Omvärldsenhetens veckorapport 01-2016I Migrationsverkets veckorapport 01-2016, framhålls bland annat:

 

Uppdatering vöstra Balkanrutten MIG 01-2016

Kommentar: I den förra rapporten, 52-2015, angavs att det just då befann sig 23.000 migranter i rörelse på västra Balkanrutten. Då var det konstanta flödet på rutten i genomsnitt ca 3.000 – 4.000 som passerade transitländerna dagligen.

Österrike MIG 1-2016

Kommentar: Fortfarande är det tydligen så att afghaner som vill ta sig till Sverige, trots att information vid det här laget borde ha nått dem att det nu är mycket svårt eftersom de inte har godkända id-handlingar och därmed inte lagligt kan ta sig till Sverige.

Tyskland MIG 1-2016

Kommentar: Skrämmande – inte minst med tanke på de samordnade sexuella attackerna mot kvinnor i en del tyska städer – är detta, som sägs i rapporten från Tyskland:

Enligt en tysk polisman vid gränsen mot Österrike har barnfamiljer nu nästan uteslutande ersatts av unga män som reser in i Tyskland via Österrike – i sammanhanget nämner han siffran hela 95 %.

Om Norden – Danmark, Norge och Finland i Migrationsverkets veckorapport:

Norden o närområden MIG 1-2016

Kommentar: Alla siffror talar för sig själva.

När det gäller dem som i Sverige kallas ”ensamkommande barn” så ser det ut så här:

Ensamk barn o unga MIG 1-2016

Ensamk barn MIG v 1 2016

Reflektion: Förra rapporten angav att 78 procent av alla ”barn” (i själva verket inte sällan vuxna män som ger sig ut för att vara ”barn”), i denna rapport anges deras andel till 72 procent – ingen stor minskning. Och fortfarande är afghanerna den i särklass och helt utan konkurrens största gruppen som tar sig till Sverige. Trots att många av dem inte ens är från Afghanistan och många torde sakna asylskäl i utlänningslagens mening. Dessutom anger Migrationsverket att:

Barn från Afghanistan utgör fortsatt den största gruppen.

Migrationsverket anger följande i sin uppdateringar om de stora asylländerna Syrien,  Afghanistan och Irak:

Uppdatering Syrien MIG 1-2016

Afghanistan MIG 1-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Irak MIG 1-2016

Här kan man läsa om Migrationsverkets veckorapport för vecka 52.