Nikolas Laios har arbetat inom barnomsorgen, kriminalvården och som umgängesstödjare. Han är sedan sju år tillbaka engagerad i frågor som rör barns rättigheter och hur dessa påverkas av svenska lagar, socialtjänst och rättsväsende.
Han är involverad i regeringens pågående utvärdering av vårdnadsreformen från 2006 och är verksam inom flera organisationer för barns rätt till sina föräldrar.
Nikolas blev pappa till Iosef i december 2012.
Julbrev till min son Iosef, tio år
FN:s Barnkonvention, som du läste om i skolan och undrade om den gäller i Sverige, har varit lag i Sverige i tre år den 1 januari.
Men pappor blir inte vårdnadshavare till sina egna barn vilket innebär att Sverige bryter mot barnkonventionen. Pappor får heller inga föräldradagar, ingen ersättning för föräldrapenning och ingen stöttning eller hjälp från samhället, så länge de inte är gifta med barnets mamma.
Lagen tål att synas igen
Barnet står från födelsen under vårdnad av båda föräldrarna, om dessa är gifta med varandra, och i annat fall av modern ensam.
6 kap. 3 § Föräldrabalken (1949:381)Den svenska föräldrabalken strider därmed mot
– Barnkonventionen (numera svensk lag)
– Diskrimineringslagen
– Grundlagen
– EuropakonventionenEn stat har inte rätt att göra ett sådant intrång i människors familje- och privatliv.
Fråga för Justitiekanslern, JK
Förra året skrev jag om en pappa som ville bli likadant behandlad som en mamma och också få vara hemma med sitt nyfödda barn. Han fick inga föräldradagar för att de inte var gifta. Hans advokat skrev ner alla lagar som Sverige bryter mot och lämnade in till en domare.I år lämnade jag och den pappan in en fråga om skadestånd till JK. Inget stort skadestånd, mest ett symboliskt sådant, för att få reda på om Sverige fortfarande tycker att pappor och barn inte ska ha rätt till varandra.
Om JK menar att Sverige ska fortsätta agera enligt den här gamla lagstiftningen från 1949 så kommer jag och den andra pappan att överklaga till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
Hos Socialtjänsten, som ska utföra faderskapsutredningar, verkar det vara svårt att hantera Sveriges föråldrade och motstridiga lagar. Socialsekreterarna menar att det försvårar deras arbete när sexistiska lagar från 1940-talet, blandas med moderna, mer jämställda lagar. 51 procent av socialsekreterarna anser att konflikt med andra lagbestämmelser försvårar möjligheten att göra prövningar av barnets bästa. 24 procent menar att det är i ganska hög utsträckning.
Att göra en faderskapsutredning ställer stora krav på att socialsekreterarna är försiktiga, i synnerhet med lagar som redan bryter mot mänskliga rättigheter.
Därför blir det svårt när socialsekreterare från familjerätten ena dagen ska utreda frågor om vårdnad, boende och umgänge, där de ena dagen ska göra utlåtanden och göra en bedömning och andra dagen vara opartiska och åsiktslösa när det gäller en faderskapsutredning.
Tyvärr var socialsekreteraren i vårt fall inte opartisk utan sa rakt ut att hon inte ville att din pappa skulle vara vårdnadshavare eller ha föräldradagar och tid med dig.
Detta resulterade i en tidningsartikel i DN, där den inspelade socialsekreteraren citerades.
Ur Maciej Zarembas artikel Rättvisans demoner den 13 maj 2015 i Dagens Nyheter, rörande Iosefs fall
Den officiella säger att ett barn mår bäst av att tas om hand av två föräldrar. Men det tycker tydligen inte familjerättssekreteraren Lena. Här kommer ett par unga människor med ett spädbarn. De tänker inte bo tillsammans. Besöket är en formalitet, mannen vill erkänna faderskapet. Han gör det gladeligen och tar för givet att han också skall ta hand om pojken.
Då säger socionomen att det är ”onaturligt” med gemensam vårdnad när de inte bor i samma stad. Sedan vänder hon sig till mannen, höjer rösten: ”Förklara för mig varför du skall vara vårdnadshavare! /…/ Då tar du två månader från henne i föräldraledighet, som hon kan spendera med barnet och inte lämna honom på dagis. Så ekonomiskt är det en förlust för henne att ha gemensam vårdnad!”
Det här får familjerättssekreteraren absolut inte säga. Hon bryter mot lagen. Hennes enda uppgift är att fastställa faderskapet. Men när mötet är över har den unga kvinnan kryssat i rutan ”ensam vårdnad”. Facit: Mannen tvingas stämma kvinnan för att kunna förbli pappa till sin son. (Se där, en möjlig förklaring till ökningen av vårdnadstvister.)
Hur jag kan veta så exakt vad socionomen sagt? Därför att den här pappan, som för övrigt råkar ha ett osvenskt namn, inte kände sig väl mottagen av socialtjänsten och anade oråd. Så han spelade in samtalet. Det ligger nu hos polisen. (Socionomen Lena lägger på luren när jag ber henne om en kommentar.)
Artikeln finns också att läsa här i sin helhet.
Detta har även resulterat i att en stämningsansökan gällande socialtjänsten i Göteborgs Stad nu har lämnats in med krav på skadestånd. Två uppslitande och onödiga vårdnadstvister. Samt utebliven föräldrapenning.
När det nya styret i Sverige har lovat att införa tjänstemannaansvar, att socialtjänstlagen reformeras och att en ny grundlagsutredning ska göras. Läs hela regeringsförklaringen här.
Iosef, min son!
I år får vi fira jul tillsammans och jag och din mor har kommit långt i vår samsyn och vårt samarbete som föräldrar. Att komma hit tog tio år. År som du lidit, och som jag och även mamma, lidit. Hade vi fått den hjälp med samtal från början och en syn på att din pappa är lika viktig som din mamma, så hade inte så många sår skapats.
Alla år som började så snett på grund av en gammal och ojämställd lag. Som följdes av åratal av uppmuntran av advokater att fortsätta kämpa mot varandra istället för för dig, ett slöseri med kärlek, tid och pengar. Hoppas att du, när du blir äldre, förstår att vi båda gjorde det för dig, fast på olika sätt.
Vi får hoppas om att Sverige ska få bra lagar och bra sätt att ena familjer i framtiden och att alla de människor som står för positiv förändring får en röst i vårt samhälle.
God Jul min fina son, jag älskar dig!
Pappa
Tidigare texter av Nikolas Laios på denna sajt:
• Be my guest # 117 Juldagen Nikolas Laios – 25 december 2015
• Be my guest # 123 Juldagen: Nikolas Laios – 25 december 2016
• Be my guest # 130 Nikolas Laios – 24 december 2017
• Be my guest # 133 Nikolas Laios – 4 september 2018
• Be my guest # 136 Nikolas Laios – 24 december 2018
• Be my guest # 145 Nikolas Laios – 24 december 2019
• Be my guest # 150 Nikolas Laios – 24 december 2020
• Be my guest # 155 Nikolas Laios – 24 december 2021
Texter om Nikolas Laios på denna sajt:
• I Sverige år 2017 ska det inte vara skillnad mellan ”äkta” och ”oäkta” barn som det var förr i tiden! – 17 mars 2017
• Ogifta pappor bör jämställas med gifta pappor – 70 år gammal lagparagraf borde ha ändrats för flera decennier sedan – 18 januari 2021
• Hur länge ska barn i Sverige diskrimineras för att deras föräldrar inte är gifta? – 27 mars 2022.