Fredagen den 3 september föll domen i Helsingfors tingsrätt i vad som kommit att kallas “Forsbymordet”. I december 2020 misshandlade tre pojkar, alla födda 2004, 16 år gamla vid tiden för dådet, en jämnårig pojke till döds. Åklagaren beskrev brottet som “brutalt och sadistiskt” och ansåg det vara “särdeles rått”.

Tingsrätten bedömde att de åtalade måste ha förstått att deras offer kommer att dö till följd av deras agerande. De har agerat i samförstånd och deltagit på ett sätt som gjorde att tingsrätten bedömde att de tillsammans har begått dådet. De tre gärningsmännen dömdes till 10 år och en månad, 9 år och två månader respektive 8 år och två månaders fängelse för mord. Åklagaren hade yrkat på 12, 11 respektive 9,5 års fängelse, men i domen har tingsrätten beaktat pojkarnas låga ålder, varför de dömdes enligt en lindrigare straffskala.

Yle:

Mordet inträffade på sjukhusområdet i Forsby den 4 december 2020. De dömda och offret hade samlats för att fira den yngste av de dömdas födelsedag. I kommunikationen mellan de dömda framkommer att de på förhand planerat misshandeln. De tre pojkarna hade redan under hösten vid flera tillfällen misshandlat offret i grupp, något de betraktade som en “bestraffningslek”.

Brottet beskrivs av åklagaren som rått och grymt. Efter att offret tvingats dricka sprit utsattes han för sparkar och slag mot huvudet och kroppen. En av de dömda slog offret med ett järnrör och hoppade på hans överkropp. De urinerade också på honom.

Misshandeln pågick i flera timmar och filmades av pojkarna. De skickade klippen till varandra genom sociala medier. Offret lämnades sedan medvetslös på platsen.

Den yngsta av dem återvände senare samma kväll till platsen. Enligt åklagaren ska han då ha förstått att offret har dött eller håller på att dö. Pojkarna gjorde ändå inget för att försöka rädda offret.
———-
Den här typen av mord är mycket ovanliga. Barnombudsman Elina Pekkarinen kommer bara ihåg en handfull fall där minderåriga dömts för mord under 2000-talet.

– Men med tanke på hur exceptionell den här händelsen var är jag inte förvånad, säger hon. Hon tror att domen stämmer överens med den chock som fallet orsakat i samhället.

Det här håller Kimmo Nuotio, professor i straffrätt med om.

– Domen var väntad. Mina tankar går ändå mer kring hur det här har varit möjligt. Varför har inte vuxna sett att något är på väg att gå riktigt illa? Hur kan sådan här mobbning pågå i månader eller åratal utan att vi sett det?

Han säger att han aldrig hört om något liknande där gruppdynamiken lett till den här typen av extremvåld.

Information:

Minderåriga kan inte dömas till livstids fängelse i Finland. Minderåriga som döms för mord kan dömas till ett fängelsestraff på 2 till 12 år. 15 till 20-åringar avtjänar en tredjedel av den tiden i fängelse. De unga som i Forsbyfallet dömdes för det allvarligaste brottet som finns, det vill säga mord, sitter i praktiken maximalt fyra år i fängelse. 

 Klicka på textrutan för att läsa Helsingfors tingsrätt information om mordet och domen. OBS! Endast på finska.