Tidigare inlägg med anledning av att Finland firar 90-års jubileum som självständig nation den 6 december 2007: Självständighetskonsert i Berwaldhallen.

Doktorn i statsvetenskap, Jorma Anttila har forskat kring ”finskhet” med hjälp av 60 ord. De absolut viktigaste orden som definierar ”finskhet” visade sig vara: ”självständighet”, ”fosterlandet” och ”frihet”. Andra viktiga ”finskhetsord” är: ”arbete”, ”staten”, fosterlandets försvar”, hälsa” och rättvisa”.

Enligt Jorma Anttila har den nationella självbilden sedan mycket lång tid varit ”fosterländsk”, och är det fortfarande bland finländare i alla åldrar. Han berättar att när han frågat människor vad ”finskhet” innebär för dem så säger 40 % genast ”självständigheten”, i meningen att Finland är ett självständigt, fritt land.

Samma grundvärderingar som gällt länge är således fortfarande giltiga i dagens Finland. Det är dessa värderingar som finländarna har gemensamt och som ger Finland och dess folk en stabil grund och en känsla av samhörighet. En liten nation med endast fem miljoner invånare behöver den typ av trygghet och gemenskap som Finland har, för att överleva. Och överlevt har Finland gjort, med den äran. Krig, elände, fattigdom, stor krigsskuld, ett sargat land som behövde byggas upp på nytt – allt detta har det finska folket klarat – och dessutom skapat underverket Nokia, skördat stora idrottsliga framgångar och har de bästa grundskoleeleverna av alla i konkurrens med 57 länder!

Hyvä, Suomi!