Nu tas frågan om ”förkomna” svenska pass upp av bland annat Expressen i artikeln Ta tag i fusket med falska identiteter, publicerad den 11 februari 2017.

I otaliga larmartiklar har miggor, poliser, Thomas Gür och jag larmat genom åren, både på bloggen och bland annat i Svenska Dagbladet (jag) under perioden 2007 – 2016… För det här är ju inget nytt, precis. Här är korta utdrag ur några av texterna, läs dem gärna i sin helhet:

•  Om svensk slapphänthet vad gäller svenska pass – 27 november 2007:

De som man ska anklaga och skylla på för att det ser ut så här för svenska medborgare av annat ursprung än pursvenskt* är bland annat de som hämtar ut 2, 6, 12 nya pass och använder dem för människosmuggling.

*Man fick använda detta svenska ord ännu 2007. Och det är ett svenskt ord.

 En migga: ”…en aning märkligt att de skulle behöva resa någonstans igen i synnerhet som de är helt utblottade och till och med ansökan om FP har betalats av socialen!” – 21 januari 2011:

Folk skulle bara veta hur många FP som anmäls försvunna eller borttappade! Man säljer sitt FP helt enkelt och sedan kräver – och får – man ett nytt. Som man också säljer, om man inte använder det själv för att åka till hemlandet. Vilket oftast inte är det land som står i FP. Om man exempelvis hittat på att man är ett ensamkommande barn från Somalia och fått PUT och FP fast man egentligen är en vuxen man från Kenya med ett eget kenyanskt hemlandspass kan det vara så här. MIG fattade misstankar om att ”barnet” faktiskt inte var ett barn och dessutom kom från Kenya och inte från Somalia. Men någon språkanalys fick inte göras (i enlighet med den snabba hanteringen och Visionen). PUT beviljades och FP likaså.

Kommentar: Undrar när/om svenska medier kommer att ta upp även detta. Alltså det som en migga rapporterade om att främlingspass också ”tappas bort” eller ”försvinner”. Det berättades om här på bloggen redan för sex år sedan, i januari 2011…

•  Har du varit i det land… – 11 januari 2012:

Idioti. Dumhet. Inkompetens. Blåögdhet. Flathet. Det är bara början på en ström ord som beskriver makthavarna, de så kallade ansvariga, på det här område (och en del andra också). Dumbommar som utnyttjas till bristningsgränsen av dem som vet att ingenting särskilt allvarligt ändå händer, så det är bara att tappa pass, sälja pass, hantera det svenska passet som ett verktyg för att på bedrägliga vägar ta sig in i landet och för en del att berika sig på andras olycka.

•  Viss (…) frustration på Rikskrim – 18 april 2014:

•  Ett borttappat pass – ett års väntetid innan nästa och 5000 kronor
•  Två borttappade pass – två års väntetid innan nästa och 10.000 kronor
•  Tre borttappade pass – ja, då får du inga fler! Vissa resor kan av ömkande familjeskäl medge tillfälligt pass eller resehandling.

•  Be my guest # 107: Thomas Gür – 28 januari 2015:

Jag har sedan en tid undrat över vad som hände med det ursprungliga moderata förslaget från 2009 att få bukt med att svenska pass uppenbarligen medvetet, systematiskt och många gånger repetitivt ”förloras”, för att säljas på marknaden för falska pass. Varför kom aldrig regeringen Reinfeldt att agera i denna fråga som ledande politiker i det parti som dominerade den regeringskoalitionen, kom att initiera? Varför har vi fortfarande inte en lag som tydligt avser att förhindra detta missbruk?

•  Om de borttappade svenska passen i Svenska Dagbladet. Igen. – 25 februari 2015:

År ut och år in har miggor och andra påmint om och påpekat det vansinniga i att det som tillåts i Sverige: att ett oändligt antal nya pass ges till personer som säljer sina svenska pass till andra som bedrägligt använder dem. Och om att det starkt oroar andra EU-länder, inte minst de närmast liggande nordiska länderna Norge, Danmark och Finland. Vilket man i DHS (Den Humanitära Stormakten) inte verkar bry sig särskilt mycket om; här anser man i stället att övriga nordiska länder ska ta efter och vara lika ”humanitära” och ”solidariska” och ta lika mycket ”ansvar” som man gör i DHS.

OBS! De äldsta inläggen som länkas till i den här texten går till min gamla blogg som hade en annan layout. Layouten ändrades  i december 2016 och riktigt alla gamla texter har inte ”hängt med” automatiskt vid flytten.

•  På tiden – regeringen ska sätta stopp för missbruket av svenska pass! – 24 juni 2015:

Som svensk medborgare är det en rättighet att få ett nytt pass när det gamla försvunnit. Det är något som utnyttjas av personer som vill tjäna pengar, menar polisen.

Enligt migrationsminister Tobias Billström finns det olika sätt att gå tillväga. Ett skulle vara att makulera borttappade pass så att de helt försvinner ur systemet.
(Kommentar idag, 12 februari 2017: Det blev inget av det stoppet…)

•  Varför reagerade Beatrice Ask, M, inte under sina år som justitieminister? – 29 februari 2016:

Hösten 2009 motionerade den moderat riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson om att riksdagen borde bry sig om frågan.

Pass SVENSKTDet borde inte vara möjligt att gång på gång förnya sitt pass. Istället måste Sverige börja ogiltigförklara borttappade pass, vilket tekniken i dag medger… Dessutom måste, i samband med utfärdandet av ett nytt pass, noteringar ske över hur många pass en person har haft. Det naturliga måste vara att en polisutredning görs efter ett visst antal förlorade pass innan ett nytt utfärdas.

© denna sajt. Vid citat, vänligen länka till originalinlägget.