men de som bestämmer (tingsrätten) tyckte inte som polisen. De sa att det inte var så farligt att du hölls undan under vad som skulle bli din första jul med pappa och släkten. Nu har de bestämt att det får bli i år i stället.

De som bestämmer över hela Sverige (regeringen och riksdagen) har jag pratat med. De tyckte inte att det var något fel på hur det är nu för dig eller för alla andra 250.000 barn som är i samma situation som du. De vill att de föräldrarna som får bestämma, ska vara med barnen lika mycket, men inte din förälder, inte du och jag. Inte ens när du berättade för domaren att du vill vara lika mycket med båda dina föräldrar så räknades det in. Domaren nämner inte vad du tycker i pappret där det står hur det ska bli.

När pappa pratade med partiet som bestämmer nu, så sa de att det var synd att det hade blivit så här för dig och alla andra barn i samma situation, men de vill ändå inte ändra på något, fast det kommer att gå likadant i framtiden för andra barn.

Klicka här för att ta del av vad de olika riksdagspartierna svarade på frågan: Hur ser ert parti på att lagen av idag ger mamman ensam vårdnad om barnet om föräldrarna inte är gifta?

De som nu bestämmer i Sverige vill göra så att föräldrar och barn ska få vara tillsammans mer och vill bestämma att de ska få en vecka (sju dagar) till att umgås under varje år.

Men de menade inte dig och mig, de menade bara barn och föräldrar där båda föräldrarna bestämmer tillsammans, så de glömde oss och mer än 100.000 barn till. Förstår du vad många de glömde? Jättemånga!

Förälder och vårdnadshavare är inte samma sak. Så när de som bestämmer över Sverige (regeringen och riksdagen) säger att ”föräldrar” ska få mer tid med sina barn, då ljuger de.

De menar att föräldrar som får bestämma ska få tid. Inte alla föräldrar. Inte du och jag.

                  

Fast vi inte räknas på riktigt i det här samhället, så vill jag ändå att du ska veta att jag tycker att vi är på riktigt. Och jag måste säga det jag alltid säger till dig. Det som får dig att säga “Jag vet, du har sagt det hundra tusen miljarder gånger!”

Då blir det nu hundratusendemiljarderen.

Jag älskar dig.

10 procent av alla barn i Sverige (250.000) har inte båda föräldrarna som vårdnadshavare. Den siffran ökar med 10.000 barn om året De som bestämmer (regeringen och riksdagen) säger att det inte är något problem. Tycker man att det är bra att mammor och pappor får bestämma lika mycket och ska vara med barn lika mycket så finns det ett parti som uttalat sig mot förändring.

Tidigare texter av Nikolas Laios på denna sajt:
*  Be my guest # 117 Juldagen Nikolas Laios – 25 december 2015
Be my guest # 123 Juldagen: Nikolas Laios – 25 december 2016
*  Be my guest # 131 Nikolas Laios – 24 december 2017

Text om Nikolas Laios på denna sajt:
*  I Sverige år 2017 ska det inte vara skillnad mellan ”äkta” och ”oäkta” barn som det var förr i tiden! – 17 mars 2017

© denna sajt och Nikolas Laios.