Sauli Niinistö omvaldes som Finlands president för en andra period om sex år. Med nära 63 procent slog han de andra sju kandidaterna inte bara med en hästlängd utan med en karavanlängd. Den 1 februari installerades han i ämbetet i enlighet med vad som stadgas i grundlagen. Mycket strikt, mycket högtidligt, värdigt och allvarligt. Riksdagsledamöterna, liksom de 300 speciellt inbjudna gästerna bar alla svart, vilket är påbjudet vid en så här högtidlig ceremoni.

Först höll riksdagens talman, Maria Lohela, Sannfinländarna, ett tal till presidenten. Ett bra tal på finska med korta inpass på svenska. Presidenten besvarade enligt ritualen hennes tal och avgav sin högtidliga försäkran så som det stadgas i 56 § grundlagen:

Jag Sauli Väinämö Niinistö, som av Finlands folk har valts till president för republiken Finland, försäkrar att jag i utövningen av presidentämbetet redligt och troget skall följa republikens konstitution och lagar samt efter all min förmåga främja det finska folkets välfärd.

Och han sa:

Att bli vald till president är en stor ära som för med sig ett stort ansvar. Jag tar mitt ansvar ödmjukt, men beslutsamt. Jag ägnar mig åt detta uppdrag, mer än så kan jag inte lova.

Politik är att sköta gemensamma angelägenheter. Dessa angelägenheter har anförtrotts oss till låns, folket har gett oss ett värdefullt förtroende och mandat.  Och eftersom folket givit oss sitt förtroende måste vi sköta de gemensamma angelägenheterna bättre än våra egna.

I slutet av talet i riksdagen sa presidenten:

Finlands president kan bara vara hela landets och alla finländares president. Det är så jag uppfattar det här uppdraget. Så tänker jag också fortsätta.

I isande snöyra inspekterade därefter den nyinstallerade presidenten hedersvakten och, som alltid när det är högtidligt i Finland, spelades Björneborgarnas marsch.

Sedan var det dags för president Sauli Niinistö att ta emot lyckönskningar från den diplomatiska kåren genom doyen (den ambassadör som varit ambassadör i landet ifråga längst) Ricardo José Alvarado Noguera, Nicaragua. Han talade varmt om Finland, dess saunakultur och sisu och att landet är det stabilaste i världen. I slutet av talet valde han tappert att uttrycka något på finska som blev lite svårt att förstå men var en fin gest. Presidenten tackade förlyckönskningarna och talade därefter till diplomatiska kåren. Han sa bland annat:

Finlands utrikespolitik leds av republikens president i samarbete med statsrådet. Vår utrikespolitik baserar sig på våra värderingar och den kännetecknas av samarbetsvilja och öppenhet.

Under tiden gick kypare runt med brickor med glas med champagne så att, när talet var slut och presidenten hade gått runt och tryckt hundra ambassadörers och chargé d’affaires händer, det kunde skålas eftersom alla då hade hunnit få sina glas. Och stämningen blev lite mer avslappnad när det strikta, protokollära och högtidliga var över.

Vid den sista officiella etappen denna installationsdag mottog presidenten lyckönskniungar från statsministern och regeringen samt representanter för riksdagen, militären, kyrkan, universiteten och Åland. Statsminister Juha Sipilä höll sitt tal till presidenten och presidenten svarade med ett tal. Och sa bland annat:

Det mandat jag har fått av Finlands folk kommer jag att bära ansvarsfullt. Valet förpliktar och för med sig ett stort ansvar för att främja det gemensamma goda. Makt och ansvar går alltid hand i hand. Den nära samverkan med statsrådet i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor fortsätter.

Och:

Jag tackar Er för Ert arbete för fosterlandet.

Och talade om fortsatt gott samarbete över partigränserna – Sauli Niinistö gick till val via en valmansförening (se faktaruta nedan) och inte för något parti. Han är hela Finlands president och valde att manifestera det genom att inte kandidera som representant för något parti. Han har varit samlingspartist.

Läs presidentens tal i riksdagen här.
Läs presidentens tal till diplomatkåren här.
Läs presidentens tal till företrädarna för de högsta statsorganen samt till de högsta tjänstemännen här.

Kuriosa: I referatet från högtidligheterna i Svenska Yle berättades att Rysslands president Vladimir Putin under sin ämbetstid besökt Finland minst 90 gånger.