Läs först inlägget ”SD ger tillfälle att välja rätt i rätten”.
Med anledning av vad jag framför i ämne, skriver blivande riksdagsledamoten (M), Maria Abrahamsson, på sin blogg att jag ”har trampat fel”. Eftersom jag har stor respekt för henne och hennes kunskap – men också för Lars-Gunnar Lundhs (före detta rådman och under slutet av 1990-talet ansvarig handläggare för frågor om nämndemän i Justitiedepartementet) kunskaper (se min kolumntext) – ville jag kontrollera om det kunde vara så att jag verkligen har ”trampat fel”, även om jag visste att det jag skrev var rätt, annars hade jag ju inte skrivit det i en kolumn på Svenska Dagbladets ledarsida. Men det skadar inte att ta en kunnig persons kritik på allvar, så…
Maria Abrahamsson skriver bland annat detta på sin blogg:
De nominerade utses sedan undantagslöst av kommunfullmäktige till nämndemän, därför finns det – tvärtemot vad Wagers källa Lars-Gunnar Lundh säger – alltjämt fog för påståendet att varje parti (även SD) har stort inflytande över vilka nämndemän som utse.
Lars Gunnar Lundh var inte min enda källa. Lagtexten var en annan, faktiskt den främsta:
6 § Valbar till nämndeman är varje svensk medborgare, som inte är underårig eller har förvaltare enligt 11 kap. 7 §. föräldrabalken. För att vara valbar till nämndeman krävs vidare, i tingsrätt att han eller hon är folkbokförd i kommunen eller den del därav som hör till tingsrätten och i hovrätt att han eller hon är folkbokförd i länet eller den del därav som hör till hovrätten. Den som är lagfaren domare, anställd vid domstol, åklagare, polisman eller advokat eller annan som har till yrke att föra andras talan inför rätta får inte vara nämndeman.
Lagtexten kan läsas i sin helhet i rättegångsbalken, kap. 4.
Notera att det i slutklämmen i 6 § inte sägs ett ord om att man ska vara medlem i ett politiskt parti utan så här:
Till nämndeman bör endast den utses som med hänsyn till omdömesförmåga, självständighet, laglydnad och övriga omständigheter är lämplig för uppdraget.
Maria Abrahamsson avslutar sitt blogginlägg:
Och så länge partierna har nomineringsrätten ska man inte räkna med någon ändring av denna ordning. Tvärtom, det är ett rent önsketänkande om man tror det.
Jag tycker inte att man behöver ha en så rigid inställning. Jag tänker precis tvärtom – vilket jag också skrev i min kolumn – att nu, om någonsin, är det dags att göra rätt genom att ändra ett felaktigt agerande till ett korrekt, Ett agerande som följer lagen och dess intentioner.
I sitt inlägg i Gomorron Sverige i SVT den 28 september höll Maria Abrahamsson helt med om att politiker inte ska sitta som nämndemän i våra domstolar. Men hon vill helt ta bort systemet med nämndemän. Huruvida det är ett bättre system,önskvärt att införa, än det som den nuvarande lagstiftningen stadgar, återstår att se. Maria Abrahamsson kommer att driva frågan i riksdagen, säger hon, och därmed kommer ju ett svar på frågan att ges. Så småningom. Till dess gäller den lag som nu finns.