…och i en demokrati gäller landets lagar alla och ska följas av alla.

Den här nya rapporten från Rädda Barnen ter sig nästan som ett svar på en beställning från de aktivistnätverk som ihärdigt försöker få igenom att alla afghanska medborgare ska få uppehållstillstånd i Sverige trots att de fått flera negativa beslut och ska lämna landet. Att man kan tänka sig att aktivistnätverken haft både inverkan och påverkan visar en del av skrivningarna i Rädda Barnens pressmeddelande och rapport. I rapporten, som mer verkar vara en rapport om just afghanska medborgare som inte fått rätt att stanna i Sverige och fått titeln ”Tankar om att återvända”, sägs bland annat:

Rapporten lyfter barns och ungas, men även föräldrars, erfarenheter av en bristfällig och osäker asyl- och återvändandeprocess, samt deras tankar inför att återvända till ett av världens farligaste länder, Afghanistan.

Kommentar: Hur vet Rädda Barnen att alla de otaliga kostsamma asylprocesser och överklaganden med nya prövningar till följd som denna grupp asylsökande genomgått i Sverige, har varit ”bristfälliga”?

I rapporten sägs att:

Röster har samlats från barn, unga och föräldrar som ännu inte har återvänt, samt från skolpersonal som mött barn och unga som riskerar utvisning.

Kommentar: Varför skriver man ”riskerar utvisning”? De har ju fått utvisningsbeslut, då ”riskerar” de inte utvisning utan beslutet är fattat: de ska utvisas och återvända till sitt medborgarskapsland. Att då tala om ”riskerar” ger en känsla av att Rädda Barnen anser att det statliga Migrationsverket och migrationsdomstolarna – och i vissa fall kanske också Migrationsöverdomstolen – har fattat felaktiga beslut i alla afghaners ärenden. Det ter sig märkligt att en organisation som Rädda Barnen uttalar sig så och det visar att den inte respekterar dessa instansers beslut. Vidare skriver organisationen i sin rapport:

Många av barnen och ungdomarna som riskerar utvisning har dessutom varit i Sverige i många år och är väldigt etablerade i landet. De kan svenska, vill gå i skolan och arbeta här.

Kommentar: Nog måste väl Rädda Barnen känna till att vare sig det faktum att asylsökande kan ha fått vänta på sina beslut eller det faktum att de vägrat lämna Sverige efter att de fått besked om att de inte får stanna, utgör asylskäl?! Och att inte heller det faktum att dessa personer uppger att ”de vill gå i skolan och arbeta här” är grund för uppehållstillstånd. När Rädda Barnens generalsekreterare Helena Thybell propagerar för:

…att utvisningarna av barn och unga stoppas, eftersom Afghanistan är ett av världens farligaste länder och barn är särskilt utsatta

ger hon sig in i migrationspolitiken och ställer sig på aktivisternas sida mot staten. Huruvida hon har medlemmarna i Rädda Barnen och gåvogivarna med sig i detta finns inga uppgifter om. På Rädda Barnens sajt finns ingen information om huruvida agerandet för en specifik grupp asylsökande, afghanska medborgare, som inte ansetts uppfylla kraven för skydd här, genom en enkät eller på annat sätt har godkänts av medlemmarna och dem som bidrar till att bekosta svenska Rädda Barnens verksamhet (inklusive SIDA, IKEA Foundation, H& M Foundation med flera).

När Rädda Barnen citerar vad en del av barnen och ungdomarna sagt i intervjuer om återvändandet till Afghanistan, så är det på många sätt sorgligt och beklämmande, men samtidigt är det sådant som alla de cirka 37 miljonerna invånare i landet lever med. Att ett antal har lyckats ta sig till Sverige betyder inte att de är berättigade till specialbehandling – efter att de har fått avslag på sina asylansökningar minst två gånger – jämfört med resterande tiotals miljoner som inte tagit sig till Sverige. Eller jämfört med andra barnfamiljer som tagit sig hit från andra länder än Afghanistan. Man kan inte ha specialregler – dessutom i strid med lagligt fattade beslut och domar – för vissa i ett demokratiskt land. Rädda Barnen bör efterleva orden på sin sajt:

Rädda Barnen är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden folkrörelse.

I en demokrati gäller landets lagar alla och ska följas av alla.

Klicka på textrutan för at läsa om Rädda Barnens verksamhet  för afghanska barn i Afghanistan.

