Klicka på textrutan för att läsa hela artikeln på Deutsche Welle (på engelska).

Tyska medier har rapporterat att flyktingar har semestrat i de länder som de har flytt ifrån på grund av förföljelse. Hur ofta har detta hänt och vilka konsekvenser får det för de flyktingar som gör så?
———————
Den 27 augusti citerade Welt am Sonntag lokala medier som skrev att Utlänningsbyrån i delstaten Baden Württemberg har dokumenterat över 100 fall där flyktingar har rest till sina hemländer, ibland flera gånger, och ändå lyckats behålla sin skyddsstatus som de erhållit som asylsökande. Medierna baserade sin rapportering på en undersökning som gjorts av det tyska inrikesministeriet. Flyktingarna reste på affärsresor och familjebesök till sina hemländer.

Om detta fenomen – fast i Sverige – har det rapporterats här på bloggen i många år. Alltså att asylsökande som fått uppehållstillstånd för att de lyckats övertyga Migrationsverket och migrationsdomstolar om att de “kommer att dödas så fort de sätter sina fötter på sitt hemlands mark”, ofta nästan genast som de har fått uppehållstillstånd, reser till just de länder de fått “skydd” gentemot. Och om detta har jag bland annat rapporterat så här:

Kan det bli mycket tydligare än så? Men har man efterlevt detta? Nej! Samhällets aktörer på området har vägrat ta till sig de otaliga berättelser som bland annat serverats här sedan mer än tio år. Det är en skandal som har kostat – och kostar – Sverige och svenska vilket enormt mycket såväl i pengar som i förändrade levnadsförhållanden.

Det har till och med hänt att skattebetalarna, via inkompetenta socialarbetare, tvingats stå för asylbedragares semester- och släktresor till de så livsfarliga länderna!

Det kan ju inte vara omöjligt för myndigheterna att kontrollera hur passagerarlistorna ser ut från Sverige till Iran, Irak, Somalia och andra asylländer särskilt kring skollov, men också året runt. Och till Turkiet, vilka reser dit? Jo, afghaner som reser på svenska främlingspass och sedan från Istanbul vidare till Afghanistan på resedokument utfärdade av Afghanistans ambassad. Då märks det inte i Sverige att de har rest till Afghanistan…

Ur en text på saligen avsomnade Newsmill, maj 2012, alltså för mer än fem år sedan:

Ett exempel: X beviljas uppehållstillstånd i ett land i Europa för att han sagt att kommer att bli dödad i sitt hemland Afghanistan om han inte får stanna.  X har berättat en falsk historia, angett falsk identitet, visat upp falska dokument och har alltså fått uppehållstillstånd.
Nu vill X åka tillbaka till Afghanistan för att hälsa på sin familj, men han kan inte göra det utan att avslöja att hans asylansökan var falsk. Så han går till Pakistans eller Irans ambassad och erhåller visering till något av länderna som båda gränsar till Afghanistan. Många föredrar Pakistan eftersom det är betydligt lättare att ta sig in i Afghanistan därifrån än från Iran, utan någon som helst pass- eller identitetskontroll vid gränsen.
Och om X vill undvika omvägen via Pakistan eller Iran så finns ett annat sätt. Afghanska ambassader ställer ut speciella dokument – ”inresetillstånd” – som är till för personer som inte kan resa in i Afghanistan på sina ordinarie pass på grund av de getts skyddsstatus i Europa.
När X landar på flygplatsen i Kabul kan han låta sitt pass ligga i fickan, han behöver inte visa upp det för gränspolisen. Det enda han behöver göra är att visa sitt inresetillstånd från en afghansk ambassad och få en inresestämpel av polisen så är allt klart.

Och ett okänt antal hazarer från Iran som är afghanska medborgare och trots att de levt sina liv i Iran, i Sverige lyckats skaffa sig “skydd” mot ett land (Afghanistan) som de inte ens bott i och därför omöjligt kan ha några personliga skyddsskäl gentemot, har fått viseringar från Irans ambassad. De har alltså rest hem och hälsat på sina ofta “döda” föräldrar och andra släktingar så snart de lyckats tillskansa sig uppehållstillstånd i det blåögda Sverige.

Nedan följer ett antal texter i ämnet, som det alltså rapporterats om här på bloggen i nästan tio år.

 ”Han åkte hem genast när han fick PUT” – 13 juni 2008. Ur texten:

Jag frågade K hur det gått för M, en irakisk man som vi också kom att hjälpa och som fick PUT för några år sedan. Då skrattade K gott och sa att M bor nu i Malmö och att han har gift sig med en kvinna från Irak. Och så sa han det, som så många andra också har sagt och säger:
”Så fort han fick PUT så åkte M tillbaka till Bagdad. Han har ju släkt där och han längtade hem och han ville hitta en kvinna att gifta sig med och hämta hit. Så är det många som gör. Så fort de får PUT så reser de tillbaka till Irak. De skrattar åt svenskarna som tror på alla historier, de vill bara ha PUT och ett bra liv i Sverige och få pengar för ingenting och de reser tillbaka utan problem.”

•  Uppehållstillstånd återkallat för person som ofta reser till sitt hemland – 9 december 2008. Ur texten:

Migrationsöverdomstolen har återkallat ett permanent uppehållstillstånd för en man som haft sådant tillstånd i  Sverige i mer än fyra år. Beslutet är praxisbildande och ger vägledning för hur de lägre instanserna Migrationsverket och migrationsdomstolarna ska förfara när det gäller personer som förtigit relevanta fakta och som under relativt långa perioder vistas i sitt hemland.
Personer som snabbt återvänder till de länder som de påstått sig ha asyl- eller skyddskäl gentemot har knappast behov av – eller rätt till – uppehållstillstånd i Sverige. Uppehållstillstånd ska inte beviljas dem som lämnar osanna och bedrägliga uppgifter eller utelämnar relevanta fakta, som inte har faktiska asyl- eller skyddsskäl.

