Klicka på textrutan för att läsa artikeln på Ilta-Sanomats sajt (på finska).
Artikeln börjar med en video på 2,5 minuter på engelska gjord av Reuters. Klicka på bilden för att se den på Reuters sajt.
OBS! Den finska läraren i videon heter förstås Juha, inte ”Ewha” som automattextningen antyder…
Utomlands är man förvånade (häpnar man) över hur Finland har lyckats hålla coronasmittan i schack. Finland har minst antal coronasmittade och döda i Europa.
Korta utdrag ur texten, översatt från finska:
Folkkaraktären (den finska mentaliteten) är en fördel
Det har krävts beslutsamma åtgärder och tur, menar finska experter. Den finska nationalkaraktären (mentaliteten) har också hjälpt. I Finland är det lättare att hålla avstånd till andra människor än i Sydeuropa. Och finländarna litar på myndigheterna och har lugnt och tålmodigt tagit emot myndigheternas corona-rekommendationer.Krismedvetenhet uppstår
I inledningsskedet av coronapandemin tog man i bruk strikta bestämmelser. Undantagstillstånd utlystes i landet för första gången sedan andra världskriget. Restauranger, bibliotek och andra verksamheter som samlar mycket folk stängdes. Personer i riskgrupper isolerades från andra. De strikta begränsningarna bidrog till finländarnas krismedvetenhet. Människorna noterade att det här måste vi verkligen uppmärksamma.Samhället fungerar
Finland är som samhälle välorganiserat. Processerna fungerar. Medborgarna litar på myndigheterna och efterlever deras råd. När man sätter igång och agerar så görs det effektivt. Man stannar inte vid enbart ord.Finländarna har grunderna helt klara för sig: håll tryggt avstånd, ha god handhygien.
Coronamodellen fungerar
Pandemichefen i Kainuu, Olli-Pekka Koukkari ser en utvecklingskurva i coronavården från våren, då det var ganska rörigt. På sommaren gav solen en coronapaus och folk kunde samla sina tankar. På hösten visade det sig att nu fanns kapacitet och kunnande på plats.Vi har testningskapacitet, smittspårningskapacitet och tillräcklig vägledning för att avsevärt förhindra både okontrollerad spridning av sjukdomen och spridning till riskgrupper. Koukkari säger att det sist och slutligen är en enkel sak att få kontroll på coronaviruset.
– Om man håller sig två meter från alla och inte petar sig i näsan så kan ingen ”snorsjukdom” (exakt översättning av ”räkätauti”…) få en chans att spridas.
Människor testas
Finland och Sverige skiljer sig inte så mycket åt när det gäller demografiska faktorer. När det gäller hanteringen av coronaviruset, representerar länderna två ytterligheter.– För Finlands del har helt klart den låga testningströskeln, de aktiva karantänsbestämmelserna och smittspårningen spelat stor roll, säker Koukkari.
Regionerna tacklar sjukdomen
Den finska coronahösten har varit full av kluster, säger Koukkari.Avgörande för att man lyckats stoppa spridning har varit att smittspårningen varit mycket aggressiv och att den omedelbart begränsats. Tanken har varit att direkt slå till hårt. I staden Kuhmo, där man lyckades stoppa spridningen, isolerade man alla med konstaterad Covid-19. Alla som kunde ha kommit i kontakt med viruset sattes i karantän.
– Som ytterligare försiktighetsåtgärd stängde staden all verksamhet som riktade sig till människor över mopedåldern.
Biblioteket, simhallen, stadshuset stängde. Gymnasieelever och andra stadiets-elever övergick till distansundervisning. En vecka senare kunde man häva begränsningarna.
Stängda gränser
I Centraleuropa argumenterar det för att corona sprids när gränserna är öppna. Länderna är transitländer.– Inte är vårt läge mellan Sverige och Ryssland heller så lätt, påminner Lasse Lehtonen, diagnostikchef i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Enligt pandemichefen Olli-Pekka Koukkari har spridningen av corona definitivt påverkats av att Helsingfors-Vanda närmast liknar en gravkammare och inte Finlands största flygplats.
Diagrammet finns inte med i artikeln,
det är Gränsbevakningsväsendets statistik.
Turen har också spelat roll
Finländarna har haft god tur i det att begränsningarna har kommit vid rätt tidpunkt. Restaurangernas begränsade öppettider kom, enligt Lehtonen, i sista stund, men ändå i tid.Var har vi slirat
Coronahanteringen har i det stora hela gått bra, anser Lehtonen.Det enda misslyckandet, som han kommer att tänka på, är hösten när skolorna började.
– Ungdomarna släpptes lite för lösa. Det förekom en del slarv och man tänkte inte på att man inte kan leva som vanligt. I Vasa brast det i hänsynstagandet.
Nu är det snart dags för alla Lillajulsfiranden. Här kan man vara mycket striktare. Men grunderna är ändå att man håller tryggt avstånd till varandra och att man bara går ut om man är frisk. Avstånd och handtvätt kan inte ersättas av ansiktsmasker.
– Och om något händer så går man och testar sig.