Läs först inlägget med rubriken Ministern finner företags agerande ”riktigt stötande”. Se också Uppdrag granskning i SVT från den 20 januari om ämnet.

Tisdagen den 2 februari hölls i riksdagen en interpellationsdebatt där arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) svarade på en rad frågor gällande ”åtgärder mot kringgående av lagen om anställningsskydd”.

Luciano Astudillo (S) menade att lagen om anställningsskydd (LAS) kringgås. Han exemplifierade med företaget Euromaint i Malmö vars anställda har att välja mellan uppsägning eller att gå över till bemanningsföretag och frågar: ”Vad avser arbetsmarknadsministern att göra för att missbruk av detta slag inte ska vara möjligt?”

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) svarar, bland mycket annat, som han gjorde i tv-programmet Uppdrag granskning, att den dom (Abu Garcia 2003) som stora företag som sparkar sin personal och tar tillbaka dem på samma jobb via bemanningsföretag hänvisar till, inte är tillämplig på det sätt som nu sker:

Jag kan dock konstatera att Abu Garcia-fallet inte handlade om de situationer som Luciano Astudillo med flera beskriver, nämligen att man säger upp hela personalstyrkan och sedan anställer samma personer trots att det fanns fulla orderböcker. Abu Garcia-fallet behandlade ett specifikt fall där man tydligt angav säsongsvariation som orsak till att man gjorde på detta sätt. Man skulle ta fram en ny rulle och ha den klar till sitt hundraårsjubileum, om jag inte minns fel. Det var en arbetstopp.

Arbetsdomstolen har alltså bara bedömt § 38 och § 39 i medbestämmandelagen utifrån ett fall som inte är jämförbart med de exempel som ni tar upp. Därför är det principiellt viktigt och intressant att Arbetsdomstolen nu har på sitt bord det så kallade Maraboufallet. Det är exakt det ni beskriver, det vill säga att man rundar de olika regler och lagar som finns genom att säga upp och sedan via bemanningsföretag återanställa samma personer.

Jag är oerhört intresserad av att se vad domen kommer att säga. Det finns inget förhandlingsdatum utsatt ännu, men jag hoppas att vi kan få ett besked så snabbt som möjligt. Jag är, precis som ni, bekymrad om det skulle visa sig att det finns utrymme, som Arbetsdomstolen tolkar lagen, att göra på det sättet. Det var inte avsikten från början. Då finns det anledning att återkomma och fundera över vad man i så fall ska göra åt det.
———–
Vad det handlar om är: Kan man göra hur som helst med de medarbetare man har? Svaret på den frågan borde vara nej.

Hela interpellationsdebatten finns här.