•  En migga: ”Jag skulle helst vilja utreda en person som talar sanning om sin identitet och om sina asylskäl. Då skulle jag kunna fatta ett rättssäkert beslut.”  23 april 2010. Ur texten:

Om vi kunde få bort detta asylfusk och allt anknytningsfusk i Sverige så skulle det gynna alla. Kortare handläggningstider och därmed kortare väntetider är positivt. Men samtidigt måste också de asylsökande som fått avslag på sina ansökningar, på något sätt kunna återbördas till sina hemländer. Jag gillar inte tvång men vad kan man annars ta till, när de inte respekterar lagakraftvunna beslut och reser frivilligt?
—————-
Efter att PUT är beviljat så åker de hem med sina egna pass och väljer att lämna resedokumentet kvar här. För det kan man ju inte resa till hemlandet med,  det hemland som man ju har fått skydd gentemot fört att man riskerade tortyr och död om man återvände. Inte så sällan fastnar sedan dessa resenärer på Arlanda och vi på Migrationsverket får påbörja en utredning om återkallelse av deras PUT.

•  Migrationsverkets rättschef den 17 november: ”Det går direktflyg mellan Sverige och Bagdad och folk reser fram och tillbaka utan problem.” – 17 november 2010. Ur texten:

För första gången hör jag den 17 november 2010 Migrationsverket, genom sin rättschef Mikael Ribbenvik, ta upp just detta, som är allmänt känt, men nästan aldrig talas högt om:
Vi har ju reguljära flygningar mellan Sverige och Bagdad, folk reser fram och tillbaka utan några besvär.
Det har i åratal gått direktflyg till både Bagdad och till norra Irak och irakier har rest hem vecka ut, vecka in; månad, månad in och år ut och år in. Många vistas i Irak under långa tider, trots att de alltså i Sverige har hävdat skyddsskäl gentemot just det landet. Svenska bidrag fortsätter att betalas ut och en del har skrutit om hur de hyrt ut sina lägenheter i Sverige till landsmän, inte sällan för mycket höga summor, och hur de kan leva mycket gott hemma i Irak. Personer med förstahandsuppgifter säger att en del köper hus eller lägenheter i hemlandet, en del startar företag.

•  Det kom ett mejl: ”Börjar miggornas berättelser sippra igenom pk-filtret?” Om asylbeviljade som reser till sina hemländer trots påstått skyddsbehov. – 4 augusti 2014. Ur texten:

…Gunilla Gomér, KD, som tar upp det som främst miggorna, men även av mig här på bloggen i flera års tid? Vi har skrivit  om det orimliga i det i många år: att människor påstår sig ha asylskäl och ges PUT av Sverige och sedan – ofta bara någon eller några månader efter att det permanenta uppehållstillståndet beviljats – reser hem (hem!) till det land de påstått sig aldrig kunna återvända till för att de då blir fängslade eller dödade på fläcken!

•  Är det något fel på svenskars förstånd? – 30 mars 2016. Ur texten:

Alla syrier är inte syrier och alla syrier har inte skyddsbehov i Sverige
profileAnonymVi får dagligen samtal från syrier som vill veta om de riskerar att mista uppehållstillståndet om de åker hem till Syrien. De ska gifta sig, hälsa på släktingar, åka på semester. Semester!?

•  Nära hälften av alla ensamma barn och unga från Afghanistan som kom till Europa förra året, sökte sig till Sverige – 11 juli 2016. Ur texten:

Dessutom är det förvånande hur många av dessa ”skyddsbehövande” som mycket snart efter att de fått uppehållstillstånd i Sverige, reser hem och hälsar på i Afghanistan. I andra länder dras uppehållstillståndet in när sådant sker; det visar ju tydligt att personen ifråga inte har något skyddsbehov gentemot hemlandet.

•  Finland. Den vanligaste grunden för upphörande av internationellt skydd är att personen begagnar sig av myndigheternas skydd i den stat där han eller hon är medborgare: genom att skaffa sig ett pass eller visum och/eller genom att resa till sitt hemland. – 1 maj 2017. Ur texten:

En reflektion: Om man också i Sverige skulle tillämpa regeln att om ”personen begagnar sig av myndigheternas skydd i den stat där han eller hon är medborgare: genom att skaffa sig ett pass eller visum och/eller genom att resa till sitt hemland” så upphör behovet av skydd, då skulle tiotusentals, kanske hundratusen asylinvandrades uppehållstillstånd återkallas. De bevisar ju själva att de inte behöver skydd i Sverige när de reser tillbaka till det hemland som de påstått sig ha skyddsbehov gentemot. Men det tycks helt omöjligt för Migrationsverket, regeringen och riksdagen i Sverige att förstå detta och att se till att lagen efterlevs även här. Att söka asyl sägs alltid vara ”en mänsklig rättighet”, men att ett land ska hysa människor som begagnat sig av rätten att söka asyl men gjort det på falska grunder, det är inte en mänsklig skyldighet för något land att acceptera. Även detta har jag påpekat här på den här sajten och till ”ansvariga” inom asylområdet i ett decennium…
© denna sajt. Vid citat, vänligen länka till originalinlägget.