Den 21-årige bloggaren bodde i en del av staden Alexandria där tre människor dödades efter att säkerhetsstyrkor slagit ner en protestaktion genomförd av muslimer som var missnöjda med en kristen teaterföreställning som de ansåg var stötande mot deras tro.
Protesterna och sammandrabbningarna ägde rum den 21 oktober och innebar det värsta religiösa våldet i Egypten på många år, och en nyväckt debatt flammade upp om den koptiska minoriteten i det egyptiska samhället..
I sin blogg lade Abdel Karim Nabil Suleiman ut skarpt formulerade texter som fördömde muslimernas reaktion mot teaterpjäsen och vad han beskrev som "systematiskt förtryck av landets kristna samfund".
AHRLA vädjar till riksåklagaren att skydda den unge bloggaren mot tortyr och uttryckte att häktningen av honom "står i strid med egyptiska lagar och konstitutionen, liksom mot internationella konventioner."
På Amnesty USA:s hemsida står bl.a. följande (Laila Freivalds & Co borde också läsa det):
In Egypt everyone taken into detention is at risk of torture. Political detainees face a heightened risk. Those most at risk are alleged members of Islamist organizations, particularly during the initial period of incommunicado detention, cut off from the outside world, at premises of the State Security Intelligence (SSI). However, victims of torture in Egypt come from all walks of life.
Så här går det till i ett land som Egypten. Det tål att tänka på här hemma där vi har lagar som skyddar mot allt och där yttrandefriheten är lagstadgad och en människa kan blogga om vad som helst så länge han/hon inte kränker andra människor eller sprider lögn och förtal. Att blogga om händelserna i Ronna, Söderälje, t.ex., går bra. Inga säkerhetsstyrkor stormar in och kastar oss i fängelse