Utrikesdepartementet meddelade den 24 augusti:

Sveriges ambassad i Afghanistan är omlokaliserad till Stockholm.

Det innebär att Sverige åtminstone ännu den dagen ansåg sig ha diplomatiska förbindelser med landet som nu inte längre heter “Afghanistan” utan “Islamiska Emiratet Afghanistan”. Diplomatiska förbindelser med talibanerna, alltså.

 Klicka på textrutan för att läsa artikeln publicerad i Mitti Nacka Värmdö 26 augusti 20212.

Ur texten:

Elva dagar efter att talibanerna tog kontroll över Kabul bryter Afghanistans ambassadör Abbas Noyan tystnaden. ”Vi arbetar vidare”, säger han när Mitt i träffar honom utanför ambassaden i Saltsjö-Duvnäs. Men:

Elva dagar efter att talibanerna poserade med vapen i presidentpalatset i Kabul har han fortfarande inte kommenterat maktövertagandet.

Kommentar: Abbas Noyan ser sig alltså fortsättningsvis som företrädare för det land som inte längre heter bara “Afghanistan” utan “Islamiska Emiratet Afghanistan”. Han bekräftar att Afghanistans ambassad i Saltsjö-Duvnäs fortfarande finns kvar. På frågan “Är arbetet på ambassaden annorlunda efter att talibanerna tog över makten i Kabul?” svarar han:

Det beror på om den svenska regeringen erkänner den talibanska regimen. Än så länge arbetar vi vidare och vårt konsulat i Kista är öppet.

Kommentar: Två dagar tidigare hade alltså UD meddelat att Sveriges ambassad i Afghanistan fortfarande existerar, nu omlokaliserad till Stockholm. Därmed ter det sig som om Sverige på något sätt erkänner den nya regimen, talibanernas regim. Annars hade väl regeringen genom UD meddelat att det nu inte existerar några diplomatiska förbindelser mellan det nya, talibanstyrda Afghanistan och Sverige och inte omlokaliserat sin ambassad utan helt enkelt upplöst den.

Slutkommentar: Det som ovan tas upp är alltså hur det verkar se ut bara en dag efter att Sverige avslutat sin evakueringsinsats i Afghanistan. Saker och ting kommer högst sannolikt att ändras i närtid. Den svenska ambassaden i/för Afghanistan kan knappast vara “omlokaliserad”, den kan svårligen finnas kvar överhuvudtaget, eftersom det skulle betyda att Sverige inlett diplomatiska förbindelser med talibanernas Afghanistan.

Abbas Noyan, som fram till att talibanerna tog över och instiftade “Islamiska Emiratet Afghanistan” var Afghanistans ambassadör i Sverige, kommer givetvis inte längre att vara ambassadör för landet med det namnet eftersom det inte finns kvar. Det skulle för övrigt inte förvåna alltför mycket om han nu själv, likt tiotusentals afghaner redan gjort, söker asyl i Sverige. Men självklart är det förstås inte.

 

© denna sajt. Vid ev citat, vänligen lange källa och änka till originalinlägget.