Min vän Eva har drabbats av covid-19

Nu kom den hemska sjukdomen riktigt nära. Min kloka, fina vän har blivit smittad och sjuk av sin mamma, som bor på ett mycket bra äldreboende där man gör allt för att hålla smittan borta. Men där mamman ändå på något sätt och av någon blivit smittad. När Eva hälsade på henne var hon inte sjuk. Ändå smittade hon Eva. Två dagar efter att de träffades blev mamman sjuk och några dagar senare slog covid-19 klorna också i Eva. Som då hade hunnit träffa några personer – inte många, men ändå – som också riskerar att ha smittats av henne. Som ju inte var sjuk när de träffades. Som bara bar på smittan. Så djävulskt är det här coronaviruset, just precis så djävulskt att man inte vet hur, när, var eller av vem man smittats.

Eva testades och fick besked inom två dygn: SARS-CoV-2. Där stod det, obeveklig, att hon faktiskt nu är sjuk i den av oss alla så fruktade sjukdomen.

Och med testresultatet följde en länk som gick till en sajt där hon skulle gå in och läsa vad som nu gällde. I den informationen, som finns i sin helhet här på 1177 Vårdguidens sajt, ges anvisningar och svar på en del frågor:

Vilka symtom är vanliga vid covid-19?

Infektionen ger oftast en lindrig sjukdom med milda luftvägssymtom, till exempel hosta, snuva och feber, men en del blir sjukare med andningsbesvär och behöver vårdas på sjukhus. En del kan även få muskelvärk, halsont, huvudvärk, försämrat lukt- och smaksinne och magbesvär med diarréer.

Behöver jag isolera mig under denna 14-dagarsperiod?

Även om du känner dig helt frisk bör du försöka träffa så få personer som möjligt och se till att hålla avstånd (helst 2 meter) till dem du träffar. Skälet är att man kan vara smittsam strax innan man börjar känna sig sjuk. En del blir också bara lite sjuka, men kan ändå smitta andra. Undvik därför att träffa vänner och hoppa över dina vanliga fritidsaktiviteter. Träffa helst bara dem du bor med. Jobba hemma om du kan. Om du går i skolan kan du fortsätta göra det så länge du känner dig helt frisk.

Du behöver vara extra observant på symtom. Om du känner symtom ska du:

  1. se till att isolera dig, dvs inte träffa någon annan person
  2. boka tid för test om symtomen varar mer än 24 timmar.

Om du inte känner symtom ska du inte boka provtagning. På det sättet bidrar du till att väntetiderna för provtagning minskar.

Sedan ges också anvisningar för personer som bor med någon som har fått ett positivt provsvar och har covid-19, om hur man minskar risken för att bli sjuk och vad man ska göra om man blir sjuk. Och svar på frågan om vad man ska göra om man redan har haft covid-19. Allt detta kan man alltså läsa om på 1177 Vårdguidens sajt som länkas till tidigare i texten. Det kan vara bra att läsa informationen även om man inte är smittad eller sjuk, så att man ett hum om saker och ting om man skulle bli sjuk. Och information ges också enligt följande:


Hur smittar coronavirus?

Coronavirus smittar genom så kallad dropp- och kontaktsmitta. När en person nyser, hostar eller pratar bildas smittsamma droppar i luften. Den som står nära kan då bli smittad. När dropparna har fallit ned på ytor eller föremål kan smittämnen föras vidare därifrån, oftast via händerna. Om en person petar sig i ögon, näsa utan att ha tvättat händerna, kan viruset komma in i kroppen den vägen.

Nu finns det ju faktiskt inte en enda levande själ som har svar, korrekta svar, på alla frågor kring den här pandemiska virussjukdomen. Det gäller för oss alla att hålla oss informerade och att ta till oss det vi kan och förstår och bilda oss egna uppfattningar. Det finns ingen som är “expert” på covid-19. Faktiskt ingen i hela världen.

Eva och jag håller kontakt via Messenger och mobil. Hon skrev i går:

Ska dricka mycket. Går ut på farstubron emellanåt och ropar på katterna. Det är luftigt. Är uppe och påklädd, försöker hålla rutinerna. Är möjligen lite tröttare idag och hostar lite mer. Kände av halsen tidigare men det har gått över.

Idag skrev hon:

Somnade vid 23 tiden men sov inte så bra. Vaknade strax före 3. Men har sovit och svettats från 4 till nu riktigt bra! Vaknade sjöblöt med 37,1 i feber. Är trött men ändå lite bättre. Hostar och snorar dock mer, smak och lukt sämre. Nu ska man inte ropa hej än!

Och galghumorn är det inget fel på:

Jag kan lova att man rasar i vikt av Corona😁 i varje fall. Aptiten är lika med noll.

Till slut en personlig hälsning:
Eva, kära älskade vän! Du, som funnits i mitt liv i ett kvartssekel och som jag upplevt så otroligt mycket med: Bli nu frisk (och smal!) och så ses vi i pergolan igen kommande sommar!

 

@ denna sajt.