En text i en serie texter som publiceras under den här vinjetten inför valet till riksdag, kommun och landsting den 9 september 2018. Texter tänkta att påminna om vad som hänt och inte hänt sedan förra valet och valet därförinnan och ibland ännu tidigare. Om vad som hänt, vilka som sagt och gjort och tyckt vad och lite annat som kan vara bra att fundera på innan man går till valurnan.
Klicka på text- och bildrutan för att läsa hela texten.
Jag skriver i Dagens Samhälle om ett av de oräkneliga sena politiska uppvaknandena inför valet den 9 september. Men att slå in öppna dörrar i stället för att ha agerat så att sådana inte behövde slås in, är inte något att vara jättestolt över. ”Sent ska syndarn vakna” heter det i ordspråket. Det borde inte behöva användas i politiken, det borde inte behöva upprepas gång på gång på gång. Man borde/måste som invånare, skattebetalare, en del av en – åtminstone på papperet – demokratisk stat, kunna kräva att politikerna som tagit på sig ansvaret att styra och leda landet ska kunna tänka efter före.
Moderaterna är långt ifrån värst på det här området, även om de absolut bär en stor del av skulden för hur det idag ser ut i ett splittrat, farligt, sönderfallande Sverige.
Ur texten
Moderaterna satt i regeringsställning i åtta år. Det var under deras tid rättssäkerheten i asylprocesserna började vackla. Det var de som utnämnde Dan Eliasson till generaldirektör för Migrationsverket, mannen som yttrade de bevingade orden: ”Jag kommer aldrig bli upprörd över ett felaktigt beviljat uppehållstillstånd.”
Visserligen är det nya moderatkvastar som sopar nu och en hel del har de sopat upp efter regeringstiden 2006-2014. De har insett att omvändningar på asylpolitikens område krävs, om än mer än ett decennium för sent.
Man kan inte låtsas som om inget hänt och man kan inte börja på ny kula om man inte på djupet förstår och erkänner vad som tänkts och gjorts fel. Och man kan inte ruska på sig, borsta av sig tidigare misslyckanden och tro att människor har glömt och förlåtit, för det har de inte. Det gäller alla partier.
Ett riktigt dåligt och farligt exempel för landet, folket, tilltron till asylprocesserna, utlänningslagen, rättssäkerheten och förutsebarheten; ett av de värsta exemplen i länge på att ”inte tänka efter före”, är fyra partiers ansvarslösa genomdrivande av vad som kommit att kallas ”gymnasielagen”. Ett hån mot allt vad just rättssäkerhet heter, ett fruktansvärt oansvarigt sätt att hantera såväl medborgarnas pengar som rätt att kunna lita på att stiftade lagar gäller och att inte ett litet antal människor kan sitta och fatta så huvudlösa beslut som detta. Ett dyrt, osäkert, orättvist och på många sätt skadligt förslag som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet drev igenom efter att ha låtit sig påverkas av lobbyistiska aktiviströrelser med huvudlösa krav. Den dagen kommer att komma då dessa partier på ett mycket tydligt sätt kommer att bli varse att de fattade fel beslut. För att de inte tänkte efter före. Hur kommer ansvar att utkrävas av dem då? Inte alls, för det här är Sverige. Här borstar man av sig, skyller ifrån sig, fortsätter som om ingenting hänt – ”business as usual”. Medan föraktet för dessa personer ökar lavinartat, de som gärna kallar sig ”folkvalda” trots att de inte ens är det utan är uppsatta på listor av sina partiledningar, eftersom Sverige inte har fria personval.
Moderaterna tänkte dock i just den här frågan (”gymnasielagen”), efter före och uttryckte det också bpåde tydligt och klart. Och skarpt. Liksom några andra partier.
När det gäller invandringen, som alla talar om och som är den största frågan i valet i september, hur mycket statsministern än försöker få det att handla om ”välfärden”, så måste, Moderaterna (och de andra partierna, förstås) lyssna på dem som kan och vet och inte sitta med huvudena i molnen och vara ”medmänskliga”. Den typen av flum fungerar inte när man ska styra ett land. Och de, Moderaterna, måste öppet och ärligt både erkänna tidigare grava misstag och ta tydligt och klart avstånd från dem. Att tro att folk- väljarna – ska glömma och därför agera som om det som var mellan 2006 och 2014 inte har existerat, det är inte ett recept för framgång. Man måste inse det och agera därefter. Eller förlora stort.
Lästips
Miggors berättelser under mer än ett decennium.
Texter under vinjetten Val 2018.
Man kan också använda olika ord och begrepp i sökrutan, som ”ensamkommande”, ”asyl”, ”Dan Eliasson”, ”Migrationsverket”, ”Finland”, ”Afghanistan” etc för att läsa texter som innehåller dessa ord. Det finns 9202 inlägg på den här sajten…