Ur en lite annan vinkel, apropå texten Vi har larmat om ”förkomna” svenska pass och falska identiteter sedan minst 2007…, berättar en vän följande fullkomligt absurda historia. Och absurditeten ligger i hur tafatt och klumpigt och rättsvidrigt Sverige hanterar pass- och identitetsbedrägerier:

Förra året hjälpte min fru och jag en slovakisk man, vars pass hade blivit stulet för flera år sedan i Slovakien. Passet hamnade sedermera i Sverige hos skurkar som på så sätt kunde skapa en helt ny, fiktiv karaktär här, med den slovakiske mannens namn.

I Slovakien blev det stulna passet omedelbart makulerat vid stölden, men det struntade de svenska myndigheterna i.

Tack vare att vi samlade på oss rejält med bevisning kunde mannen få rätt i förvaltningsdomstolen. Polisen var kompakt ointresserad och gjorde inget åt de entydigt identifierade skurkarna. De slovakiska myndigheterna trodde inte sina öron att det kan gå till på det här sättet i Sverige – och jag skulle inte själv heller ha gjort det om det inte var så att jag sett det själv. Kompakt ansvarslöshet är det mildaste jag kan säga…

Den slovakiske medborgaren T är bosatt i Slovakien sedan födseln och har aldrig varit bosatt utomlands. Han förlorade sitt pass när han råkade ut för ett inbrott i sin bil i Bratislava år 2006. Han gjorde genast en polisanmälan och passet makulerades. År 2007 dök det makulerade passet upp i Sverige och personer som föreföll vara från Ryssland skapade hos den svenska folkbokföringen en fiktiv person med hjälp av T:s pass. Fotografiet byttes dock ut. Det hade varit mycket enkelt för de svenska myndigheterna att göra en kontroll hos de slovakiska myndigheterna, eftersom Slovakien i detta skede redan var med i EU. Det gjordes inte.

T förstod först år 2014 att hans identitet i många år använts för diverse skumma transaktioner i Sverige när den svenska Kronofogden kontaktade honom i Slovakien på grund av en lång rad obetalda skatter etc. Nu gick det alltså utmärkt att ta kontakt i det landet!

Min hustru, som kan systemet både i Sverige och Slovakien, lovade hjälpa honom (kontakt via gemensam bekant), så vi samlade in ett alldeles övertygande bevismaterial att T inte hade något som helst att göra med skumraskaffärerna i Sverige. Det här godtog dock inte berörda svenska myndigheter så vi var tvungna att vända oss till Förvaltningsdomstolen. Det funkade. T skulle ha blivit sittande med mycket stora skulder ifall han inte hade kommit i kontakt med min fru.

T driver ett litet familjföretag i en by i Slovakien som specialiserat sig på fönsterinstallationer och han har bevisligen verkat uteslutande i sitt närområde under den period den här historien pågick. De svenska myndigheterna erkände faktiskt innan vi gick till förvaltningsrätten att T nog förefaller att ha rätt, men att eftersom någon dök upp med hans makulerade (!) pass, så accepterade de att införa honom i befolkningsregistret. Så där bara! Notera dessutom en sak, som man inte ens behövde vara Sherlock Holmes för att inse: blanketterna hos Folkbokföringen var ifyllda av någon som alldeles entydigt lärt sig skriva med kyrillisk skrift. T:s modersmål är ungerska och han skriver alltid uteslutande med våra latinska bokstäver. Även ett otränat öga ser genast skillnaden. Bland annat detta kunde vi visa Förvaltningsrätten.

T finns faktiskt fortfarande kvar i Folkbokföringen för åren 2007-2009, men nu tydligen utan konsekvenser. I Sverige kan man nämligen inte stryka någon som varit folkbokförd även om det senare visar sig vara ett totalt falsarium! Detta fick jag veta av Skatteverket.

Summa summarum: Det kan finnas ett stort antal olyckliga människor runt om i världen i vilkas namn man dragit upp stora skulder i Sverige. De flesta har inte någon bekants bekant som råkar ha kunskapen om hur man ska hantera sådant här eller orken och förmågan att göra det.

Min vän skriver till slut så här:

För att bekräfta att det här inte handlar om någon skröna eller allmänna överdrifter ger jag dig några konkreta fakta. Den dom i Förvaltningsrätten i XX som jag nämnde, gäller mål xxxx-xx och är daterad 20xx-xx-xx. Bara som belägg, alltså.

Kommentar: Jag skriver inte ut målnummer etc här på bloggen, men har alltså fått uppgifterna av skribenten. I övrigt: vad ska man säga? Utom att Sverige är bedragarnas paradis.

© denna blogg.