Klicka på textrutan för att läsa hela texten på Aftonbladets sajt.

Aktivism bland anställda vid en statlig myndighet kan inte tillåtas. Anställda har att agera enligt gällande lagar och vara neutrala i sitt arbete. Den som inte klarar det är inte på rätt plats och behöver söka ett nytt arbete. Det förstår och inser även miggorna själva. En av dem skriver, enligt Aftonbladet, på verkets intranät:

Om allt som föreslagits blir verklighet tror jag att den del som arbetar nära de asylsökande kommer att se sig om efter andra arbeten. Klimatet kommer att vara hårt och jag har alltid försökt att möta de som skall återvända med empati.

”Empati” är givetvis inte fel att ha, tvärtom. Det finns också med som en av sex principer i den statliga värdegrunden (läs mer längre ner). Men som statligt anställd är uppdraget att agera enligt de lagar som i demokratisk ordning har stiftats på ett neutralt, tydligt och korrekt sätt. Det är bra att anställda som inte klarar av det har den insikten som återfinns i citatet, att man då får ”se sig om efter andra arbeten”.

En migga deklarerar klokt att eftersom Tidöavtalet ”är för långt från min personliga värdegrund”, så kommer han/hon att tidigarelägga sin pensionering.

En grupp miggor betonar helt korrekt den objektiva tjänstemannarollen och att det i den ingår att man agerar enligt de demokratiskt stiftade lagar och regler som regering och riksdag ålägger dem.

Migrationsverkets stabsjurist Helen Hedebris skriver på Migrationsverkets intranät:

Jag anser att detta kommentarsfält bör stängas ner. Migrationsverkets intranät är inte lämpligt forum för att framföra politiska ställningstaganden. Det finns andra forum.

Många anställda sägs ha gillat det. Men många ifrågasätter, enligt Aftonbladet, hur ledningen ser på anställdas rätt att uttrycka sig. Det framgår dock inte på något sätt att Migrationsverkets ledning skulle ha velat hindra de anställda från att yttra sig. Det finns mängder av sociala medier där man fritt kan uttrycka sina politiska åsikter och sina personliga värdegrunder i enlighet med lagen om åsikts- och yttrandefrihet. Vad statligt anställda däremot inte kan ha rätt till är just att sprida sådant på det statliga verkets intranät. När en anställd på intranätet uttrycker att:

Många är bestörta, flera tänker säga upp sig. Varför vill myndighetens ledning hindra personalen att använda sin yttrandefrihet?

så går den personen därför för långt. Myndighetens intranät är, som tidigare konstaterats, inte en plattform där anställda ska lufta sina egna politiska åsikter och personliga värdegrunder eftersom myndigheten ska förhålla sig neutral och för att de som arbetar där neutralt ska sköta de uppgifter som ingår i deras tjänst. Sin grundlagsskyddade åsikts- och yttrandefrihet kan de använda varsomhelst annars, på vilka andra kanaler och plattformar som helst.

Migrationsverket konstaterar korrekt följande i ett skriftligt uttalande:

Till våra texter finns ett kommentarsfält där medarbetare har möjlighet att ställa frågor och diskutera textens innehåll. På myndigheten samtalar vi om de förändringar som sker och har åsiktsfrihet. I kommentarsfältet till våra texter ska inläggen hålla god ton, får inte innehålla personangrepp, förtal eller röja sekretessbelagda uppgifter. Det avgörande är att en tjänstemans personliga åsikt inte får påverka myndighetsutövandet.

Klicka på Jobba statligt-logon för att läsa mer.

Den här sajten, Jobba statligt, verkar vara något som hör till Arbetsgivarverket, och där anges en del om vad som gäller för den som arbetar statligt, bland annat detta:

Uppdraget är att på ett tillgängligt, rättssäkert och effektivt sätt utföra den verksamhet och tillämpa de lagar som regering och riksdag har beslutat om.

Rakare och tydligare än så kan det knappast sägas. Och på sajten publiceras den statliga värdegrunden. Ur den:

Det finns en gemensam statlig värdegrund som bygger på demokratiska principer. Som statsanställd arbetar du dessutom på medborgarnas uppdrag.

Alla som jobbar statligt omfattas av den gemensamma värdegrunden för statsanställda. Den är en grundläggande utgångspunkt för din yrkesroll. Demokrati är den överordnade principen och medborgarna är därmed dina yttersta uppdragsgivare.

Verksamheten utgår bland annat från objektivitet, saklighet och allas likhet inför lagen.

Migrationsverket framhåller förstås på sin sajt, under rubriken Vårt uppdrag och arbete, detsamma som Jobba statligt gör ovan och Förvaltningskultur nedan.

Klicka på textrutan för att läsa mer om de sex principerna som den statliga värdegrunden består av.

Kommentar: Sammanfattningsvis kan man alltså säga att miggorna omfattas av den statliga värdegrunden och av vad som annars anges gäller för statligt anställda. De åtnjuter, som alla i Sverige, full åsikts- och yttrandefrihet på vilka andra sociala och andra medier eller platser som helst, men eftersom den statliga verksamheten alltid ”utgår från  bland annat objektivitet, saklighet och allas likhet inför lagen”, finns dock ingen självklar rätt att lufta politiska och andra personliga åsikter i statens kommunikationskanaler, såsom till exempel på intranätet.

© denna sajt.