Under rubriken En dramatisk socialpolitisk sprängkraft i Sverige skrev Widar Andersson den 8 maj 2023 i sin ledarkrönika bland annat:
För några dagar sedan medverkade justitieminister Gunnar Strömmer i SVT: s ”30 minuter”. Programledaren Anders Holmbergs vinkel var att försöka pressa Strömmer med frågan om regeringen avsåg att ålägga offentliga tjänstemän att följa lagen? Med större kraft än annars så slog det mig där framför skärmen hur oerhört kämpigt det är och kommer att bli för regeringar att på allvar etablera reformer som återreglerar invandringspolitiken till vettiga och socialt hanterbara volymer.
Klicka på text- och bildrutan för att se intervjun med justitieminister Gunnar Strömmer.
Kort ur programmet, justitieminister Gunnar Strömmer:
En av de svårare frågorna är hur man ska hantera människor i ett samhälle som inte har tillstånd att vara i Sverige? I grund och botten är det här ett uttryck för att hela samhället, den offentliga delen av samhället, måste ha en del av det uppdraget att både ta hand om dem som kommer hit och har rätt att stanna, men också bistå för att de som inte har rätt att stanna ska lämna landet.
———-
Alternativet är ju en ordning där stora delar av det offentliga ska bortse från beslut som går ut på att någon inte har rätt att få stanna i Sverige.
———-
Vi har haft flera ganska svåra avvägningar i andra delar men kanske lite grann på samma tema: Vilka välfärdsförmåner ska man ge till dem som inte får stanna här?
———-
I grund och botten handlar det ju om att hela det offentliga systemet ska tala samma språk.
———-
Om vi ska upprätthålla en ordning där människor kan få tillstånd att stanna i Sverige, och har en rimlig chans att komma in i vårt samhälle då måste vi också, på ett helt annat sätt än hittills, verkställa de rättssäkra beslut som innebär att vissa andra människor måste lämna landet.
Klicka på textrutan för att ta del av r inslaget i SVT Nyheter 24 maj 2023.
Ur texten:
Enligt ett förslag i Tidöavtalet kan offentliganställda bli skyldiga att anmäla till polisen och Migrationsverket om de i sitt jobb får veta att någon vistas i Sverige utan tillstånd.
———-
– Biblioteken ska vara till för alla, punkt. Men det är ju inte till för alla om vissa kan bli anmälda om de kommer in på biblioteken, säger Anna Troberg.
———-
– Man har blivit bibliotekarie för att man vill hjälpa människor att hitta litteratur och information på olika sätt. Man vill absolut under inga omständigheter ägna sig åt att ange folk som redan är väldigt utsatta, säger Anna Troberg.
Kommentar: Fackförbundsordförandens uttalanden är lite röriga. De skattefinansierade biblioteken är självklart till för alla. För alla som har rätt att vistas i landet. Inte för den som inte har rätt att vara här. Punkt.
Det är inte Anna Trobergs sak att ta sig rätten att obstruera mot en lag om rapporteringsskyldighet när personer som vistas i landet utan tillstånd påträffas. Enskilda människor eller medlemmar i vissa fackförbund kan inte välja att strunta i en lag om rapporteringsskyldighet med hänvisning till att personer som vistas olagligt i Sverige är ”utsatta”. Så kan man inte agera i en demokrati. Att ta lagen i egna händer när man inte gillar den leder obönhörligt till anarki. Den som inte beviljats uppehållstillstånd i Sverige ska inte vara kvar utan lämna landet.
Klicka på textrutan för att läsa hela debattartikeln på Omnis sajt.
Ur texten:
Införs en sådan regel borde skolanställda undantas, menar Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton.
– Det är viktigt för arbetsklimatet och relationen att det finns en tilltro mellan föräldrar, lärare och elever. Det här riskerar att förstöras om man skulle känna som lärare eller rektor att man måste göra en mer polisiär plikt, säger Hamilton.
Kommentar: Rapportering av olovlig (illegal) vistelse i Sverige är inte ”angiveri”. Det är inte heller ”en polisiär plikt”, ett uttryck som är felaktigt eftersom de enda som har en plikt att agera polisiärt är Polisen. Och vad gäller tilltron mellan befolkningen och staten så riskerar den att förstöras om stiftade lagar inte efterlevs.
Klicka på textrutan för att läsa hela debattartikeln på Vi Lärares sajt.
Ur texten:
Sveriges lärare ska kunna fokusera på att eleverna får lära sig det de behöver istället för att tvingas syssla med angiveri,.
———-
Tidöavtalet mellan SD, M, KD och L anger att ”kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd”. Om lagen blir verklighet, skulle det innebära ett tvång för en rad yrkesgrupper att rapportera och ange papperslösa.
Kommentar: Begreppet ”papperslösa” är inte bra. ”Tillståndslösa” är ett ord som bättre belyser vad det handlar om.
Sveriges lärare ska givetvis fokusera på att eleverna får lära sig det de behöver. Det har man hittills kanske inte alltid lyckats så där alldeles jättebra med, men det måste givetvis vara målet för alla lärare, alltså att ge barn och unga en god utbildning. Till det behövs mycket kunniga och engagerade lärare. Lärare som också vet – och lär ut – att man måste följa lagar och att det inte är upp till var och en att fatta egna beslut i strid med de lagar som stiftats av riksdag och regering. Så går det till i alla länder som har demokratiska styresskick.
Att rapportera när något som inte är tillåtet pågår, är inte ”angiveri”. Det är inte tillåtet att uppehålla sig i något land utan tillstånd. När det gäller minderåriga barn som befinner sig i den situationen så är det alltid föräldrarnas ansvar och skyldighet att respektera myndighets- eller domstolsbeslut och att lämna Sverige med sina barn när avslag på ansökan om uppehållstillstånd meddelats. Inte att stanna kvar illegalt.
Att lärare och andra som kommer i kontakt med personer som inte lämnat Sverige när de fått avslag på sina asyl- och andra ansökningar, rapporterar detta till Migrationsverket och Polisen är, i en rättsstat som ska upprätthålla en reglerad invandring, en självklarhet. Och borde ha varit det i decennier, vilket hade förhindrat att ett okänt antal människor – det talas om 80.000 – 100.000 personer, kanske fler – olaglig stannat kvar i landet.
Minderåriga barn och unga är enligt lag sina föräldrars (förmyndares) ansvar. De är inte lärarnas eller andra yrkeskategoriers ansvar.
Också ur texten:
Lärare vill vara lärare och fokusera på pedagogik och lärande, inte tvingas agera informatör åt Migrationsverket eller Polisen. Lagförslaget rubbar dessutom grunden för lärares yrkesutövning med konsekvensen att lärare hamnar i ett läge där de känner att de måste bryta mot lagen.
Kommentar: Vad som sannolikt kommer att krävas är alltså man rapporterar pågående illegal vistelse i Sverige till relevanta myndigheter. Det kommer knappast att hindra lärare från att ”fokusera på pedagogik och lärande” och på vilket sätt lagförslaget skulle ”rubba grunden för lärares yrkesutövning” är svårt att förstå. Lärare kan inte ta sig rätten att bryta mot lagen utan ska, precis som alla andra, lyda stiftade lagar. Vare sig de gillar dem eller inte.