Utan vidare kommentarer kan var och en själv ta del av de här två dokumentärerna om/från Afghanistan, varifrån tiotusentals män och ett betydligt mindre antal kvinnor kommit till Sverige. Den som tror att det är människor som någotsånär lätt kan integreras och anpassa sig till Sverige och svenska värderingar, öppenhet, frihet och demokrati borde nog tänka en näslängd till. De kommer från ett land med en kultur som är lika annorlunda vår som solen är annorlunda månen – och så tror man i Sverige att det ska fungera i princip nästan av sig självt. Vilket det visat sig att det inte gör. Att det är så svårt att förstå är obegripligt.

Klicka på bilderna för att komma till Al Jazeeras och HAWCAs dokumentärfilmer om landet där kvinnor inte har något värde.

Och här ett av många dokumentära videoklipp där man kan se hur man i Afghanistan upprätthåller den inhumana och för oss helt förkastliga traditionen att hålla pojkar som “danspojkar” och utnyttja dem på olika sätt, inte minst sexuellt. I texten sägs detta vara vanligt bland annat bland hazarer, som är den absolut största gruppen afghaner som kommer till Sverige.  Klicka på bilden för att se klippet.

Till slut, som motvikt till vad man kan se i de två videodokumentärerna ovan, som motvikt till den fruktansvärda, våldsamma förtryckarkultur människorna lever i och upprätthåller: en film som upphovsmannen själv skriver så här om:

“The Unseen Afghanistan” is the first cinematic aerial film uncovering the beautiful never seen before landscape of Afghanistan from above.

Earlier this year I visited Afghanistan after a long 20 years. I was blown away by the natural beauty of my homeland right before the touch down into Kabul airport.

Naturen är andlöst vacker. Tyvärr är alltså inte kulturen och levnadsförhållandena det.

OBS! Jag har publicerat länkar till dessa tre videodokumentärer/klipp, men det finns många, många fler om och från Afghanistan på YouTue. Var och en kan själv välja vad den vill se.

Lästips:
•  Ett ”ensamkommande barn” från Afghanistan berättar – 1 juli 2016
•  Afghanistan är inte som Sverige – 5 juli 2016
•  Nära hälften av alla ensamma barn och unga från Afghanistan som kom till Europa förra året, sökte sig till Sverige – 11 juli 2016
•  Afghanistan är nu det land som tar in flest afghanska migranter – 5 november 2016
•  Att födas som kvinna i Afghanistan är att inte ha ett eget liv – 10 december 2016
•  Zulmay Afzali: ”Det är kvinnor som musikerna i orkestern Zohra som bidrar till att steg – om än små – tas mot befrielse av kvinnorna i Afghanistan.” – 25 januari 2017