Hur är det tänkt att de hitkomna miljonerna människor från utomeuropeiska länder ska kunna integreras i ett land och följa dess lagar när landet självt – dess politiker och myndigheter och en hel del tjänstemän – inte följer dessa lagar?

Det kom ett mejl från en man jag känner sedan slutet av 2000-talet, en frustrerad man, en flykting i ordets rätta bemärkelse och betydelse. Han har varit i Sverige i drygt ett decennium, han har lärt sig svenska, han har egen lägenhet i ett svenskdominerat område i en mellanstor stad,  arbete – riktigt arbete, inte ett skattesubventionerat sådant –  och är väl integrerad i sitt nya land Sverige, som tog emot honom och gav honom skydd mot det land dit han inte kan återvända. Han skriver:

Hur mycket jag än tycker om och uppskattar mina nya landsmän så är jag samtidigt oerhört sorgsen och sårad över hur de och deras myndigheter beter sig och agerar. Som Migrationsverket, till exempel. Jag vet inte hur många hundratusen personer som kommit från mitt forna hemland och andra ”asylländer” genom åren och som fått permanenta uppehållstillstånd här. För att de sagt sig ha absolut behov av skydd mot sina hemländer.

Men samtidigt reser väldigt många hem till just dessa länder som de sagt sig absolut behöva skydd mot, så snart de får sina uppehållstillstånd. Uppehållstillstånd som de beviljats uttryckligen just för att de sagt att de inte kan återvända till sina hemländer för att de där riskerar tortyr, förföljelse, död.

Jag har inte hört talas om att någon politiker eller polis eller någon annan inom rättsväsendet skulle ha sagt något om dessa uppenbara asylbedrägerier, än mindre återkallat deras uppehållstillstånd som de ju helt uppenbart inte är berättigade till eftersom de inte har sådana skyddsskäl att de alls borde ha beviljats rätt att stanna i Sverige. de reser hem till sina länder där de inte sällan stannar i flera månader, medan svenska bidrag automatiskt kommer in på deras konton. Detta sker samtidigt som personer som jag själv och andra, som verkligen är flyktingar, inte kan återvända och därför har sökt och fått flyktingstatus i Sverige. Vi kan inte, hur gärna vi än skulle vilja, besöka våra hemländer och träffa våra familjer, föräldrar, syskon.

Hur kommer det sig att Sverige låter sig utnyttjas på det här sättet? Att man låter människor från mängder av olika länder komma hit och ljuga och bedra utan att man gör något åt det? Vet svenskarna själva, det vanliga folket, att det är så här? Att deras skattepengar, som skulle kunna gå till viktiga saker i landet, försvinner i asylbedragares fickor? Migrationsverket klarar helt uppenbart inte av att skilja asylbedragare från verkliga flyktingar, men verket borde i alla fall klara att återkalla uppehållstillstånden när det kommer till dess kännedom att felaktiga beslut fattats och att personerna inte hade några skyddsskäl mot sina hemländer.

Det här har pågått alltför länge. Sverige måste rensa bland dem som sökt sig hit. Om man kan resa hem på semester så snart man fått uppehållstillstånd, bo där långa tider varje år, starta företag där, sätta sina barn i skolor där då kan man inte omfattas av den möjlighet svensk utlänningslag ger att få skydd här. Då ska man inte kunna fortsätta att ta emot bidrag från Sverige och vänta på att man ska ges svenskt medborgarskap, vilket är det yttersta målet för alla och något som delas ut alldeles för lättvindigt, mycket ofta till personer som inte ens har styrkt sin identitet.

Jag hade stor respekt för Sverige innan jag själv tvingades fly och kom hit. Jag kände – och känner – stor tacksamhet för att jag har fått skydd här. Men min bild av det rättvisa, humanitära, demokratiska Sverige har förändrats helt. Jag förstår inte varför svenskar – inte minst de som är ansvariga i riksdag och regering – är så blinda? Eller fega.

Här är några – långt ifrån alla – texter här på sajten genom åren kring fenomenet att ”skyddsbehövande” reser hem när de fått uppehållstillstånd:

•  “Han åkte hem genast när han fick PUT” – 13 juni 2008. Ur texten:

Jag frågade K hur det gått för M, en irakisk man som vi också kom att hjälpa och som fick PUT för några år sedan. Då skrattade K gott och sa att M bor nu i Malmö och att han har gift sig med en kvinna från Irak. Och så sa han det, som så många andra också har sagt och säger:

Så fort han fick PUT så åkte M tillbaka till Bagdad. Han har ju släkt där och han längtade hem och han ville hitta en kvinna att gifta sig med och hämta hit. Så är det många som gör. Så fort de får PUT så reser de tillbaka till Irak. De skrattar åt svenskarna som tror på alla historier, de vill bara ha PUT och ett bra liv i Sverige och få pengar för ingenting och de reser tillbaka utan problem.