Det är alltså lätt häpnadsväckande att Rädda Barnen i Sverige lägger sig i migrationspolitiken och – som det verkar – går p de aktivisters linje, som inte anser att politiska beslut och landets lagstiftning, genomförda av ett statligt verk och ett antal domstolar, ska gälla för den grupp dessa valt att så starkt engagera sig för. Save the children/Rädda Barnen har dessutom redan en etablerad verksamhet för afghanska barn i Afghanistan, de behöver allt stöd och all hjälp de kan få för barnen i sitt land. Lösningen är inte att deras familjer tar sig till Sverige och andra europeiska länder.

Här finns Rädda Barnens årsrapport för 2018.

Några lästips:
•  Val 2018. Det finns enligt Terje Torvik en mur av motvilja mot att ens tänka på ett nytt liv i Afghanistan hos många asylsökande. Och ofta förstärker de sökandes nätverk i Sverige dessa tankar. – 5 juli 2018. Ur texten:

Migrationsverkets återvändandesambandsman i Kabul, Afghanistan, Terje Torvik, berättar om hur tiden i Kabul förändrat hans syn på återvändande afghaner som fått avslag på sina asylansökningar.

Jag såg att afghaner faktiskt återvänder till Afghanistan från olika europeiska länder. Från de personer som träffar återvändare fick jag veta att de som inte förberett sig hade mycket svårare att etablera sig. De som har planerat i förväg kan ha både pengar och ett tillfälligt boende som väntar, men de måste ha ansökt om det före avresan. Och lika viktigt är att de har en plan för sin fortsatta försörjning.

•  Vad Afghanistans regering säger har inte med Sverige att göra och Sverige har inget ansvar för afghanska män som fått avslag på sina asylansökningar – 3 januari 2019. Ur texten:

Den afghanska ministern säger också:

Är det sanna framsteg, i samklang med våra gemensamma värderingar, när vi skickar tillbaka människor i flip-flop-sandaler för att tillbringa vintern i Afghanistans berg?

Är det sanna framsteg när minderåriga skickas till Afghanistan när resten av deras familj stannar utomlands?

För det första så är det inte korrekt av minister Alema att fråga: ”Är det rätt att vi skickar tillbaka människor”, eftersom hennes land inte är en del av detta ”vi”.

För det andra är det nog inget EU-land som, såvitt känt, ”skickar tillbaka människor i flip-flop-sandaler för att tillbringa vintern i Afghanistans berg”. De allra flesta – om inte rentav alla – EU-länder som finner att afghanska medborgare inte har asylskäl, ger någon form av återvändandebidrag till dem som inte motsätter sig lagakraftvunna beslut om utvisning och återvänder i enlighet ned beslut om avslag på asylansökan. Dessutom har alla som lämnar Europa kläder och skor som de fått i de länder de sökt asyl i, ingen tvingas ”tillbringa vintern i Afghanistans berg” i flip-flop-sandaler”.

•  Aktivister stjälper mer än de hjälper när de agerar mot lagligt fattade beslut – 1 augusti 2019. Ur texten:

Det är obegripligt att aktivisterna så lite respekterar svensk lag och svenska myndighets- och domstolsbeslut och så ihärdigt och envist agerar för att personer utan lagliga skäl till det ändå ska bli kvar här. De borde i stället stötta dessa människor och hjälpa dem att resa till det land där de är medborgare. Som det är nu bidrar aktivisterna stort till att både barn och vuxna mår allt sämre och till att deras situation blir allt värre när de varken har bostäder eller försörjning för att de vistas här illegalt.

•  Nej, afghaner dör inte när de återvänder till Afghanistan efter att ha fått asylavslag i Sverige! – 4 oktober 2019. Ur texten:

Den 2 oktober höll Expressens klara, tydliga, kunniga, sakliga och sanningssökande korrespondent Magda Gad en ”frågestund” på Facebook. Det ställdes många bra frågor som fick raka svar. Här är några frågor från människor som kanske – jag vet inte – gått på de afghanska unga männens påståenden och verkade vilja få dem bekräftade (eller i varje fall sina frågor besvarade). Läs dem gärna och begrunda Magda Gads svar, som troligen inte var riktigt vad en del av de frågande hade hoppats på. Bland svaren:

– Ingen som utvisats från Sverige har dödats såvitt jag vet.
– Ja, jag har mött flera (konvertiter och homosexuella, min anm.) Ingen av dem har drabbats på grund av dessa faktorer.

© denna sajt. Vid citat ur texterna, vänligen länka till originalinläggen.