Leif Pagrotsky (Bilden är friköpta och får enligt regeringens presstjänst användas fritt)Leif Pagrotsky
Foto: Pawel Flato (Bilden är friköpt och får enligt regeringens presstjänst användas fritt)

Lite längre ner här på bloggen skrev jag under rubriken Kulturminister Leif Pagrotsky har rätt! om Leif Pagrotskys tydliga uttalande om att SVT inte kan ta betalt för att någon (krogar)  visar deras program eftersom SVT är licensfinansierat.

Nu går tydligen SVT:s vd Christina Jutterström ut och anklagar kulturminister Leif Pagrotsky för ministertyre:

”Det är den värsta detaljstyrning jag hört talas om i företagets historia”.

Och hon är enligt upppgift väldigt förvånad över att kulturdepartementet överhuvudtaget befattar sig med frågan:

"Det är anmärkningsvärt att Leif Pagrotsky går in och detaljstyr vår verksamhet på det här sättet, under pågående anslagsperiod. Något liknande har jag aldrig hört talas om i SVT:s 50-åriga historia".

Men Pagrotsky har inte på något sätt "detaljstyrt verksamheten". Vad han har gjort är att säga ifrån, helt korrekt, att sändningar/program som  är betalda av licenpengar, d.v.s. folks skattade pengar, ska kunna ses och visas som man vill. SVT ska inte ägna sig åt extra-inkomstbringande sidoverksamhet á la OS-kommittén som tog betalt av folk som på något ätt använde de två bokstäverna "OS", ett lika skrattretande påhitt.

Nu har dock Jutterström hittat ett sätt att, triumferande mot vad hon kallar "makten som sagt sitt" (=Pagrotsky), ändå driva igenom sin vilja. En lösning som, enligt Svenska Dagbladet, är minst sagt spektakulär. SVT väljer att överlåta sina offentliga visningsrättigheter under VM till TV4! Eftersom TV4:s avtal med staten inte innehåller några begränsningar av rätten att ta betalt kommer därmed kraven på restauranger att kvarstå, även när det gäller SVT:s matcher.

Läs mer om vansinnigheterna här!