Finska gardetI knappt hundra år var Finska gardet en elittrupp, grundad 1812 för att visa storfurstendömet Finlands lojalitet mot moderlandet Ryssland. Gardet kunde kriga, exercera och paradera och var en källa till stolthet för både kejsaren och befolkningen.

Viktor Ekman, bördig från Vasa, var 19 år då han en av de första dagarna i januari 1869 steg in på Finska gardets kansli i kasernen vid Kaserntorget i Helsingfors. Hungrig var han förmodligen också. Svält rådde vid den här tiden i Finland vilket var en anledning till att Viktor Ekman sökte sig till gardet. Där fick han både mat och tak över huvudet.

Så börjar en artikel i Hufvudstadsbladet. Artikeln berättar om ovannämnde Viktor Ekmans sonsonsson, Torsten Ekman, som skrivit boken Finska gardet 1812–1905 (Schildts). Artikeln väckte mitt intresseför att också införskaffa boken.

Boken kan köpas hos Schildts för 45 € där den presenteras så här:

Finska gardet var 1812 – 1905 Finlands elittrupp. Bataljonen grundades under Napoleons stora fälttåg mot Ryssland som ett tecken på Finlands lojalitet. Finska gardet stod i en särskild relation till det kejserliga huset med manövrar varje sommar i Krasnoje Selo.

Vi får följa gardet i fält och på manöver, i vakttjänst och kaserner, i fest och till vardags. Samtidigt avtecknar sig ett viktigt stycke av Finlands militära och politiska historia och även kulturhistoria i ett större europeiskt perspektiv.

Torsten Ekman har tidigare arbetat som journalist. Hans farfarsfar Viktor Ekman tjänade som fältväbel under tre ryska kejsare i Finska gardet innan det upplöstes av Nikolaj II år 1905.

Källor:
SchildtsHBL logo