Svensken, som med nysvenska språkbruk väl skulle kallas “nytysken”* eftersom han sedan länge bor i Tyskland, reflekterar över läget i sitt forna hemland:

Vi (hustrun och jag) slår vad varje morgon om antal mord, skottlossningar och bränder och jämför sedan med TV4 Nyheterna. Vi upphör aldrig att förundras över vad som blivit av landet. Allt beskrivs som “gammal svensk tradition !” Ingen reagerar !

Jag blev “utskälld” av min mailkamrat i gamla hemstaden som fordrade att “Ungern och Polen måste också ta sitt ansvar”.

Jag påpekade då att det gör de ju. För den egna befolkningen. “De kanske inte vill ha sina länder förvandlade till utanförskapsområden à la Suède !”

Här finns flera texter av “nytysken”.

*Nytysken.
Jag kallar alltså,  i enlighet med svensk logik  den svenske mannen som bott i Tyskland i flera decennier för ”nytysken”. Sägas bör, att svensken självklart inte definierar sig som tysk utan som svensk… Så att kalla honom ”nytysken” är lika galet som att kalla invandrade i Sverige för ”nysvenskar”. Han följer med vad som händer i hans födelseland och det är intressant att få ta del av det han väljer att rapportera om eller reflektera över från sin tyska horisont. Det är värdefullt att han delar med sig av en del av sina tankar och länkar så att de kan publiceras här, vilket jag tackar honom för.
© denna blogg.