Klicka på textrutan för att komma till reportaget på Fokus sajt.

Henrik Sjögren har skrivit flera viktiga texter som visat olika aspekter av asyl- och annan invandring. Om Migrationsverkets oförmåga att hantera sitt uppdrag och att följa lagar och regler. Om hur Sverige förändras i takt med en tämligen okontrollerad invandring och som man i Sverige inte lyckats få kontroll på under decennier. Om hur politiker och myndighetschefer och andra på området gravt svikit svenska folket men också försatt hitkomna människor i svåra, ibland omänskliga situationer.

Också på denna sajt har – under snart 18 års tid… – skrivits hundratals och åter hundratals texter om den folk- och kulturförändrande, och allt mer våldsamma utveckling som i snabb takt skett framför ögonen på oss alla, medan politikerna satt sig själva på höga ”humanitära hästar” och vägrat se längre än näsorna räcker. Eller, vilket är lika troligt: varit för okunniga, obegåvade, rentav dumma för att förstå vad deras agerande kommer att få för konsekvenser.

Reportaget med rubriken ”Oförvarligt” avslöjar förhållanden som i vilket normalt, välfungerande demokratiskt och civiliserat land skulle karakteriseras som ”hårresande” och ordet ”oacceptabelt” skulle användas i dess rätta bemärkelse (och få konsekvenser) och inte som det floskelord för politiker och andra beslutsfattare som de strösslar med som utfyllnadsord utan någon som helst faktisk och praktisk betydelse.

Illustration: Fokus.

Nedan några utdrag ur den långa texten om Migrationsverkets ”oförvarliga” förvar, men en stark uppmaning till alla som vill veta mer om hur det verkligen förhåller sig är att läsa hela texten:

Bekämpandet av skuggsamhället är en av den nya regeringens viktigaste frågor enligt det politiska samarbetsdokumentet Tidöavtalet. Migrationsmi­nister Maria Malmer Stenergard (M) sa i en intervju i Expressen i december att beräkningar visar att över 100 000 människor vistas i Sverige illegalt. Andra be­dömare tror att siffran kan vara betydligt högre.

De som inte har rätt att vistas i Sverige ska ut”, sa Malmer Stenergard.

Frågan är bara vart. För det är inte så lätt som det låter.

– Jag eskorterar en utvisad person till flygplatsen. Där ställer de till bråk vilket leder till att de inte får gå ombord. Och det behövs inte speciellt mycket för att säkerhetspersonalen säger ifrån. Sedan är det bara att köra tillbaka personen som skulle utvisas till förvaret igen, säger en anställd vid Migrationsverket som arbe­tar med att transportera förvarade.

Gör ni fler försök?

– Ja. Proceduren upprepas tills maxtiden för för­varstagandet går ut. De får sitta i förvar i två månader, vilket kan förlängas upp till ett år. Därefter måste vi släppa ut dem.

Vad menar du? Ni släpper alltså ut personer med utvisningsbeslut och som har bedömts inte vilja samarbeta?

– Ja. Vi släpper ut långt fler på gatan än vi utvisar.

Vad händer med dem sedan?

– Vi bjuder dem på bussbiljetter så att de kan ta sig därifrån. Men i regel kommer någon polare och häm­tar upp dem. Sedan är de borta.

Vidare berättas:

Fokus har talat med källor på tre av de sex förvaren som finns i landet. Den samstämmiga uppfattningen är att ledning och styr­ning håller mycket låg klass, vilket också har fram­ kommit i JO­-granskningar av förvaren.

En källa menar att anställningsförfarandet är rätts­osäkert och det råder oklarheter kring personalens bakgrund eftersom säkerhetsprövningar inte görs. Det finns inte heller krav på svenskt medborgarskap för dem som anställs. Av namnen att döma på perso­nallistor som Fokus har tagit del av har majoriteten av de anställda ursprung i länder i Nordafrika och Mellanöstern, alltså samma regioner som många av de förvarstagna kommer ifrån.
———-

– Den avdelning som han är chef över består till övervägande del av personer ur samma grupp. Jag har bevittnat att högt kvalificerade människor med erfa­renhet från bland annat kriminalvården, Polisen eller försvaret har blivit nekade jobb, till förmån för lågt kvalificerade människor från den etniska grupp som chefen tillhör, säger källan.

När Fokus begär att få tala med den utpekade chefen meddelar kommunikationsavdelningen att han inte ställer upp. Inte heller chefens chef får vi tala med.

Att det inte fungerar, att det är slapphänt utan like, visar väl också det här uttalandet:

Förvaren som fritidsverksamhet. Inte undra på att personer som tar sig in i Sverige illegalt eller helt utan asylskäl, inte har någon respekt för landet de kommit till. Här kan man göra precis som man vill och man behöver aldrig lämna landet om man inte själv vill. Behöver man vila upp sig och äta upp sig, spela spel och ta droger, så kan man uppenbarligen göra det på ett statligt förvar för personer som ska utvisas. Och låta skattebetalarna stå för det hela. Hur mycket kostar ett dygn på ett av Migrationsverkets förvar, förresten?

