Klicka på textrutan för att läsa artikeln (på tyska).

 

Tand bevisar högre ålder

Freiburg. Hussein K. sitter på denna den tionde förhandlingsdagen på de anklagades bänk och tiger. Bara några meter bort rapporterar sakkunniga om vad de funnit. I processen i Freiburg mot den unge flyktingen som anklagas för sexualmord på en ung kvinnlig student, är den anklagades ålder viktig för domen.

Enligt analysen av en tand från Hussein K. är han minst 22 år gammal. Därmed är Hussein K. i motsats till sina tidigare påståenden ingen “ungdom” och inte heller en “yngling”. Tanden utgjorde därvid bevis med nummer 14.2.2.2.25.48, som inför domstolen i Freiburg i går skapade nya fakta. Det är den anklagades hörntand som av en tandläkare vid ett rutiningrepp drogs ut.

Hussein K. behöll tanden som souvenir. Polisen hittade den i hans rum.

Hussein K. står sedan två månader inför rätta. Han har erkänt att han i oktober 2016 våldtagit och till medvetslöshet strypt en 19-årig kvinna.

Kvinnan drunknade sedan i floden Dreisam. Hussein K. har hävdat att han vid brottets utförande var 17 år gammal. Vid processens början medgav han att han var äldre. Sin exakta ålder uppgav han inte.

För processen spelar tanden en viktig roll. Ty det är inte klart hur gammal Hussein K. verkligen är. Han sökte asyl som “ensamkommande flyktingbarn utan dokument” när han i november 2015 kom till Tyskland. Åklagaren bedömer att Hussein K. är minst 22 år gammal. Resultaten av tandundersökningen anses säkra.

Ett spann mellan 22,5 och 29,5 år

“Något sådant har vi sällan i ett brottmål, att vi kan använda denna metoden” säger vetenskaparen Ursula Wittwer-Backofen. Tänder kan inte dras ut om personen inte är införstådd. Tanden ger enligt antropologen säkrare resultat än den oftare använda röntgenundersökningen av handleden.

“På tanden och dess rötter bildas årsringar som hos ett träd”, förklarar vetenskaparen. “Genom dem kan man räkna ut åldern.”

Under mikroskop har man räknat årsringar och tagit 400 fotografier. Resultat: Enligt rapporten är Hussein K. 25,8 år gammal. Tar man hänsyn till eventuell felmarginal och till vetenskapliga osäkerheter så får man ett möjligt åldersintervall på 22,5 till 29,5 år.

Följer domstolen resultatet av denna undersökning så ska den anklagade dömas som vuxen. Han kan då dömas till livstids fängelse. För yngre personer är straffen lägre. Förutsättning: Den dömde måste då vid tiden för brottet vara yngre än 22 år.

© Översättning Nytysken. Nytysken är en svensk som, jag i enlighet svenskt språkbruk (“nysvensk” om alla utlänningar som sätter sina fötter på svensk mark) kallar just “nytysk” eftersom han har flyttat dit. Själv anser han sig självklart vara en svensk boende i Tyskland.