Glada Vappen är finlandssvenska för Glad Valborg.
Glada Vappen är också en finlandism, efter finskans hyvät vaput, iloista vappua – uttrycket böjs på finska, i plural eller partitiv, vilket väl gjorde att det också blev böjt på svenska, felaktigt, i bestämd form. Glad vapp! hade varit mer normenligt.
Till det finländska valborgs – eller vappenfirandet, hör mjöd och struvor. Många äter också knackkorv och potatissallad. Till firandet av Glada Vappen hör också de färgglada majviskorna, studentsångerna och majbrasorna.
Recept ur Ålandstidningen på hur man fordomdags (på 1400-talet) bryggde mjöd (receptet ser ganska annorlunda ut idag…):
Du har kanske testat några mjödrecept under åren, men det här slår det mesta:
När lagen har kokat, skall man skölja vaxet och vräka det i lagen. Sedan skall man koka honungen med så mycket lag, som hör till en köttsoppa, och skumma väl. Sedan skall man hälla honungen i ett kärl och den andra lagen i många kärl, så att han svalnar, och då den är så sval, att man kan hålla handen i den, skall man hälla den i det stora karet till honungen och så prova med ett ägg, hur tjock den skall vara. Är tredjedelen av ägget ovan ytan, då är han så mäktig, att han ej kan drickas förrän efter 2 år. Flyter så mycket ovan av ägget som en rhensk gyllen, då är han fullt mäktig att ligga ett år innan han drickes.
En tidigare Glada Vappen-text finns här.