Reportaget är som sagt långt. Och mycket innehållsrikt och upplysande. Det bör som tidigare sagts, helst läsas i sin helhet.

En person (bilden ur Fokus reportage), som dels medverkade i Fokus-podden (som länkas till lite längre ner) och som också intervjuats i reportaget, är den nyligen pensionerade juristen Anna Högberg, som arbetat på Migrationsverket i två decennier på olika poster, bland annat som beslutsfattare på ett av förvaren. Hon har läst den första boken av tre som jag satt samman av berättelser inifrån Migrationsverket under tiden januari 2008 – oktober 2015 och skriver efter det så här till mig:

Då har hon ännu inte läst de två därpå följande böckerna i serien… De kan beställas i pappersformat eller enkelt laddas ner som e-böcker. Klicka på respektive bok för att välja just den:

 

 

 

 

Lästips

•  Inspirerande skribenter/debattörer del 4: Jörgen Huitfeldt och Henrik Sjögren. – 30 december 2022. Ur texten:

Tre texter av vardera skribenten, Jörgen Huitfeldt, chefredaktör på Kvartal och Henrik Sjögren, reporter på Fokus. Sex texter i vitt skilda ämnen är intressanta, välskrivna. Man håller med. Man håller inte med. Man förstår det mesta. Man förstår inte allt. Man får aha-upplevelser. Man ifrågasätter om det som skrivs stämmer. Man tar reda på fakta. Man lär sig. Så ska god journalistik och goda skriverier vara. 

Några tidigare, läsvärda texter av Henrik Sjögren + en podd:
•  Maria Malmer Stenergard: ”Vi behöver paradigmskiftet” – 23 november 2022. Ur texten:

– Vi ska lägga oss på EU:s miniminivå när det gäller asyl. Men även arbetskraftsinvandringen måste skärpas. Jag kan inte förstå varför människor från andra sidan jorden ska komma och arbeta som diskare, tidningsbärare och snabbmatslagning, när hundratusentals går arbetslösa, säger Malmer Stenergard.

•  Migrationsverkets GD: ”Pinnjakten är en död fråga nu” – 7 december 2022. Ur texten:

Migrationsverket är den myndighet som har det operativa ansvaret för migrationen och dess högsta chef är Mikael Ribbenvik. Vad anser han om förslagen i Tidöavtalet?

– Jag ska genomföra den lagstiftning som finns. Och kommer det ny lagstiftning ska jag genomföra den, sammanfattar han sin roll.

Men det var just en sådan inställning som Malmer Stenergard kritiserade i Fokus-intervjun: ”Migrationsverkets, liksom andra myndigheters verksamheter, måste löpande utvärderas. Jag tycker att det finns en överdriven tilltro till lagstiftningen här. Det pratas för lite om ledning och styrning inom myndigheter. Man kan göra oerhört mycket för att få till en bättre offentlig sektor utan att ändra lagen”.

•  ”Sveriges humana politik får inhumana effekter” – 24 februari 2023. En podd som alla, även icke-prenumeranter, kan lyssna på och som presenteras så här:

Migrationsverket gör ingen säkerhetsprövning av tolkar eller asylutredare. Att det inte förekommer beror på politiska beslut. Risken för infiltration från regimer som vill ha information om flyktingar är stor. Dessutom finns problem på Migrationsverket med anställda som inte talar tillräcklig svenska och det finns brister på förvaren.

Har gymnasielagen varit en human lag – eller gör den bara de unga männen från Afghanistan som bott här i flera år men ännu inte fått permanent uppehållstillstånd olyckliga? Vi samtalar om Henrik Sjögrens granskning av Migrationsverket i Fokus. Gäster: Anna Högberg, jurist Migrationsverket, Henrik Sjögren, reporter Fokus, Per Brinkemo, författare och föreläsare, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin.

 Klicka på text- och bildrutan för att läsa artikeln på Expressens sajt.

Efter att ha skrivit ovanstående ser jag att ven Expressen har uppmärksammat Henrik Sjögrens skakande reportage i Fokus. Kort ur Expressens text:

I ett reportage av Henrik Sjögren vittnar anställda vid Migrationsverkets förvar om kaos. En anställd säger att de släpper ut ”långt fler” än vad de utvisar.

En anledning är att maxtiden för att sitta i förvar är ett år – sedan måste personalen släppa dem.

– Vi bjuder dem på bussbiljetter så att de kan ta sig därifrån. Men i regel kommer någon polare och häm­tar upp dem. Sedan är de borta, säger den anställde till Fokus.

© denna sajt.