GriffeltavlaDet är en skam för ett i-land som Sverige att man inte kan lära alla barn och ungdomar att läsa och skriva i grundskolan! Det är en skam för Sverige att behöva inrätta en tionde klass i grundskolan för att försöka lära 16-17-åringar sådant som de borde kunna sedan många år. Men nödvändigt eftersom det är så illa ställt som det är.

Det har länge förundrat mig hur man i Sverige kan låta elever utan ens baskunskaper fortsätta till gymnasiet. Det har också förundrat mig hur det är möjligt att elever inte lärt sig tillräckligt under sina nio år i grundskolan för att klara av gymnasiestudier. Det är helt obegripligt att man inte tidigare har insett vidden av den katastrof det innebär att det går omkring en massa praktiska analfabeter i detta land, och att de blir allt fler. Det är som om ingen har brytt sig om att den svenska skolan är mycket dyrare och har många fler lärare än i t.ex. grannländerna i Norden, men att den ändå inte klarar av att ge alla barn och unga ens baskunskaper för att någotsånär klara sig i det komplicerade samhälle vi lever i idag.

Det är en skam att ett sådant förslag som utbildningsminister Jan Björklund nu lägger fram – om ett tionde år i grundskolan – ska behövas i ett i-land som Sverige! Men han har rätt i att det är grundskolans uppgift att lära ut det som man måste kunna för att klara sig i livet: läsa, skriva och räkna. Klarar man inte det i grundskolan så kan man ju inte skicka iväg unga som är praktiska analfabeter till gymnasiet, det begriper ju en idiot. Vad ska de där att göra när de inte kan hänga med överhuvudtaget? Och ska de tillåtas dra ner på studietakten för alla dem som lyckats tillgodogöra sig kunskaperna i grundskolan? Det är en helt förkastlig inställning – men så typiskt svensk: alla ska med, vare sig de klarar det eller inte. Och när "alla ska med" så betyder det förstås att alla dras ner till den lägsta nivån.

En allmän och rejäl skärpning behövs i den svenska skolan. Ta lärdom av grannlandet Finland där det vore fullständigt otänkbart att elever skulle gå ut grundskolan utan gedigna kunskaper för att möta framtiden antingen på gymnasiet eller i yrkesinriktad utbildning.

Läs och lyssna här när Jan Björklund intervjuas i Sveriges Radio P1.