Nikolas Laios har arbetat inom barnomsorgen, kriminalvården och som umgängesstödjare. Han är sedan sju år tillbaka engagerad i frågor som rör barns rättigheter och hur dessa påverkas av svenska lagar, socialtjänst och rättsväsende.
Han är involverad i regeringens pågående utvärdering av vårdnadsreformen från 2006 och är verksam inom flera organisationer för barns rätt till sina föräldrar.
Nikolas blev pappa till Iosef i december 2012.
Julbrev till min son Iosef, nio år
FN:s Barnkonvention, som du läste om i skolan och undrade om den gäller i Sverige, har varit lag i Sverige i två år den 1 januari.
Det visar sig att Sveriges lagar och processer inte alls följer barnkonventionen och det som har förstört så mycket för dig, lagen om att ogifta pappor inte blir vårdnadshavare, bryter mot artikeln som handlar om barns rätt till omvårdnad av båda sina föräldrar.
I år har mycket hänt. En pappa ville bli likadant behandlad som en mamma och också få vara hemma med sitt nyfödda barn. Hans advokat skrev ner alla lagar som Sverige bryter mot och lämnade in till en domare.
Snälla tant Merit skrev igen om att pappor också borde få ta hand om sina barn.
Vi fick reda på hur vanligt det är att barn till ogifta inte får föräldradagar med sin pappa.
Ur Riksdagens rapport:
”Av de faderskapsprövningar där faderskapet kunde avgöras var det 7.700 fall där det inte beslutades om gemensam vårdnad, dessutom lades 1.200 fall ned där inget faderskap kunde fastställas. Det innebär att totalt 9.300 barn (8 procent) som föddes 2019 hade endast en vårdnadshavare.”
Läs rapporten här.Så 8 procent av svenska barn får inte föräldradagar med sin egen förälder redan från födseln. Varje år. Det handlar alltså om nästan 20.000 medborgare om året som inte får dessa mänskliga rättigheter i Sverige.
I Riksdagen hölls ett seminarium som vi var med och anordnade och där man tittade på värdet av att ändra lagen så att alla pappor får föräldradagar och rätt att involveras i sina barns liv redan från starten. Läs om det här.
En dokumentärfilm i ämnet av Tolga Ates hade premiär under året. 23 minuter 50 sekunder in i filmen medverkar jag och berättar vår historia och synar svensk lagstiftning. Också advokater, riksdagsmän och drabbade intervjuas. Se den här:
Iosef, du vet hur jag alltid säger att om något är fel så får man försöka ändra på det. När någon gör fel i vuxenvärlden så kan den bli tvungen att betala pengar i böter eller skadestånd. När ett land har gjort fel så kan man fråga om landet vill betala pengar om man visat vad landet gjort fel. I vårt fall är det så här:
– Sverige fick egentligen inte störa vår familj.
– Sverige får inte behandla pojkar och flickor olika.
– Sverige ska se till att barn får vara med sina föräldrar.
– Sverige får inte behandla barn till föräldrar som inte är gifta annorlunda än de barn som har gifta föräldrar.Det är många regler som Sverige inte följer av dem som kallas ”mänskliga rättigheter”. Du läste i skolan om barns rättigheter, som står skrivna i Barnkonventionen. Efteråt sa du att det kommer bli bra för oss för att det står i Barnkonventionen.
Det här blir första gången som jag måste berätta för dig att alla vuxna inte kan allt och inte alltid gör rätt.
Men vi är inte ensamma. När pappa kontaktade dem som bestämmer i Sverige så ordnades det ett möte där man pratade om att barn ska få både sin mamma och sin pappa ändå från början.
En forskare talade om hur viktigt det är att barn får vara lika mycket tillsammans med både sina mammor och pappor från början. Hon hade studerat tusentals barn och kunde med säkerhet säga vad barnen mår bäst av.
Iosef, min son, i år får vi inte fira jul eller nyår tillsammans.
Jag fattade beslut om att inte slåss längre. Inte som tidigare. Inte slåss för din rätt till lika mycket pappa. Ett beslut för att du ska få den lugnare tillvaro som du önskat dig.
En önskan i juletid är att vårt land, Sverige, i framtiden ska skydda alla barn och se till att barn inte behöver välja mellan ha sinnesfrid och sina rättigheter. Du har rätt till både frid och att ha båda dina föräldrar i ditt liv. Det jag önskar till nästa jul är att vi kommit närmare det målet för alla barn. Också för dig.
Jag älskar dig!
Pappa
Tidigare ”julbrev” från Nikolas Laios
* Be my guest # 117 Nikolas Laios, Juldagen 2015 – 25 december 2015
* Be my guest # 123 Nikolas Laios, Juldagen 2016 – 25 december 2016
* Be my guest # 130 Nikolas Laios, Julafton 2017 – 24 december 2017
* Be my guest # 136 Nikolas Laios, Julafton 2018 – 24 december 2018
* Be my guest # 145 Nikolas Laios, Julafton 2019 – 24 december 2019
* Be my guest # 150 Nikolas Laios, Julafton 2020 – 24 december 2020
Ytterligare en text av Nikolas Laios
* Be my guest # 133 Nikolas Laios – 4 september 2018
Och en text om Nikolas Laios på denna sajt
* I Sverige år 2017 ska det inte vara skillnad mellan ”äkta” och ”oäkta” barn som det var förr i tiden! – 17 mars 2017