Klicka på logon för mer information (på svenska, finska, engelska).
I Finland har man hela tiden arbetat aktivt med frivilligt återvändande för dem som sökt asyl och riskerar att få avslag eller har fått avslag. Även de som alltså inte har fått något beslut än, informeras ingående om ”voluntary return” och ingen ska vara oförberedd på att svaret på deras asylansökan kan bli negativt. Därför är det viktigt att veta vad som då sker och hur de själva kan tänka och välja att agera.
Information till alla asylsökande:
I Finland har man intervjuat och följt upp en del av de människor som fått avslag på sina asylansökningar och återvänt till sina hemländer, och dokumenterat det och sådant de haft att säga om tiden i Finland och om asylprocessen. Människorna behandlas hela tiden som de kapabla personer de är, helt utan handhjärtan och inte som ”stackars offer”.
OBS! Alla bilder nedan kan förstoras så att man kan se dem tydligt och läsa undertexterna, genom att man klickar på dem.
Hasans berättelse om hur kan kom till Finland, sökte asyl, tröttnade och frivilligt reste tillbaka. Inspelningen gjord vårvintern 2019. Här har han just berättat om hur han bestämde sig för att resa hem och hur han på flygplatsen i Helsingfors av ”någon” (gissningsvis en Migri-tjänsteman) fick en flygbiljett till Irak, sitt pass och ett kuvert med pengar och så bar det av till Turkiet först, och därefter:
Videon, som bilderna ovan kommer ifrån och som är från våren 2019, kan ses genom att klicka på bildrutan till vänster. Videon har undertexter på engelska, klicka på ”Inställningar”, hjulet som det står ”HD” på
Här berättar de asylsökande om hur advokater ger asylsökande rådet att om de vill ha uppehållstillstånd i Finland så bör de byta religion, alltså låtsas konvertera och säga att de blivit kristna.
Och här berättar Samir från Iraq om ett vanligt förfarande, att man påstår sig ha konverterat till kristendomen; i detta fall om en vän till honom som gjort det:
Fuad, också från Irak berättar så här om vilket råd många får av asyladvokater:
Videon, som bilderna ovan kommer ifrån och som är från våren 2019, kan ses genom att klicka på bildrutan till vänster. Videon har undertexter på engelska, klicka på ”Inställningar”, hjulet som det står ”HD” på.
© denna sajt. En del använder mina texter delvis. När de används vidare är det hederligt att ange var texten eller idén att ta upp det ämne jag rapporterar om kom ifrån. Länk till originalinlägget här på sajten bör självklart också anges.
Tilläggsläsning:
• Finland. ”Vågen av irakier som vill resa tillbaka har överraskat Iraks ambassad och passen är nu slut.” – 9 oktober 2015. Ur texten:
Många irakiska asylsökande har den senaste tiden kommit fram till att de inte vill stanna i Finland. De vill tillbaka till sitt hemland. Migrationsverket har under året fått motta fler än 250 återtagande av asylansökningar från irakier.
Finland, kulturen och de trånga flyktingförläggningarna har varit en chock för många. Att dela sovplatser med vilt främmande människor och att sova på madrasser på golvet har inte motsvarat den bild de hade fått av landet.
– Många har trott att de genast ska få vård för allvarliga sjukdomar i Finland eller att de lätt får ett jobb, säger Hanna Kautto, kommunikationschef på Migrationsverket.
• Finland. Iraks ambassadör: ”De flyr för att de vill leva ett drägligt liv utan att dagligen frukta för sin överlevnad.” – 11 oktober 2015. Ur texten:
Iraks ambassadör i Finland, Saad J. Kendeel, vet inte vad han ska tro. Hans landsmän väller in över gränsen i tusental och ansöker om asyl. Ambassaden erbjuder assistans, men de finska myndigheterna vill inte ha hjälp.
– Vi vill hem, säger en av flyktingarna som gjort den långa resan genom Europa bara för att upptäcka att han ändå trivs bättre hemma än i Finland.
Ambassadör Saad J. Kendeel tar emot på ambassadens andra våning och bekräftar att många flyktingar anser sig ha blivit fel informerade om Finland och ångrat resan.
– Vi har beviljat hundra pass till sådana som vill återvända. Ytterligare hundra står i kö, men våra pass är slut. Vi får en försändelse nästa vecka och kan skriva ut flera.
