Här är några påsktexter från varje år från 2007 till idag, att fördriva tiden med i väntan på Påskharen.
• Påsk 2: Traditionell påskpasha – 3 april 2007. Ur texten:
Rör äggulorna med hälften av sockret. Rör smöret med resten av sockret. Blanda allt med kvarken, tillsätt mandel, vaniljsocker, korinter och smetana. Värm upp massan i kastrull tills den sjuder. Rör flitigt under upphettningen. Låt svalna och häll smeten i en pashaform klädd med fuktig gasväv. Stjälp upp pashan följande dag och dekorera med färsk frukt.
• Utrikesminister Ilkka Kanerva ska bära ett kors på påskafton – 19 mars 2008. Ur texten:
Utrikesminister Ilkka Kanerva bär ett kors och läser en bibeltext vid Tomasmässan i Mikaelskyrkan i Åbo på påskaftonen. Mässan arrangeras av Missionsförbundet för affärsmän i Finland, som sägs ha bokat Kanerva redan vid årsskiftet.
• Påsksnöyra – 21 mar 2008.
Långfredagssnöyra på Södermalm i Stockholm.
• Påskmässa i ortodoxa kyrkan i Kajana – 12 april 2009. Ur texten:
I Finlands tv, FTV, som också kan ses i Sverige, visades natten mellan påskafton och påskdagen en 3,5 timmar lång påskmässa direkt från en ortodoxa kyrkan i staden Kajana i Finland. En praktfull och vacker mässa med många ceremonier, svängande rökelsekar, änglalik sång och mässande på finska, svenska, engelska, grekiska och ryska av de många prästerna, men främst av metropoliten Panteleimon.
• Tiina Kantola om påsken i Erbil, irakiska Kurdistan – 10 april 2010. Ur texten:
Påsken firas här i Kurdistan och i Irak naturligtvis bara av den kristna minoriteten – av assyrier och kaldéer i huvudsak. För en lekman är det en omöjlighet försöka hålla reda på dessa olika inriktningar av kristendomen. Men de har var sitt språk. Assyriska är också ett skrivet språk, men inte kaldeiska, det går vidare från generation till generation som ett enbart talat språk. Båda inriktningarna har sina egna kyrkor, men de har samma Gud.
På fredag är alla religiösa symboler i kyrkorna täckta med svart tyg, precis som jag vill minnas att de var hos oss i Norden. Fredagen är en mörk och dyster, sorgens dag.
• Påsk 2011 – 23 april 2011. Ur texten, med länkar:
Här kan man läsa om några typiska finska påsktraditioner och recept .
• Recension av boken ”Inte svart eller vitt utan svart och vitt” i Dagens Juridik påsken 2012– 5 april 2012. Ur texten:
Citat ur recension i Dagens Juridik av Inte svart eller vitt utan svart och vitt: Alla politiker, jurister, debattörer, chefer och samhällsmedborgare som vill debattera och diskutera migrationspolitik är skyldiga att läsa den här boken. Jag går så långt att jag säger att den som inte läst de här texterna, har inte skaffat sig rätten att ha några åsikter om den svenska migrationspolitiken.
• Påsk 2013 – 28 mars 2013. Ur texten:
Till påsken hör inte bara vanliga ägg utan också Fazers mignonägg – handgjorda sedan 1896. De brukade ligga i barndomens äggkorg, målade eller färgade som alla andra ägg. Så fick man ta ett ägg och hade man tur kunde det vara ett mandel- och nötnougatfyllt mignonägg.
Liksom Fazers mignonägg är en del av min barndom så är också den traditionella pashan som min ryska farmor brukade tillaga en del av den. Rena kaloribomben, men sådant tänkte ingen på. Och den är inte precis någon snabb & lätt-rätt heller, den tar två dagar att göra. Men den är himmelskt god!
• I påsktider tänker jag på min vän Reijo Rüster och bläddrar i hans vackra bok om Valamo kloster – 2 april 2015. Ur texten:
I påsktider tänker jag på Reijo Rüster och tittar i den vackra fotoboken som han gjorde om Valamo kloster och livet där under fyra decennier. Jag publicerar idag, på skärtorsdagen 2015, på nytt text, bilder och videoklipp som jag publicerade på påskdagen 2011.
• Påskaftonsmöte med Thanh och ett barn är uppkallat efter mig – 26 mars 2016. Ur texten:
Det blev ett glatt återseende och en ”walk down memory lane” – vi mindes och påmindes om en massa som hänt och människor vi mött under åren då jag var hans asylombud. Vi har så många minnen från det att jag träffade honom på förvaret i Märsta där han satt i åtta månader tills han fick uppehållstillstånd, id-kort och svenskt medborgarskap fram till ida
• Påskdag i urskogen – 27 mars 2016. Ur texten:
Ute i urskogen hör man bara granarnas sus och en och annan fågel som kvittrar. Ingenting annat. Inga bilar. Inga mobiler. Inga högljudda röster.
• Ett påskägg jag aldrig glömmer – 15 april 2017. Ur texten:
Till påsk förra året fick jag detta personliga, handmålade lilla påskäggskonstverk med mina favoritmotiv av konstnären och vännen Waldemar.
• Zulmay Afzalis påskhälsning – 15 april 2017. Ur texten:
I Sverige, som gett så många av oss en möjlighet till ett nytt liv och där vi har rätten att behålla vår kultur och utöva vår religion, är det också vår sak att ta till oss kulturen i vårt nya hemland och respektera människor av annan tro som har samma rätt som vi att utöva sin religion.