Det är en kraftig ökning av antalet personer som utesluts ur LO-förbundens a-kassor för att de inte har betalat a-kasseavgiften, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Allt fler har valt att gå ur och fram till den sista februari hade mer än 100.000 personer gjort det. Nu hotar facket med att skicka inkassokrav på de obetalda avgifterna. Och det är många som kan drabbas av inkassokrav, till exempel är det 17 000 som inte betalat januariavgiften till Kommunals a-kassa, och 15.000 som inte betalat den till HTF:s a-kassa.

Några undringar infinner sig:

Är det bara a-kassan folk går ur? Är de kvar i facket men inte a-kassan? I så fall: varför väljer människor att stå utanför a-kassan och det skydd den, trots allt, ger vid eventuell arbetslöshet för att i stället stanna kvar i facket!!?? Vad kan facket göra för dem om de blir arbetslösa när de står helt utan ersättning (ungefär som egenföretagare…)? Kommer facket att betala ut pengar ur sina egna skattkistor till medlemmar som gått ur a-kassan? Eller är det något här som jag inte begriper?

Varför ska folk tvingas betala "straffavgifter" för att de går ur a-kassan? Har de inte rätt att själv bestämma om de vill vara med eller inte? Tidigare har a-kassorna inte krävt in pengar i efterskott från dem som inte betalat medlemsavgiften och som därför utesluts, berättar Ekot. Men enligt de nya reglerna för a-kassan ska den förhöjda avgiften, ungefär 240 kronor per månad, krävas in trots att personen uteslutits på grund av att avgiften inte betalats. Är det frågan om lag eller bara regler? Kan det vara juridiskt rätt att pengar krävs in via inkassoföretag om man inte vill vara medlem?

Och varför talar man hela tiden om "utesluts"? Kan man inte själv bestämma att man går ur a-kassan eller facket? Vilken förening eller organisation man än är med i så bestämmer man ju själv om man vill gå med och om man vill gå ur. Men facket talar om att man "utesluts". Jag begriper ingenting….

Läs och lyssna på hela inslaget i Ekot här, här och här.