• Finland. Utrikesministeriet har inlett en Facebook-kampanj i Irak och Turkiet riktad till unga män – 23 oktober 2015. Ur texten:
Finland inledde en Facebook-kampanj i Irak och Turkiet riktad till unga män
Utrikesministeriet har inlett en Facebook-kampanj i Irak och Turkiet. Syftet med kampanjen, på arabiska, är informera om att säkerhetsläget har förbättrats i Irak och det har därför blivit svårare att få asyl i Finland.
Migrationsverket ändrade nyligen sin syn på läget i Irak. Trots att det fortfarande är svårt, anses läget i landet ha förbättrats.
I Finland kan man inte längre få asyl eller skydd på grundval av vilket område man kommer ifrån utan enbart på grunder som hänför sig till varje individ personligen. Ordföranden för Sannfinländarnas riksdagsgrupp, Sampo Terho säger till tidningen:
– Utrikesministeriet och hela regeringens agerande börjar nu få genomslag också i praktiken. Alla tänkbara medel som visat sig vara goda måste tas i bruk för att få bukt med den oreglerade invandringen.
• Finland. ”Över 100.000 irakiska män har redan läst utrikesministeriets information.” – 24 oktober 2015. Ur texten:
Utrikesministeriet försöker minska antalet irakiska asylsökande till Finland genom att informera om den strängare asyllinjen på Facebook. Meddelandet på arabiska är riktat särskilt till unga män i Irak och i Turkiet. Enligt ministeriet är det inte fråga om en specifik kampanj, utan ett nytt sätt att sprida information.
———-
Vesa Häkkinen säger att användandet av Facebook som kommunikationskanal är, förutom snabbt och effektivt, också billigt:– Vi talar om några tiotal euro.
Enligt Vesa Häkkinen hade den riktade informationen till irakiska män redan under fredagen nått över 100.000 i målgruppen.
• Finland. Irakiska asylsökande återtar i allt större utsträckning sina ansökningar. – 17 november 2015. Ur texten:
Irakier återtar allt oftare sina ansökningar om asyl. Enligt Migrationsverket hade 775 irakiers asylansökningar avskrivits
• Finland. Asylsökande: ”Här serveras mat, men vi kan inte äta den. Våra familjer i Irak skickar 200-250 euro i månaden till oss så att vi kan köpa mat i butiken.” – 13 januari 2016. Ur texten:
– Vi kom till Finland genom många länder och vi ville specifikt just till Finland för att alla berömde landet. Det skulle vara ett humant land där man behandlar människor väl.
Första upplevelsen av Tammerfors var madrasser på golvet.
– När vi kom till Tammerfors fanns det inte ens sängar här. Vi sov på golvet. Efter två veckor kom det sängar. Vi ombads skruva ihop dem själva, de påstod att det skulle kosta 50 euro eller något sådant per säng att sätta ihop dem annars, om någon firma gjorde det, säger den asylsökande.
———-
Han berättar också att maten som serveras är en besvikelse.– Vi får 92 euro (ca 900 kronor) i månaden. Här serveras mat, men vi kan inte äta den. Våra familjer i Irak skickar 200-250 euro (ca 1.950 – 2.450 kronor) i månaden till oss så att vi kan köpa mat i butiken.
• Finland. En asylsökande från Irak om Sauli Niinistös tal: ”Jag tycker att Finlands president har rätt.” – 5 februari 2016. Ur texten:
De irakiska män som Ilta-Sanomat talat med, delar president Niinistös oro för att det kommer personer som söker asyl utan anledning.
President Sauli Niinistös tal på temat invandring vid öppnandet av riksmötet väckte oro hos en del asylsökande,men de var också eniga med presidenten. Tre irakiska män på mottagningscentret på Metsäläntie i Helsingfors var, precis som Niinistö, oroliga över asylsökande som det inte går någon verklig nöd på i hemlandet.
Marwan Khalil, 27, från Mosul har inte hört talas om presidentens tal, men med hjälp av en tolk berättade vi för honom om innehållet i det.
– Varje land beslutar om sina flyktingkvoter. Som presidenten sa så är det sant att det kommer människor hit som det inte går någon nöd på medan andra kommer från belägrade områden och krig.
