Måndagen den 25 mars startade statsrådets kanslis, justitieministeriets och Säkerhetskommitténs informationskampanj med temat ”Finland har världens bästa valsystem – fundera varför”. Syftet med kampanjen är att uppmuntra medborgare att utöva sin rösträtt vid kommande val och påminna om vikten av mediekritik.

Varför genomförs informationskampanjen?

I Finland har val ordnats tillförlitligt i över 110 år. Denna starka tradition fortsätter i vår med riksdagsval och Europaparlamentsval. Anordnandet och förrättandet av val bygger fortfarande på en och samma säkra metod med penna, papper och röstningsbås. Dessa tillförlitliga, funktionssäkra och informationssäkra hjälpmedel väntar även i dagsläget på väljarna vid förhandsröstningen och på valdagen.

Nyheter från världen har visat att valen i olika länder har blivit utsatta för försök till valpåverkan utifrån och inhemsk. Rapporterade påverkansmetoder är dataintrång, överbelastningsattacker, spridande av falska nyheter, trakasserier, hot och påtryckningar riktade mot kandidater och partier samt anlitande av troll och botnätverk för att styra debatten. Syftet med de identifierade försöken till påverkan bedöms ha varit att påverka valresultatet eller uppfattningen om valets tillförlitlighet. Föremål för påverkan har varit till exempel valsystemen, valprocesserna och valkampanjerna.

Syftet med den aktuella informationskampanjen är att öka allmänhetens medvetenhet om var man hittar tillförlitlig myndighetsinformation om val. Kampanjen ska också öka medvetenheten om vad valpåverkan går ut på och hur man kan identifiera och bereda sig på valpåverkan. Kampanjen bidrar till demokratifostran genom att öka medvetenheten om förändringar i informationsomgivningen och om informationspåverkan i allmänhet.

Hur har vi i Finland berett oss på valpåverkan?

Myndigheterna har berett sig på valpåverkan sedan i fjol under ledning av justitieministeriet. Beredskap är en del av myndigheternas lagstadgade uppgifter. När den omgivande världen förändras och nya hot och risker identifieras, ska också myndigheterna fortlöpande bedöma vilka konsekvenser förändringarna har för Finland och det finländska samhället.

Som en del av beredskapen har man utvecklat myndigheternas arbetssätt och samarbete samt ordnat utbildning i beredskap för och hantering av valpåverkan för bland annat myndigheterna och partierna. Myndigheterna har också direkta kontakter till företag inom sociala medier. Beredskapens bärande tanke har varit förtroende och upprätthållande av förtroendet.

Klicka på textrutan för att läsa mer på justitieministeriets sajt.

 

Att läsa:
•  Val 2018. Lär av Finland: det behövs bara en enda valsedel och valhemligheten kan inte röjas. – 7 september 2018.
•  Finland. Kan det finländska miljövänligare och enklare röstningsförfarandet i riksdagsval vara något att ta efter i Sverige? – 19 februari 2019
Och:

Klicka på text- och bildrutan för att läsa den långa ”ledande i världen”-listan.