poliisitarkastaja-kommentoi-paateron-vaitteita-yle-7-9-2016Klicka på textrutan för att komma till artikeln  på Yles sajt (på finska). Läs även
Finland. Förre polisöverdirektören om läget på asylmottagningarna: ”Det finns betydligt fler som är utbildade i vapenhantering än man velat låta förstå”
och
Finland. Inrikesministeriets kanslichef: ”Inrikesministeriet har inte kännedom om att asylsökande skulle organisera sig på mottagningscentralerna.”

Polisinspektör kommenterar Paateros påståenden: “På mottagningscentralerna kan det uppstå olika nätverk och hierarkier.”

Polisinspektör Kilpeläinen vill inte spekulera i varifrån förre polisöverdirektören Paatero har fått sina uppgifter.

Mikko Paatero, polisöverdirektören som gick i pension förra året, berättade för Yle att han är orolig över vad som framkommit om – enligt honom – det förtigna fenomenet att vissa typer av asylsökande har börjat organisera sig.

Enligt Timo Kilpeläinen, polisinspektör vid Polisstyrelsen, har myndigheten inte kännedom om att det skulle pågå någon storskalig organisering på mottagningscentralerna, eller någon annan verksamhet, som förutsätter myndighetsingripande.

– Det kan förstås vara möjligt att det i en sådan miljö som mottagningscentralerna utgör uppstår olika nätverk och hierarkier. Men hittills har de inte på något sätt varit synliga i vår myndighets verksamhet.

– Polisen, tillsammans med andra myndigheter, har självklart följt läget på mottagningscentralerna från allra första början, säger Kilpeläinen.

Polisen håller koll på misstänkta asylsökande

Enligt förre polisöverdirektören Paatero kan kriminella organisationer, verksamma i Finland, börja rekrytera personer som stannat kvar i landet efter att de fått negativa beslut i sina asylärenden.

Kilpeläinen berättar att åtminstone Centralkriminalpolisen och Skyddspolisen (i Sverige Säkerhetspolisen) följer händelseutvecklingen.

– Vi är medvetna om att det finns en risk för att kriminella organisationer kan försöka rekrytera nya medlemmar bland asylsökande. Men vi är också medvetna om att asylsökande på olika sätt kan bli offer för kriminella ligor. Dock har vi inte heller där – än så länge – några mer omfattande observationer.

Enligt Kilpeläinen håller polisen noggrann uppsikt över misstänkta asylsökande.

– Det är en del av vårt dagliga arbete. Vi strävar efter att identifiera sådana personer bland de asylsökande som kan utgöra ett hot mot Finlands inre eller yttre säkerhet.

Polisinspektör Kilpeläinen vill inte spekulera i varifrån före detta polisöverdirektör Paatero har fått sin information.

© Översättning Merit Wager

Finländska medier serie grön