En text i en serie texter som kommer att publiceras under den här vinjetten inför valet till riksdag, kommun och landsting den 9 september 2018. Texter tänkta att påminna om vad som hänt och inte hänt (!) sedan förra valet och valet därförinnan och ibland ännu tidigare. Om vad som hänt, vilka som sagt och gjort och tyckt vad och lite annat som kan vara bra att fundera på innan man går till valurnan.

Med skribentens, Thomas Gür, tillstånd återges här hans Facebook-uppdatering från den 18 maj där han kommenterar den senaste Sifo-mätningen och tar upp en del intressanta skeenden och förändringar vad gäller väljarsympatier med mera.

Mina kommentarer till Sifo-mätningen och till det Thomas Gür skriver om den:

Det förvånar inte alls att Centerpartiet, genom sitt märkliga inspel gällande den av dem själva omvittnat urusla “gymnasielagen” för afghanska män utan asylskäl som Socialdemokraterna och Miljöpartiet hafsat ihop, tappar rejält i väljarstöd. 1,6 procentenheter, 16,5 procent, är inte lite på en månad! Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo:

Det är en signifikant nedgång, och här är det många väljare som går tillbaka till M, som i sin tur tappar till SD.

Och fler lär det bli som efter den 4 juni vänder Centerpartiet ryggen om partiets ledning inte tar sitt förnuft till fånga vad gäller de 9.000 afghanerna och det vansinniga lagförslaget. Det kan mycket väl bli så, att den våg av ilska och besvikelse som centerpartisterna kommer att möta om de gör det fatala misstaget att stödja en omvittnat och starkt kritiserad, tillika orättvis lag för en viss grupp, gör att deras parti rasar så mycket att att det på valdagen står klart att de åker ut ur riksdagen. Det är ingen omöjlighet när konsekvenserna av Centerpartiets rättsliga svek till fullo börjar gå upp för folk – som så ofta tyvärr lite för sent, men ändå i tid för att kunna välja att rösta på ett annat parti den 9 september.

Thomas Gür har helt rätt i att det besvärliga för Moderaterna är att deras hållning numera i migrationsfrågan inte vinner tillbaka väljare från Sverigedemokraterna, men inte heller att Socialdemokraternas väljare hellre går till Moderaterna. Partiet är inte tillräckligt trovärdigt, folk litar inte på Moderaterna. Och dessutom märks det att folk är dödströtta på menuetterna och piruetterna kring det demokratiskt invalda partiet Sverigedemokraterna som ökar i storlek vid varje val och som mycket väl kan komma att bli riksdagens största parti efter den 9 september. Att bete sig som de sju andra partierna i riksdagen gör efter alla år, när Sverigedemokraterna bara växer och växer, det är att spotta på en stor del av vuxna, röstberättigade medborgare som väljer att lägga sina röster på dem. Det är ovärdigt att fortsätta spela spelet i ett sådant läge; det är sanslöst att inte respektera folkets vilja utan att lite som mobbande barn i en grupp utesluta ett “barn” för att hans pappa eller morfar eller någon annan i barnets värld då, för 30 år sedan, hade otrevliga åsikter.

Thomas Gür skriver att:

Socialdemokratin betalar ett hårt pris för sitt maktbegär och sitt agerande i berått mod för att hellre splittra sina motståndare än att slå vakt om landets bästa. Utopisterna och de principlösa opportunisterna i Centern får se sitt stöd krympa.

Benämningarna “utopister” och “principlösa opportunister” är faktiskt korrekta, relevanta, passande. Och Centerpartiet kommer också att betala ett hårt/högt pris för sitt agerande.

Än finns det tid för Centerpartiet att besluta sig för att göra det rätta och tillsammans med de övriga, före detta (måste man väl ändå kalla dem nu) allianspartierna, rösta ner det idiotiska och farliga förslaget om uppehållstillstånd åt män som fått avslag i flera omgångar för att de enligt gällande lag inte har rätt att vistas i Sverige.

Det ska bli intressant att se nästa Sifo-mätning…

 

© denna sajt. Vänligen länka alltid till originalinläggen vid ev citat.