Khalil anser att de som söker asyl utan anledning skadar dem som verkligen är i behov av skydd. Han berättar att de asylsökande pratat om dessa personer sinsemellan, personer som begår brott och sedan åker tillbaka till sina hemländer. Deras beteende fläckar ner också de skyddsbehövandes rykte.
• Finland. ”Allt samarbete med de irakiska myndigheterna kring planeringen och förverkligandet av den här flygningen samt ankomsten till Irak fungerade verkligen bra.” – 18 februari 20176. Ur texten:
Flygningen var problemfri, rapporterar polisen.
– Allt samarbete med de irakiska myndigheterna kring planeringen och förverkligandet av den här flygningen samt ankomsten till Irak fungerade verkligen bra, säger överkommissarie Hannu Pietilä vid Helsingforspolisen.
Enligt Pietilä går det att ordna flyg en gång i veckan från Helsingfors till Irak.
• Finland. Polisen i Helsingfors genomförde den 26 maj den tionde återvändandeflygresan till Bagdad, Irak. – 28 maj 2016. Ur texten:
Alla som varit med på dessa flygresor har varit asylsökande irakier som frivilligt återvänt efter att ha dragit tillbaka sina asylansökningar.
Enligt polisen är antalet ca 100 personer per flygning. På dessa flygningar, arrangerade av Polisinrättningen i Helsingfors, har sammanlagt nästan 1.000 irakier rest tillbaka.
• Finland. I juni var 77 procent av samtliga asylbeslut för irakier negativa. – 26 juli 2016. Ur texten:
Lagändringen i maj som innebar att humanitärt skydd avlägsnades ur utlänningslagen samt Migrationsverkets nya riktlinjer för Irak-beslut börjar nu kunna skönjas i fördelningen av asylbeslut för irakier. Andelen negativa beslut har ökat betydligt.
• Finland. Förhandlingarna med Irak om återsändande av asylsökande framskred väl. Från Finland har fler människor återvänt till Irak än från andra EU-länder. – 21 december 2016. Ur texten:
Finländarna föreslog att det ska skapas en process genom vilken man tillsammans med de irakiska myndigheterna kan skaffa behövliga resehandlingar till personer som ska återsändas och som inte har sådana. Detta är en ett bra och konkret steg när det gäller att identifiera sådana irakier som saknar handlingar.
– Förhandlingarna framskred väl, även bättre än vi hade förutspått. Vi diskuterade på ett konkret plan utmaningar och alternativa lösningar som anknyter till återvändande av sådana asylsökande som fått avslag på sin ansökan. Efter diskussionerna i Irak är vi bättre medvetna om irakiernas åsikter om samarbetsmöjligheterna. Nu kan vi fortsätta arbetet med att slutföra samarbetsprotokollet, berättar kanslichef Nerg.
• Finland. Det är känt och belagt att många kom för ett bättre liv och tusentals irakier valde också att lämna Finland frivilligt redan innan deras ansökningar var avgjorda: ”Finland motsvarar inte våra förväntningar”. – 22 mars 2018. Ur texten:
Kanske var praxis och tolkningar inte tillräckligt skärpta före den stora ”explosionen” av asylsökande inträffade 2015 – tio gånger fler än vad som kommit till Finland åren innan. Så kan man faktiskt också se det. Och det har funnits tolkningar som varit för ”vida”, vilket också varit känt i länder varifrån många söker sig till Europa för skydd eller för ett bättre liv. Det bidrog till att väldigt många, bland dem irakier, tog sig till Finland, hela vägen genom Europa och sedan hela vägen genom Sverige. De hade hört att ”i Finland är det lätt för irakier att få uppehållstillstånd”. Vilket det också var; om inte ”lätt” så i varje fall betydligt lättare än i andra länder.
Att ett lands styrande skärper sina sinnen och därmed också sina tolkningar och skapar ny praxis när det ”drabbas” av en enorm våg av människor som också många tydligt deklarerar att de ”kommer för att få ett bättre liv”, det är både sunt, rätt och riktigt. Och även de styrandes skyldighet.
© denna sajt. Vänligen notera att om citat ur någon av texterna görs eller uppgifter används så bör länkning till originalinlägget ske.
Läsare som uppskattar texterna – och den research, kunskap och förmedlingsförmåga som ligger bakom dem – på den här sajten, är välkomna att bidra, litet eller stort. Tack!