En text i en serie texter som publiceras under den här vinjetten inför valet till riksdag, kommun och landsting den 9 september 2018. Texter tänkta att påminna om vad som hänt och inte hänt sedan förra valet och valet därförinnan och ibland ännu tidigare. Om vad som hänt, vilka som sagt och gjort och tyckt vad och lite annat som kan vara bra att fundera på innan man går till valurnan.

Sverige blir ett allt sämre och mer respektlöst och ociviliserat land. Människor beter sig allt märkligare. Här är det centerpartisten Johan Linander som har tappat koncepterna (liksom i mitt tycke även många andra centerpartister, särskilt i och kring partiets ledning).

Det är väl inte så här man beter sig i en demokrati? Eller är det här ett beteende av en människa i ett land där demokrati och gamla värderingar – värdegrunder, som det heter numera – inte längre finns kvar och där “demokrati” därmed inte längre är något som existerar i verkligheten utan endast i skrift och retorik? Så här säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet till Sydsvenskan:

En högre kommunal tjänsteman bör förhålla sig neutral till politiska partier och inte så tydligt visa sitt avståndstagande utåt. Rör det sig om en kanslichef tycker jag definitivt det är olämpligt.

Vad är Johan Linander för person, vem avlönar honom? En lätt efterforskning visar att han tidigare (2002-2014) varit riksdagsledamot för Centerpartiet och nu är kanslichef i Tomelilla kommun. Fick han en tillfällig knäpp (solsting?) eller är det faktiskt så att han tycker att han “gjorde personalen en tjänst” när han slängde ett av åtta riksdagspartiers valpropaganda i papperskorgen? Någon respekt för demokrati har Linander uppenbart inte och att han säger att han gjorde personalen en tjänst tyder på att han inte ens förstår att det i personalen helt säkert finns de som vill ta del också av SD:s valpropaganda. Minst var femte väljare verkar ju, enligt alla opinionsmätningar, avse att rösta på Sverigedemokraterna. Men Johan Linander, som representerar det betydligt mindre Centerpartiet, tar sig rätten att slänga bort deras material! Det är ofattbart. Men Centerpartiet är ett rätt märkligt parti – vissa av deras åsikter och förslag genom åren har varit rent vansinniga – och här visar en av deras tidigare riksdagspolitiker, nu anställd i en kommun och avlönad av skattebetalarna, varav säkert många kommer att rösta på Sverigedemokraterna, att han spottar på demokratin. Johan Linanders agerande är exempel på ytterst olämpligt och odemokratiskt beteende.

Tycker Johan Linander också att det är okej att slänga Centerpartiets valpropaganda för att skona personalen i en butik? Alla gillar inte de extrema påhitt som hans parti framfört genom åren och även idag:

Polygama äktenskap, 30 miljoner asylsökande får lätt plats i Sverige, 9000 afghanska män utan några som helst skäl ska få stanna här och utbildas, bosättas och försörjas av svenska skattebetalare,

För att nu nämna några. Det sistnämnda kan bara ske om Centerpartiet stödjer det extrema förslaget i riksdagen den 4 juni varvid det alltså är Centerpartiet som avgör den av alla experter starkt kritiserade “nya gymnasielagen” för främst afghaner utan asylskäl.

Ur led är tiden när en person som varit ledamot av Sveriges riksdag i 12 år inte respekterar andra partiers och andra människor demokratiska rättigheter.

© denna sajt. Vid citat, vänligen länka till originalinlägget.