  Migrationsverkets rättschef den 17 november: “Det går direktflyg mellan Sverige och Bagdad och folk reser fram och tillbaka utan problem.” – 17 november 2010. Ur texten:

För första gången hör jag den 17 november 2010 Migrationsverket, genom sin rättschef Mikael Ribbenvik, ta upp just detta, som är allmänt känt, men nästan aldrig talas högt om:

Vi har ju reguljära flygningar mellan Sverige och Bagdad, folk reser fram och tillbaka utan några besvär.

  Uppehållstillstånd ska återkallas av person som har fått det utan att ha skydds- eller asylskäl – 14 oktober 2011. Ur texten:

Återkallelse av flyktingstatus
I 4 kap. utlänningslagen finns bestämmelser som reglerar när en utlänning upphör att vara flykting och när en flyktingstatusförklaring ska återkallas.

Enligt 4 kap. 5 § 1 utlänningslagen upphör en flykting att vara flykting om han eller hon av fri vilja på nytt använder sig av det lands skydd där han eller hon är medborgare. I 5 b § första stycket samma kapitel anges att en flyktingstatusförklaring ska återkallas, om det kommer fram att utlänningen inte kan anses vara flykting.

Återkallelsebestämmelsen är till sin lydelse tvingande.
———-
Rättschefens bedömning
Den omständigheten att en utlänning vidhåller en begäran att få tillbaka sitt hemlandspass (av Migrationsverket, min anm), bör utgöra särskild anledning att initiera ett ärende om återkallelse av personens flyktingstatus. Agerandet är en presumtion för att vederbörande har för avsikt att på nytt använda sig att sitt hemlands skydd.

•  “Så besöker falska flyktingar landet de fått skydd ifrån” – 21 maj 2012. Ur texten:

När X landar på flygplatsen i Kabul kan han låta sitt pass ligga i fickan, han behöver inte visa upp det för gränspolisen. Det enda han behöver göra är att visa sitt inresetillstånd från en afghansk ambassad och få en inresestämpel av polisen så är allt klart.

  Finland. Den vanligaste grunden för upphörande av internationellt skydd är att personen begagnar sig av myndigheternas skydd i den stat där han eller hon är medborgare: genom att skaffa sig ett pass eller visum och/eller genom att resa till sitt hemland. – 1 maj 2017. Ur texten:

Migri:

Upphörande av internationellt skydd

  • Den vanligaste grunden för upphörande av internationellt skydd är att personen begagnar sig av myndigheternas skydd i den stat där han eller hon är medborgare: genom att skaffa sig ett pass eller visum och/eller genom att resa till sitt hemland.asylinvandrade reser på besök till sina hemländer som de sökt skydd gentemot

  Asylinvandrade reser på besök till sina hemländer som de sökt skydd gentemot – 12 september 2017. Ur texten:

Kan det bli mycket tydligare än så? Men har man efterlevt detta? Nej! Samhällets aktörer på området har vägrat ta till sig de otaliga berättelser som bland annat serverats här sedan mer än tio år. Det är en skandal som har kostat – och kostar – Sverige och svenska vilket enormt mycket såväl i pengar som i förändrade levnadsförhållanden.

  Nej, afghaner dör inte när de återvänder till Afghanistan efter att ha fått asylavslag i Sverige! – 4 oktober 2019. Ur texten:

Den 2 oktober 2019 höll Expressens klara, tydliga, kunniga, sakliga och sanningssökande korrespondent Magda Gad en “frågestund” på Facebook. Det ställdes många bra frågor som fick raka svar. Här är några frågor från människor som kanske – jag vet inte – gått på de afghanska unga männens påståenden och verkade vilja få dem bekräftade (eller i varje fall sina frågor besvarade). Läs dem gärna och begrunda Magda Gads svar, som troligen inte var riktigt vad en del av de frågande hade hoppats på. Bland svaren:

– Ingen som utvisats från Sverige har dödats såvitt jag vet.
– Ja, jag har mött flera (konvertiter och homosexuella, min anm.) Ingen av dem har drabbats på grund av dessa faktorer.

 

© denna sajt. Vid citat, vänligen länka till originalinlägget.