Klicka på bild- och textrutan för att läsa intervjun på Folkbladets sajt om du är prenumerant. Då kan man samtidigt passa på att läsa chefredaktörens, tillika ledarskribenten Widar Anderssons alltid intressanta ledartexter.

Ur intervjun:

Just kvinnorna ömmar han extra för i de här dagarna då talibanerna för andra gången under Afzalis levnad med våld tagit över ledarskapet i Afghanistan.

– Jag är väldigt orolig för vad som ska hända nu. Vad vill talibanerna?

Och:

Hoppet ställer han till de unga och utbildade. Dagens tonåringar är medvetna om hur omvärlden fungerar. Internet och social media har gett smak på nöjen, musik, jämställdhet och demokrati.

– Hur ska en 20-åring som är uppväxt med demokrati kunna acceptera sharialagar helt plötsligt? undrar han.

Zulmay Afzali minns själv talibanernas brutalitet för mer än två decennier sedan.

– Jag och morfar var ute och gick när en taliban kallade på mig och undrade varför jag inte bar någon huvudduk. Jag hade ganska långt hår på den här tiden och talibanen slog mig för det. Jag minns att jag sa till morfar: ”Jag kan inte leva här.”

Kommentar: Det har aldrig varit möjligt för den politiska flyktingen Zulmay Afzali att återvända till sitt hemland vare sig på semester eller av någon annan anledning. Den som har flyktingskäl enligt Genèvekonventionen har ovillkorligt behov av skydd och kan givetvis inte resa tillbaka till det land som han sökt och fått skydd gentemot.

Som översättare och förläggare av Zulmay Afzalis två första böcker (den tredje, Tio år i Sverige, kommer förhoppningsvis under hösten), kan jag givetvis starkt rekommendera hans böcker. De kan beställas i pappersformat eller enkelt, snabbt och billigt laddas ner som e-böcker. Jag kan sanningsenligt och med emfas garantera att böckerna är både intressanta, informativa och upplysande.

Klicka på respektive omslag för att läsa mer om böckerna och beställa dem.