En text i en serie texter som  publiceras under den här vinjetten inför valet till riksdag, kommun och landsting den 9 september 2018. Texter tänkta att påminna om vad som hänt och inte hänt sedan förra valet och valet därförinnan och ibland ännu tidigare. Om vad som hänt, vilka som sagt och gjort och tyckt vad och lite annat som kan vara bra att fundera på innan man går till valurnan.

Okunskapen om hur den hårt kritiserade och starkt ifrågasatta ”gymnasielagen” som började gälla (eller inte?) den 1 juli, ska tolkas och implementeras är monumental. Migrationsdomstolen i Malmö tolkade den som att den inte är tillämplig….

Jag får mängder av mejl med frågor om den här lagen. Senast i går från en anställd i en mellanstor kommun i södra Sverige, en person som själv och vars kollegor i högsta grad berörs av den i sitt arbete:

Jag har inte hittat någon information någonstans om hur det är tänkt att de som beviljas uppehållstillstånd för gymnasiestudier skall försörja sig under tiden.

Migrationsverket har lite info på sin hemsida och hänvisar till antingen CSN eller kommunens socialtjänst. Men vad jag kunde läsa på CSNs hemsida har inte den typen av personer någon rätt till studielån och studiebidrag?

Ska kommunen ge dem socialbidrag och bostad i flera år?

Var ska de bo?

Har alla som sökt fått studieplaner? Terminen börjar snart…

När ska de kunna börja?

Var finns dessa tusentals extra gymnasieplatser? Intagningarna till gymnasiet är ju klara för länge sedan.

Kan du inte gräva i det? Jag fattar inte…

Kommentar: De fyra partierna som stiftade den icke tillämpliga (enligt migrationsdomstolen i Malmö och Lagrådet…) har skapat ett kaos som de lämpat över på skolor och kommuner och privatpersoner. Det är fullständigt galet att de kan sitta och leka regering och riksdagsledamöter. Moderaterna har talat om att riva upp den här icke-lagen om de får möjlighet till det efter valet. Man kan inte ha icke tillämpliga lagar i ett land som säger sig vara en rättsstat.

Läs gärna tidigare texter i ämnet, de hittas lätt under sökbegreppet Val 2018.

 

© denna sajt. Vid ev citat, vänligen länka alltid till originalinläggen.