Zulmay Afzali, vän och Mummelförlagets författare till två böcker (En flykting korsar ditt spår och Hederlighetens pris), skriver så här idag, påskafton 2017:

En klapp på axeln, en nick och ett leende när man går förbi någon på gatan. Kanske en vänlig komplimang om en jacka eller något annat man har på sig. Små saker, men viktiga för välbefinnnandet. Vänlighet och generositet kostar ingenting och är värdefullt som smörjmedel mellan alla människor men kanske extra mycket mellan människor från olika kulturer och bakgrunder. Små gester som visar att man är accepterad, att man får höra till.

I Sverige, som gett så många av oss en möjlighet till ett nytt liv och där vi har rätten att behålla vår kultur och utöva vår religion, är det också vår sak att ta till oss kulturen i vårt nya hemland och respektera människor av annan tro som har samma rätt som vi att utöva sin religion.

I stället för att se olika kulturer och religioner som något negativt eller svårt och jobbigt, borde vi uppskatta möjligheten till att få lära oss av och om varandra. I tider som dessa när det finns så mycket oro i världen och så mycket som skiljer oss åt, kan vi välja att gå en gemensam väg i stället för att gå separata, parallella vägar.

I år sammanfaller påskfirandet i tid för kristna, judar och ortodoxa. I Sveriges Radio hörde jag representanter för olika trosinriktningar i inslaget ”Flera religioner firar samtidigt – då blir det superpåsk” med olika sätt att fira, söka efter det som trots allt förenar dem. Det är så vi alla borde göra. Söka det som förenar oss, vare sig vi är muslimer, kristna, judar, hinduer, buddhister eller ateister.

Jag önskar alla, oavsett religion, en välsignad och kärleksfylld högtid.

Glad påsk!

© Denna sajt och Zulmay Afzali.