På regeringens hemsida berättas att:
Den parlamentariska kommittén för arbetskraftsinvandring, under ordförandeskap av Lena Hjelm-Wallén, lämnat sitt slutbetänkande till statsrådet Sven Otto Littorin. Kommittén föreslår mer flexibla regler för personer från länderna utanför EU/EES att få arbetstillstånd i Sverige.
Det ska bli möjligt för den som har en kompetens som det råder brist på i Sverige att under en besökstid av tre månader träffa arbetsgivare och söka jobb. Detta sker genom att det skapas en ny grund för visering – att söka arbete i Sverige.
Kommittén är enig i huvuddragen, men redovisar bl.a. olika åsikter om behovet av en myndighetsbaserad bedömning av om det råder brist på arbetskraft respektive att överlåta dessa beslut till arbetsgivaren.
Man får hoppas att regeringen är klok nog att förorda att det ska vara arbetsgivarna och inga andra som ska besluta vilka som ska anställas. Och man får hoppas att därmed skrivningen om "kompetens som det råder brist på i Sverige" tas bort och att folk helt enkelt kan söka jobb här från sina hemländer eller komma hit med tremånaders viseringar som de vill. Under tiden i Sverige ska de givetvis försörja sig själva och får de inga jobb under den tiden så måste de återvända hem. Alltså liknande regler som de som gäller för oss när vi flyttar mellan EU-länder
Läs Arbetskraftsinvandring till Sverige – förslag och konsekvenser (SOU 2006:87) här.