paatero-vastaanottokeskuksissa-on-7-9-2016Klicka på textrutan för att komma till artikeln på Yles sajt (på finska). Läs också Finland. Inrikesministeriets kanslichef: ”Inrikesministeriet har inte kännedom om att asylsökande skulle organisera sig på mottagningscentralerna.”

Före detta polisöverdirektör Paatero: ”På mottagningscentralerna har man börjat organisera sig – det tigs om ett farligt fenomen”.

Myndigheterna ger en tillrättalagd och alltför positiv bild av situationen just nu på mottagningscentralerna (i Sverige ”asylboendena”. Min anm.), säger före detta polisöverdirektören Mikko Paatero.

Mikko Paatero som gick i pension förra året är orolig över de fenomen som visat sig på en del mottagningscentraler.

– En viss sorts asylsökande har börjat organisera sig på mottagningscentralerna. De har skapat system där ledarna håller allt i sina händer.

Enligt Paatero lämnar en del asylsökande inte Finland när de får avslag på sina ansökningar.

– När dessa personer får negativa beslut och försvinner från mottagningscentralerna och går under jorden, är situationen ytterst oförutsägbar, säger Paatero, som menar att en sådan situation skapar en grogrund för rekrytering till organiserad brottslighet

– Jag tror att kriminella organisationer som opererar i Finland kommer att börja rekrytera en viss typ asylsökande bland dem som fått avslag och ämnar stanna kvar i Finland, säger Paatero.

Den förre polisöverdirektören tror att det i Finland kan komma att uppstå helt nya organiserade kriminella grupperingar.

– En annan hotbild är att det till Finland kommer nya kriminella grupper som de asylsökande som fått negativa beslut, grundar, säger han.

”Det finns betydligt fler som är utbildade i vapenhantering än man velat låta förstå”

Den förre polisöverdirektören är också oroad över att många asylsökande har vapenutbildning.

– Det är helt uppenbart att det finns många fler sådana än man låtit förstå. En del av dem har säkert korrekta grunder för sina asylansökningar, men en del har flytt från olika situationer. Och vi vet inte hur de reagerar när de får avslag på ansökan att stanna i Finland, säger Paatero.

Paatero vill inte ange hur många asylsökande det finns i Finland just nu som har vapenutbildning.

– Det vill jag inte kommentera. Men myndigheterna har en mycket klar bild av detta. Polisen får upplysa om exakta siffror om den anser det lämpligt.

”Polisen tiger och ministeriets tjänstemän ger en alltför positiv bild.”

Mikko Paatero säger att man tiger om situationen på mottagningscentralerna idag. Myndigheterna ger en alltför tillrättalagd och positiv bild.

Vem ger en tillrättalagda bild? Polisen?

– Polisen försöker nog ge korrekt information, men också poliserna är nu tysta i offentligheten.

Vem är det då som ger en tillrättalagd bild?

– Främst inrikesministeriet tjänstemannaledning, säger Paatero.

Känner politikerna till läget?

– Jag tror nog att Polisen mycket ingående har berättat detta för politikerna och att de är helt uppdaterade. Men det här har inte talats om i offentligheten.

© Översättning Merit Wager

Finländska medier serie grön